muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Mor el savi Oliver Lodge (1940)

Mor a Amesbury, Wiltshire, el físic anglès Oliver Joseph Lodge (Penkhull, Staffordshire, 1851), que va aconseguir la fama per haver estat un precursor de la radiocomunicació. El 1881 era nomenat professor de la Universitat de Liverpool i el 1890 s'interessava per les radiacions electromagnètiques. Va fer molts experiments semblants als de Hertz i Marconi. A causa de les seves investigacions en aquest camp, el 1902 era nomenat cavaller.

Però a partir del 1910 l'assaltà una curolla de la qual no se'n va poder o no se'n va voler, segons com es miri, desfer mai. Volia reconciliar les divergències aparents entre ciència i religió. Havent entrat en aquest terreny tan llenegadís, exposà diverses tècniques i teories a través de les quals volia descobrir els grans misteris de la vida. I especialment, de la mort. Tot plegat el conduí a la creença d'una possible comunicació amb els difunts. Veritablement, en aquell esforç hi havia l'esperança de Lodge de comunicar-se amb el seu fill mort a la Primera Guerra Mundial.

Es va convertir en un guia de les «investigacions físiques» i s'involucrà seriosament en el món, tan enganyós, de la parapsicologia i els fenòmens més estranys de la naturalesa.

Lodge ens porta a la reflexió entorn d'una constant que ens preocupa i turmenta. Hi ha vida després de la mort? Compten per a bé o per a mal tots els actes que feim aquí a la Terra? Per què se'ns ha proveït d'una tan extraordinària intel·ligència, sigui per evolució, sigui per la causa que sigui, quan els animals, fins i tot els més fidels, es troben a un abisme d'anys llum de distància del que treballa un cervell humà mitjancer? I com hi pot haver dins la gran massa humana tanta diferència de cervells i cervellots, com és ara un Einstein, no comparable amb la saviesa general?

Però hi ha, encara, més contradiccions sotmeses a la nostra evidència, i és que a una persona superdotada, capaç de resoldre els més difícils teoremes de la ciència, li costa pena o li és una feina feixuga fermar-se els cordons de les sabates...

En aquest moment, quan la societat humana viu un total desconcert ètic i social que es desdiu dels grans avanços tecnològics, les intencions de Lodge de comunicar amb el seu fill mort a través d'un fil invisible estès entre aquest planeta i l'univers ultraterrenal ens pot semblar, fins i tot, alliçonador. En aquest moment, en el nostre món d'aquí baix, només domina una fórmula que ja el savi Demòstenes definí en el segle IV abans de Crist: «Cap fortalesa no és inexpugnable si aconseguim que hi entri una mula carregada d'or». Quina gran veritat! Tràfic de droga, armament, òrgans per a trasplantaments, prostitució, esclaus del tercer món, productes per a pederastes i altres assassins de la infantesa, càrrecs polítics per a venda i bescanvi... És massa!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.