algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

És publicada l'Enciclopèdia econòmica (1771)

«L'Encyclopedie Economique», publicada el 1771 a Lille, a casa del llibreter i impressor Jean Baptiste Henry, amb aprovació i privilegi del Rei de França, suposà un esforç intel·lectual paral·lel a la famosa enciclopèdia d'Alembert. Quasi podríem dir que l'una completava l'altra. El sotstítols són totalment explícits, amb l'esperit pràctic i alhora pedagògic que caracteritzava els seus autors. Així, llegim: «Enciclopèdia econòmica o sistema general. Primer, d'economia rústica, el qual contingut són les millors pràctiques per fertilitzar les terres i treure profit dels aiguamolls, de les comunes, de les muntanyes, de les aigües, els queviures i els animals, tant els salvatges com els domèstics. Hi trobareu els coneixements més essencials sobre el conreu i l'ús dels herbeis, les flors i els arbres; sobre els instruments per a tota casta d'agricultura, sobre les tasques, les semences de tota espècia; sobre la manera de triar i preparar les llavors, el reguiu, la mescla de terres; sobre l'explotació de les mines; sobre els insectes útils i perjudicials; sobre els cucs de seda i les abelles; sobre la tria, utilització, entreteniment, malalties i remeis del ramat, l'aviram, la caça i la pesca; sobre les influències meteòriques i climàtiques, etc. Segon: Economia Domèstica, el qual contingut és la conservació del gra, de les flors, de les fruites, dels llegums; la construcció de les granges, dels graners, de les caves, de les lleteries i fruiteries; la manera de fer tota mena de formatges, licors, compotes, pastes, perfums, confitures, resines i moltes altres coses d'ofici; la preparació del pa i dels aliments; del lli i altres tèxtils; l'embelliment dels jardins; etc., amb una idea general i suficient de les arts relacionades directament amb tots aquests objectius. Tercer: Economia Política, el qual contingut són els veritables principis que han de regir les indústries i el comerç juntament amb l'agricultura i la influència de la policia dels Estats sobre aquest art. Les matèries d'aquesta obra han estat tractades cadascuna per persones instruïdes per una experiència constant i tot plegat ha rebut l'aprovació de destacats membres de la Societat Econòmica de Berna...».

Aquesta Encyclopedie Economique es compon de quinze toms de cent seixanta-cinc pàgines cada un i apareixen folrats de pell.
Rere la portada de cada tom hi trobam una litografia amb l'escut reial francès. La corona encimalada per un drac. El blasó flanquejat per dos angelots i moltes banderes. Sobre el tauler que forma l'escut, tots els símbols i emblemes d'aquell moment, amb especial presència de la flor de lis: Després, sols, llunes, estels, conquilles, ballestes, castells, creus, arbres i escacs. Una mostra emblemàtica de l'imperi dels darrers temps de Lluís XV, le Bien-Aimé (1710"1774), que havent començat el seu regnat sota la regència de Felip d'Orleans, participà després en les guerres de Successió de Polònia, en la de la Successió d'Àustria i dels Set Anys.

Miquel Ferrà i Martorell

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.