nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La realitat s'obre pas als cinemes

La pel·lícula de Gerardo Olivares Entre lobos passa el seu primer cap de setmana a les sales de cinema. La història de Marcos Rodríguez, que ja fou novel·lada pel mallorquí Gabriel Janer Manila, generà sorpresa i estupor entre els espectadors

43244
Fotograma del film "Entre lobos", que explica part de la vida de Marcos Rodríguez.

Entre lobos s'estrenà divendres a les sales de cinema. La pel·lícula conta una història tremenda, la de Marcos Rodríguez, un nin que, després d'haver estat venut pel seu pare, visqué a Sierra Morena pràcticament com un salvatge, amb els animals com a únics companys, el cel com a únic sostre i la terra com a casa. Un vell caçador el trobà sent ja un jove, un al·lot a qui tants anys d'aïllament havien passat una factura inexorable.
Aquesta història arribà a les mans del director Gerardo Olivares per pura casualitat. El que aquest director ignorava a l'inici de la peculiar aventura cinematogràfica és que l'escriptor mallorquí Gabriel Janer Manila ja havia tractat exhaustivament el cas de Marcos, tant en la seva tesi doctoral com en la novel·la que en derivà posteriorment, titulada He jugat amb els llops. Olivares tardà poc a contactar amb el catedràtic d'Antropologia i Sociologia de la UIB. L'espera fou molt més llarga per localitzar Marcos, que actualment resideix en un petit llogaret d'Ourense.
És curiós, però Gabriel Janer Manila no és ni prop fer-hi l'única connexió de Marcos Rodríguez amb Mallorca. El protagonista d'aquesta increïble història va viure uns anys a l'Illa. A mitjan anys 80 era un treballador més d'Emaya, encara que finalment fou a Galícia on trobà alguna cosa de semblant a la felicitat.
El caràcter literari i cinematogràfic d'aquest cas és innegable, i el públic hi trobarà motius de sobra per reflexionar-hi. La figura del nin salvatge no és cap novetat, però aquest en concret és a tir de pedra de casa nostra i va ocórrer fa massa poc temps perquè no desperti sensacions de sorpresa i d'estupefacció. Un nin que és venut pel seu pare sense cap tipus de contemplació, com si fos un objecte, i que ha de sortir endavant tot sol enmig de tots els perills i dificultats que es poden trobar a la natura... Qui es pot creure que això pugui passar a Europa en ple segle XX?

La visió del novel·lista
Gabriel Janer Manila reconeix que no esperava que aquest fet arribàs a ser tan coneguda i que anàs a parar a les sales de cinema. "De cap manera no podia imaginar que això acabaria així. Jo vaig escriure la meva tesi doctoral sobre Marcos fa 34 anys i tenia moltes ganes de fer-ne una novel·la", obra que fou guanyadora del 36è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.
Quant als resultats finals de la pel·lícula, l'algaidí Gabriel Janer Manila explica que es tracta de "l'obra d'un altre creador". "Hi ha distància quant a les anècdotes, encara que parla del mateix tema, que no és cap altre que el de la marginació social d'un al·lot que és abandonat cruelment", assenyala.
Tal vegada a Entre lobos el tema s'ha suavitzat una mica. Allò que l'escriptor mallorquí té clar és que Marcos "sempre serà una persona que ha patit una marginació terrible".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.