cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Joan Oliver Araujo proposa «un estat federal asimètric, amb 15 estats de règim comú i dos (Catalunya i Euskadi) amb règim especial

El catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araujo ha defensat aquest dimecres la seva aposta per seguir el model alemany en la transformació d'Espanya en un estat federal amb especificitats particulars per a País Basc i Catalunya.

Ho ha fet en la segona de les jornades de la Fundació Gabriel Alomar, organitzades per a commemorar els 40 anys de l'Estatut d'Autonomia.

Oliver Araujo ha centrat la seva exposició en l'encert i l'èxit de passar d'un Estat autoritari franquista a l'estat descentralitzat autonòmic, que presenta no obstant això, «crisi, insuficiències i problemes importants».

Per a Oliver Araujo, aquest raonament quedaria insuficient si es té en compte que hi ha dos territoris, el basc i el català, que aspiren a un reconeixement específic.
«Per això, la meva proposta és avançar cap a un estat federal asimètric, amb 15 estats membres de règim comú i dos amb règim especial que tendrien totes les competències possibles dins de la federació», ha argumentat.

La conferència d'Oliver Araujo ha estat presentada per Vicenç Thomas, que va ser president del Parlament del 2019 al 2023, i ha plantejat la necessitat de fer una reflexió sobre la reforma de l'Estatut i de la Constitució.

Per part seva, el vicepresident de la Fundació, Cosme Bonet, ha explicat que els 40 anys de l'Estatut han servit perquè la ciutadania hagi pogut gaudir d'autogovern, democràcia i prosperitat econòmica.

Ara bé, Bonet ha advertit que qualsevol reculada en el procés d'autogovern de territoris, regions i nacionalitats «significa una reculada en els avanços que van permetre la transició democràtica en els anys 70 i 80», per la qual cosa ha ressaltat la importància d'avançar en autonomia, en democràcia, en drets i llibertats.

La jornada ha estat inaugurada per la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera, que ha posat en relleu el moment d'involució democràtica i inestabilitat política que viuen les Illes.

El portaveu del PSIB en el Parlament, Iago Negueruela, també ha intervingut en la inauguració de la jornada, i ha afirmat que serà necessari construir estatuts de nova generació que generin nous drets i evitin que ningú retalli serveis públics «per la porta de darrere».

Després de la inauguració i la conferència, ha tengut lloc una taula rodona amb Pilar Costa, Rosario Sánchez, Maria Ballester i Pilar Carbonero, moderada per Mercedes Garrido.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 9 mesos
El PSOE anant a cercar una altra pastanaga pels ases...
Valoració:4menosmas
Per Gabriel Bayarri Beltran, fa 9 mesos
Aquesta proposta no pot venir més que des de la "inocencia", el problema no es el sistema, el problema es diu Espanya. Tothom sap que amb el sistema que sigui, si mana Madrid, tot seguirà igual, només haurem fet que blanquejar el REGIM de cara al món. Que son uns trampossos compulsius!!! La única sol·lucio es la INDEPENDENCIA!!!! I Espanya que s'organitzi com vulgui.
Valoració:13menosmas
Per Jordi, fa 9 mesos
Aquests invents s'han provat en altres estats, i enlloc han funcionat.
El camí que sí funciona és la independència.
Valoració:13menosmas
Per Vicens Codina Riba, fa 9 mesos
Estic d'acord amb el sr. Araujo
Però a Catalunya y País vasc lo real seria un referèndum de independencia
Valoració:6menosmas
Per LA UNITAT DE CATALUNYA, fa 9 mesos
L'estat que ens convé, a tota la nació catalana (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer), és la República catalana. Les Balears, com a part fonamental de la nació, hem d'intervenir en la formació del nou estat fomentant-ne la unió, no el secessionisme intern. L'intent de construir republiquetes regionals, provincials o comarcals només ens provoca feblesa davant dels imperialistes estats espanyol, francès i italià.
Valoració:19menosmas
Per Catalunya completa (continental i insular), fa 9 mesos
Les Balears són part fonamental de la nació catalana. No confonguem el Principat amb tot Catalunya.
Valoració:21menosmas
Per Viure, fa 9 mesos
Tots aquests que surten a la foto quants d'anys fa que viuen de la comèdia política?
Valoració:14menosmas
Per I tant, fa 9 mesos
Otro que corta el bacalao a gusto.
Unos por una cosa y los otros por otra, no lo aceptarán nunca.
Valoració:-11menosmas
Per Solleric, fa 9 mesos
Y dos huevos duros...
Valoració:-17menosmas
Per Claro que sí guapi, fa 9 mesos
a ver si Catalunya al final se separa, mejor nos vamos con ellos...
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente