algo de nubes
  • Màx: 19.12°
  • Mín: 13.93°
19°

Els britànics descobreixen que el culte a la princesa Diana s'ha pansit

Isabel II i el príncep Carles es reuniran en família al castell de Balmoral dilluns

El Regne Unit commemora el primer aniversari de la mort de Diana "vertadera tragèdia nacional del moment" en descobrir amb gran sorpresa que el culte a la «princesa del poble» s'ha fet malbé i que la monarquia, considerada arcaica, torna a guanyar-se el cor dels seus súbdits.

«La Nació es cansa de Diana», aquest era el títol aquest divendres del conservador The Daily Telegraph, en general, el mitjà més generós.

Una mostra d'aquest canvi és el fet que Isabel II i el seu fill Carles passaran la jornada de dilluns en el castell escocès de Balmoral, en companyia de Guillem i Enric, els prínceps orfes. Fou allà, el 31 d'agost passat, on la sobirana conegué la mort de Diana. L'opinió pública, que l'any passat condemnà la reclusió de la reina a Balmoral, considerada com un signe d'insensibilitat, aquesta vegada no reaccionà ni tan sols davant de l'explicació de la casa reial: «Prèvies consultes, es decidí que la commemoració fos privada». Les manifestacions oficials foren reduïdes a l'estricte mínim i sols les senyeres flamejaran a mitja asta en les residències reials i edificis públics.

La família reial assistirà dilluns a un ofici a la capella de Crathie, propera a Balmoral, i a una missa de rèquiem que serà celebrada en el palau londinenc de Saint James.

La família de Diana, reunida al voltant del seu controvertit germà, el comte Spencer, passarà la jornada a portes tancades en la residència d'Althorp, on descansen les restes de la difunta. Una separació que posa de manifest el divorci entre els Windsor i la família de la princesa.

L'home de negocis egipci Mohammed al-Fayed, qüestionat pels seus continus atacs contra «l'establishment» i les seves múltiples teories d'un complot, descobrirà un bust per la memòria del seu fill Dodi i de Diana, en la seva botiga de luxe, Harrod's.

En aquest context, els sondeigs són categòrics. El de l'institut Gallup, donat a conèixer per telègraf, destaca que sols un britànic de cada sis preveu commemorar d'alguna manera l'aniversari.

Altres estudis d'opinió assenyalaren que la majoria dels 31 milions de súbdits que seguiren els funerals per televisió no s'identificaven amb la multitud inconsolable.

Gairebé unànimes a celebrar l'herència caritativa de la princesa, dos terços ja oblidaren els seus càrrecs contra el príncep Carles i la majoria està disposada a acceptar el seu matrimoni amb la seva amant Camilla Parker-Bowles.

Per últim, Isabel II gaudeix d'un índex de satisfacció del 73%. La pujada reial s'assolí mitjançant un rigor pressupostari augmentat, de concessions molt simbòliques al protocol i sobretot d'una ofensiva espectacular en el terreny de les relacions públiques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.