cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 24°
23°

[VÍDEO] Un metge d'urgències de Son Espases reivindica que l'ús de la llengua pròpia ha de ser essencial en l'atenció als pacients

Joan Vidal, metge d'urgències de l'Hospital Son Espases, és el protagonista del cinquè vídeo que l'Obra Cultural Balear ha publicat sobre testimonis de personal sanitari contrari a l'eliminació del requisit de català.

Vidal explica de manera detallada l'impacte negatiu que pot tenir en el pacient que se li vulneri el dret a ser atès en la seva llengua. «La base principal de la relació metge-pacient és la comunicació. La labor del professional ha de ser que el pacient es pugui expressar de la millor manera possible, i és lògic que això sigui amb la llengua pròpia».

També explica que després de 30 anys fent feina a la sanitat pública, creu que «cada vegada el personal sanitari monolingüe desisteix més de fer l'esforç per deixar que el pacient es pugui expressar de la millor manera, i de manera molt subtil o indirecta fan que el pacient s'acabi expressant en una llengua que no és la seva».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dic, fa 10 mesos
Patriota:Si el metge es bon professional parlarà o al menys entendrà la llengua dels seus pacients.
Valoració:0menosmas
Per dic, fa 10 mesos
I tant,: El castellà o espanyol com vulguis dir-li tret de Castella als demés territoris també és la llengua de l´invasor.
Valoració:1menosmas
Per xisca, fa 10 mesos
Ja veiem que molts sols teniu collons, i cap neurona al cervell. El territori geogràfic espanyol vos espera. Aquí a les illes, vos desitjo una bona, però curta estada. Partiu, que ja en tenim prou!
Valoració:3menosmas
Per Pep, fa 10 mesos
Tots com tu , gracies i enhorabona.
Valoració:6menosmas
Per tip, fa 10 mesos
Preparant les crispetes per quan arribarà el dia que cent milions de, posem per cas, xinesos, s'establiran a Espanya i ofegaran els parlants de castellà imposant-hi la seva llengua per majoria democràtica.

Que no ens venguin a cercar, quan això passi.
Valoració:4menosmas
Per Kaimito, fa 10 mesos
Enhorabona Joan!
Gràcies per les teves paraules.
Valoració:14menosmas
Per Balearium, fa 10 mesos
Claro, Juan es de Mes.....el pobre lo tiene clarito...
Valoració:-15menosmas
Per Jaume, fa 10 mesos
Clar i rotund, el metge Vidal. Demostra ser un molt bon metge, atés que la comunicació amb el pacient és essencial per dur a terme una correcta història clínica i també per afavorir el benestar emocional i psicològic del pacient, dos aspectes clau, per cert, en el procés d'humanització de la salut pública, tan necessària i sempre tan desvirtuada pels demagogs i polítics de torn. Però hi ha una raó científico-tècnica addicional que ningú esmenta i que crec prou important per perfer l'argument. Els professionals de la salut saben que, en el marc de la bioètica, un dels drets fonamentals dels pacients es basa en el principi d'autonomia, és a dir, en allò que, llevat de casos molt concrets i molt extrems, la decisió última sobre els processos, tècniques i intervencions mèdiques a aplicar correspon al pacient. Però perquè el pacient pugui prendre sense entrebancs addicionals unes decisions sovint tan cabdals, considerant pros i contres (i també assumptes d'índole personal i moral), resulta clau que pugui comunicar-se i pensar en la seva llengua materna. Això que dic no és una intuïció, ni un mer desideràrum: des de les ciències del comportament i de la decisió comença a haver-hi evidéncies prou sòlides que demostren que no valoram igual les coses ni prenem les mateixes decisions quan pensam en la nostra llengua que quan ho fem en una aliena, encara que en tinguem un bon domini. Més concretament, els resultats de ja moltes investigacions publicades a revistes de prestigi científic, apunten a que, en un marc de "llengua no nativa" els humans tenim més tendència a prendre decisions més utilitaristes (el fi justifica els mitjans), a acceptar més riscos, i a ser més toleranta amb la violació de les normes socials i morals, entre d'altres efectes que encara s'estab estudiant. Tot i que, com dic, és un tema obert, també pel que fa les implicacions en els diversos àmbits de la vida (en el context espanyol m'ensumo que serà d'especial interès dins l'àmbit mèdic i també judicial), crec que ja sabem més que prou per afirmar que tenir personal mèdic amb el qual el pacient nadiu no pugui parlar en català suposa una discriminació que assoleix noves dimensions i implicacions que no sospitàvem, entrebancs que afecten de manera important la nostra capacitat de triar/decidir el camí a seguir en temes de salut, és a dir, la d'exercir òptimament el principi d'autonomia.
Valoració:13menosmas
Per No se pot ser més dolent, fa 10 mesos
I que me deis, de l'ase que vol serveis d'hospital de campanya, com es que dónen les ONG a les tribus africanes i de manera precària pels catalanoparlants, que entre noltros i els nostres antecessors, som els que hem pagat la sanitat, mentres que se dóna un tracte personalitzat i exquisit als de fora?
Valoració:8menosmas
Per Egggpaña, fa 10 mesos
Tararaà taarareeé tarariiiií tararoooooó
tururuuuuuuú els D.O.C. han emès la seua opinió, saben de tot i més que ningú, no podríem viure sense ells.
Si som mallorquí perquè teng a parlar en castellà, tota la vida he xerrat mallorquí. I diven els savis castellans que xerr català, bé, el que no vull xerrar és foraster. Arrruuuix fatxas inútils, no sabeu ni un ni l'altra i voleu donar lliçons, me despedesc amb el dit del mig de le mà.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente