cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Més de 60 entitats demanen al Govern espanyol l'oficialitat del català a la Unió Europea

Més de seixanta entitats ja s'han sumat al manifest per a reclamar al Govern espanyol que faci oficial el català a la Unió Europea. La petició es deriva del fet que aquest juliol l'Estat espanyol assumirà durant mig any la presidència rotatòria del Consell de la Unió.

En concret, el manifest reclama que el Govern espanyol sol·liciti el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, entenent que no cal modificar cap tractat per fer-ho i que, simplement, és una qüestió de voluntat política. Cal tenir en compte que el Reglament número 1 del Consell de la Unió Europea de l'any 1958 llista quines són les llengües oficials de la Unió (actualment, 24) i que, a voluntat dels estats, aquest reglament ha estat modificat en set ocasions.

Els impulsors del manifest denuncien que la manca d'oficialitat del català a la Unió Europea suposa la discriminació del català en moltes normatives, la minva en el prestigi social de la llengua i la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants en molts àmbits. Per a les entitats impulsores del manifest, és una «anomalia» que «la 13a llengua de la Unió en nombre de parlants no compti amb el mateix reconeixement que moltes altres llengües europees».

El manifest defensa que això és «contrari al principi fundacional europeu de protecció del multilingüisme, consagrat a l'article 3 del Tractat de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE». Així mateix, la manca d'oficialitat també va en contra de l'informe final de la Conferència pel Futur d'Europa, «un dels processos participatius més importants de la història de la UE», que «reclama més protecció per a les anomenades 'llengües regionals', com és el cas de la catalana», afegeix el manifest.

El manifest, presentat a Palma el 13 de febrer i impulsat inicialment per nou entitats, incorpora ara, entre altres signants, el Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona o el sindicat STEI Intersindical. El text, que es pot consultar a través d'un web, també ha rebut el clic de suport de gairebé 50.000 particulars. Els impulsors fan una crida a les entitats perquè continuïn adherint-s'hi i animen els ciutadans a seguir-hi donant suport a través del web.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Me'n ric de la curtesa del fatxa del digital que, robant el meu nick, es reitera en voler confondre les idees demòcrates i independentistes. Quin poc cervell i quant asenarisme acapara, per acabar no aconseguint res.
Fatxes, el vostre lloc és entre les aigües grises i negres del sistema centralista nyordo. Fuig en barco de reixeta vers la caverna d'on has sortit, que aquí no és la teva terra i no aconseguiras res.
Salut i independència !
Valoració:1menosmas
Per Antifa, fa dervers d'un any
Ara és el moment d'aconseguir-ho!!
Valoració:2menosmas
Per Antifa, fa dervers d'un any
Ahí lo que hay es mucho chiringuito subvencionado que viven del cuento de la llengua y de parasitar el bolsillo del ciudadano…
Valoració:-2menosmas
Per Ruc, fa dervers d'un any
Com sempre, vos botau EL PI que també du aquesta proposta. (!?)
Valoració:0menosmas
Per El PSOE, tranquil, fa dervers d'un any
Els del PSOE diran que no, com sempre. I com sempre, Més, Compromís i ERC s'empassaran la granota.
Valoració:13menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
Jo de Europa no desconfio, no puc dir el mateix dels representants espanyols, sobretot dels rabiosos com Dolors Monserrat, el sr Cañas i la tribu de renegats de la seua llengua, que ni han molts.
Visca els Països Catalans i la seua llengua, el català
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente