nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
18°

Armengol proposa una nova reforma de l'Estatut «per assegurar drets i llibertats»

La secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Congrés, Francina Armengol, i l’exsecretari general de la formació i expresident del Govern, Xisco Antich, han participat en la primera sessió de les jornades sobre els quaranta anys de l'Estatut d’Autonomia organitzades per la Fundació Gabriel Alomar.

Armengol ha proposat obrir «un procés de debat i diàleg que desemboqui en una nova reforma de l’Estatut» i que faci possibles «quaranta anys més de progrés». Per aconseguir-ho, ha proposat tres grans línies de reforma:

  • Assegurar els drets i llibertats conquerits com a societat. «La proposta és fer irreversibles les conquestes que ens ha costat moltíssim assolir, i fixar a l’Estatut la sostenibilitat financera de les competències que ens garanteixen ser persones iguals, amb dignitat i amb les mateixes oportunitats, com és la salut, l’educació, els serveis socials i el dret a l’habitatge», ha avançat Armengol.
  • Establir noves eines que permetin ampliar i incorporar nous drets i llibertats, des de l’obligació d’incorporar qüestions com el dret a la protecció de les nostres dades, la ciberseguretat o el dret a com volem envellir.
  • Incloure en l’Estatut més participació social, «que totes aquelles polítiques que necessiten una mirada llarga s’hagin de debatre en societat, i que les decisions no les prenguin alguns tancats als despatxos sinó en societat».

Pel que fa al model d’Estat, Armengol ha recordat que des del PSIB-PSOE consideren que «la consolidació de l'estat de les autonomies ha d'avançar cap al federalisme, perquè aquest és pacte, unió en la diversitat i reconeixement de la pluralitat».

La secretària general de la formació ha destacat alguns elements aconseguits per a les Balears gràcies a l’Estatut, com «la consideració de les illes com a nacionalitat històrica, el reconeixement de la insularitat, el dret civil propi de les illes, la cooficialitat de la llengua pròpia, el sistema institucional propi al servei de l’autogovern i la capacitat de decidir polítiques pròpies». En aquest punt, Armengol ha insistit a dir que no es poden permetre «de cap de les maneres» retallades en matèria lingüística i de normalització del català.

Antich, per la seva banda, ha defensat que cal donar «un gran impuls insular a la norma, reforçant la bilateralitat amb l’estat i el funcionament federal intern, humanitzant-lo amb un conjunt de drets i llibertats o creant espais per als ajuntaments».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Egggpaña, fa devers d'un mes
@Wolfgang, molt simple si no haguessis vengut no l'heurias de aprendre, si vaig a Alemanya que he de parlar?? Sabeu anglès la majoria, però no el parlau si podeu. Tu mateix
Valoració:0menosmas
Per A. Cirer, fa devers d'un mes
Som partidària de la llibertat d'expressió. Dit això, crec que algunes de les persones que opinen no en tenen ni idea.
ELS ESTATUTS SÓN LLEIS ORGÀNIQUES I ELS APROVEN LES CORTS.
Ara, el que jo no he votat mai és la monarquia. Corrupta, a més.
Valoració:7menosmas
Per papelamen, fa devers d'un mes
Conviene recordar que al Estatuto de las Comunidad Balear, ninguna persona con derecho a voto lo ha votado. Nadie lo votó. Por lo tanto el tal Estatut es una capricho de Cañellas y los cuatro que lo guisaron. Un Estatuto jamás votado por el pueblo, es solo papelamen.
Valoració:-3menosmas
Per Wolfgang, fa devers d'un mes
Otra vez lo cambiaran todo para que no cambie nada.
En materia linguistica, por ejemplo, el catalan sera la unica lengua oficial y sera obligatorio que todo el que viva en Baleares este obligado a aprenderlo y utilizarlo?
En materia economica tendran las Baleares un pacto fiscal como el vasco, que dan aquello que les sobra? O se continuara con el espolio premeditado?
Podran las Baleares hacer sus propias leyes sin que luego las tilden de inconstitucionales?
Hay muchas preguntas que de momento nadie responde.
Valoració:0menosmas
Per UNITAT, fa devers d'un mes
L'estat que convé a la nació catalana (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer) és la República catalana. Les Balears, com a part fonamental de la nació, han d'intervenir en la formació del nou estat fomentant-ne la unió, no el secessionisme intern. L'intent de construir republiquetes regionals, provincials o comarcals només provoca feblesa davant dels imperialistes estats espanyol, francès i italià.
Valoració:1menosmas
Per ARRUIX!, fa devers d'un mes
Aqui s'escriu en Català o no s'escriu.
Perque marcar les coses no és propi dels humàns.
Valoració:0menosmas
Per Xx (ver), fa devers d'un mes
Amb els actuals fatxes comandant les institucions, els nostres drets decauran i retrocediran a marxa forçada. Ull i defensem-nos amb tenacitat !
Valoració:4menosmas
Per tip, fa devers d'un mes
Prou estatutets. Estat propi.
Valoració:5menosmas
Per jbm, fa devers d'un mes
Si fan un estatut nou serà molt pitjor que es que ara hi ha ... entre altres coses es que ara hi ha deixa clar quin és s'idioma propi des territori ... si en fan un de nou an es foraster li diran "lengua común"
Valoració:5menosmas
Per inca, fa devers d'un mes
Entre els dos han governat 16 dels 40, i on són els avenços, 0er exemple en matèria de llengua? com no és encara el català dret i obligació com el castellà? Se limiten a posar pegats als desastres que introdueix la dreta, no hi ha realment avenços.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente