muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

MÉS per Mallorca expressa rebuig vers les manifestacions contràries al requisit del català de membres del Govern

209563

MÉS per Mallorca ha expressat «sorpresa» i «estupefacció» pels discursos d'«entorns governamentals» que titllen el català com un «problema d'accés a la funció pública», uns discursos que asseguren són propis de la dreta i l'extrema dreta.

En el seu comunicat recorden que «en els pactes de 2015 i de 2019 i en l'esperit i la lletra de la normativa que les majories progressistes hem aprovat, mai s'ha considerat el català com un problema, si bé hem tengut en compte les especificitats de cada procés d'accés a la funció pública a l'hora d'establir la millor fórmula per a garantir els drets lingüístics dels pacients i dels ciutadans».

Des de la formació «desautoritzen» que cap dels membres del Govern pugui argumentar que el català és una barrera per a aconseguir professionals, perquè «no n'existeix prova i perquè no obeeix als acords que han permès investir presidències i conformar executius amb la nostra participació». Consideren que qui així ho digui serà entès «com una manifestació partidista, i sobre això cadascú retrà comptes davant la ciutadania a les eleccions vinents».

MÉS posa èmfasi en el fet que en altres territoris també existeix una mancança de professionals sanitaris. «Donada aquesta circumstància especial, a la llei 4/2016 es va preveure la possibilitat d'exempcions extraordinàries i argumentades si en qualque procés no es podien cobrir totes les places amb persones que tenguessin l'acreditació suficient. Aquesta exempció no podia ser mai ni general ni sistemàtica, sense tenir en compte les diferents circumstàncies de cadascuna de les especialitats que es convocassin. Per això hem treballat dins el mateix pacte perquè des de l'IBSalut s'apliqui la llei així com toca», han assegurat en el seu comunicat.

Recalquen que des de MÉS per Mallorca, així com des d'altres entitats sindicals i socials, han demanat l'aplicació del decret llei 6/2022, que hi estableix una moratòria de 2 anys per a l'acreditació dels coneixements lingüístics requerits. I afegeixen que «intentar convèncer que una persona que s'ha tret la titulació de medicina o infermeria no és capaç d'assolir un nivell intermedi de català en dos anys (o de castellà si no s'és espanyol, cosa que sorprenentment ningú considera un entrebanc) és poc rigorós».

Per acabar, la formació defensa que el dret d'atenció sanitària i els drets lingüístics dels pacients no poden ser considerats antagònics, «sinó que precisament són complementaris».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per S'ha de canviar la llei, fa dervers d'un any
Molt poca gent en parla; però crec que vàrem badar, gairebé tots, quan es preparava i es va aprovar la llei que permet les exempcions i no vàrem fer la pressió adequada que, òbviament, no hauria d'haver estat com la que s'ha fet ara corrents i a mitges; o sigui, malament, ja que encara n'hi haurà, d'exempcions mal aplicades.
Valoració:0menosmas
Per Bel algo, fa dervers d'un any
La posició pública de MÉS és totalment contrària al que fa la seva acció de govern. MÉS dirigeix empreses públiques i conselleries que no exigeixen ni el B2. Tant de bo fos cert el que diuen, però és propaganda preelectoral. Han abandonat la defensa de la llengua i del sobiranisme.
Valoració:-1menosmas
Per Idó riu si et fa feliç, fa dervers d'un any
Un govern del PSIB que amb aquesta cuestió està d'acord amb el PP Vox i ciutadans té fa riure, i tot el problema és MES, que com dius s'agut de menjar granotas per mantenir el PSOE de Balears al govern, ara tota la culpa és seua per no estar d'acord .
Fes-to mirar, O creus que hauria de rompre?
Valoració:-2menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any

CIUTADANS DEL MÓN Es ciutadans del món, els vertaders internacionalistes, som els qui defensaríem el castellà en front de la imposició de l'anglès a Puerto Rico, i defensaríem el guaraní en front de la imposició del castellà al Paraguai, i defensaríem el cors en front de la imposició del francès a Còrsega; som els qui defensaríem totes les llengües minoritàries i les minoritzades arreu del món, allà on ens tocàs viure. És evident que als Països Catalans els ciutadans del món som els qui hi defensam la llengua catalana en front de la imposició del castellà, o del francès, o de l'italià. Els qui defensen les llengües imperials són imperialistes, i els qui no s'esforcen en retornar la primacia a la llengua pròpia dels indígenes d'un país, on aqueixa llengua és minoritzada per la imposició d'una altra llengua, són colonialistes i/o col·laboracionistes del colonialisme.
Valoració:6menosmas
Per jbm, fa dervers d'un any
Quan s’admet que puguin ocupar llocs de feina de cara al públic gent incompetent en una de les llengües oficials s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:6menosmas
Per Fan riure, fa dervers d'un any
Aquests de Més fan rialles. Vuit anys de convivència amb el PSOE, d'empassar-se granots de manera complaent, i ara que venen les eleccions ens surten amb aquests espants. Comèdia electoralista! Si tornen sumar, hi pactaran ulls clucs!
Valoració:3menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
El que no potser, es que metges i infermeres de la península que no desitgen viure de a les Illes, es presentin a les oposicions, aconsegueixin una plaça en propietat a la sanitat pública i a la primera oportunitat que tinguin, com es natural, demanin el trasllat a una plaça fixe de la península més a prop de ca seva i ens tornin a deixar la plaça buida.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente