cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, voten a favor de la nova Llei de comunitats balears fora del territori

211335

Al tercer punt de l'ordre del dia del ple del Parlament s'ha aprovat la Llei de comunitats balears o illenques fora de territori balear, que reforma la llei vigent del 1992. Aquesta nova Llei recull les peticions formulades en els últims anys per les comunitats illenques de fora del territori per poder participar de la vida social i cultural de les Balears, dret que reconeix l'Estatut d'Autonomia.

El projecte de llei entrà al Parlament el dia 9 de gener de 2023, després que el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ho aprovàs. Dies més tard la Mesa del Parlament admetia a tràmit el Projecte de Llei i obria el termini per tal que els grups parlamentaris recaptassin opinions i esmenes.

Garrido, en representació del Govern, ha estat l'encarregada de defensar la iniciativa. Ha convidat a tots els diputats i diputades a posar-se en la pell de les persones migrants que «a la seva terra d'acollida van formar una família, a la qual van explicar qui eren i d'on venien, i van explicar fins a l'últim detall del seu poble i van ensenyar la seva llengua. Aquesta és la descripció de les comunitats balears a l'exterior», ha afirmat la consellera.

Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, han votat a favor d'aquesta nova Llei, que delimita els requisits que han de complir les persones que resideixen fora del territori per poder ser membres de ple dret de les comunitats illenques, amb motiu de la seva vinculació afectiva, emocional o de qualsevol altra naturalesa.

La norma també planteja la creació del Dia Internacional de les Comunitats Balears a l'Exterior, el 15 de juliol, en commemoració de la data de promulgació de la primera llei reguladora d'aquest col·lectiu. A més, el Govern preveu convocar ajuts amb un pressupost de 100.000 € per a l'any 2023 per tal de donar suport a aquestes entitats, perquè puguin exercir les seves finalitats de manteniment dels lligams amb la història, la cultura i la llengua de les Illes Balears.

El passat 25 de gener de 2020 es va celebrar a Palma el 23è Consell de Comunitats Balears a l'Exterior, on van participar 34 representants de les 19 comunitats illenques actives arreu del món.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.