nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

#CatalanGate: L'espionatge a polítics i activistes escandalitza Europa i uneix l'independentisme català

De bell nou i com tantes vegades en el passat, ha estat l'agressió de l'Estat espanyol allò que ha fet que l'independentisme torni a mostrar-se unit i coordinat.

En aquest cas, els tres principals partits (Junts, ERC i CUP) i les dues grans entitats (Òmnium i ANC) han fet una compareixença conjunta davant la premsa de tot el Món, per denunciar la guerra bruta de l'Estat espanyol contra un mínim de 65 persones relacionades amb l'independentisme que han patit el monitoratge dels seus dispositius mòbils, amb un sistema d'espionatge anomenat Pegasus, un programa de fabricació israeliana que només es ven als estats, i també amb Candiru, igualment fabricat a Israel.

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, d'ERC, que va ser el seu vicepresident, i Carles Riera, de la CUP; també Xavier Antich, president d'Òmnium, i Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, han comparegut en roda de premsa en el Parlament Europeu, a Brussel·les.

Ofensiva internacional

Han anunciat una «ofensiva internacional per garantir que aquests esdeveniments no quedin sense càstig», en paraules de Junqueras, que ha explicat: «Portarem aquest escàndol al Parlament Europeu i demanarem que se celebri un debat d'urgència sobre aquesta qüestió en la pròxima sessió plenària».

En la seva intervenció, Puigdemont s'ha adreçat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, tot recordant que cinc eurodiputats catalans -entre els quals ell mateix- han estat espiats «mentre treballàvem en aquesta casa».

Encara en l'àmbit de la Unió Europea, també ha instat la Comissió Europea -la seva presidenta, Ursula von der Leyen, i el comissari de Justícia, Didier Reynders, que «actuïn urgentment i facin que Espanya reti comptes» per l'espionatge a l'independentisme català.

Més enllà, Puigdemont ha anunciat que informaran del cas i faran arribar l'informe de The Citizen Lab a diversos òrgans de defensa dels drets humans, com el Consell d'Europa i l'ONU.

Accions judicials

En l'àmbit de les accions judicials, els líders independentistes han anunciat que es presentaran «querelles a diversos nivells i en diversos països europeus per espionatge massiu» contra integrants de la societat civil i del govern català, contra representants polítics, activistes, advocats i familiars de les persones a qui es volia espiar.

Es presentaran, en concret, a Alemanya, Bèlgica, França, Luxemburg i Suïssa.

També està previst presentar denúncia contra l'empresa israeliana NSO, que consideren «clarament responsables» de l'espionatge.

Un nexe sòlid amb l'estat espanyol

A la roda de premsa al Parlament Europeu també hi han intervingut David Kaye, exrelator especial de l'ONU sobre drets humans, i John Scott-Railton, investigador sènior de The Citizen Lab, el laboratori amb seu a la Universitat de Toronto que des del 2020 ha desvelat la utilització no sempre d'acord amb la legalitat de Pegasus i que centra el seu últim informe, titulat explícitament 'Catalangate', en l'espionatge a l'independentisme català.

En una intervenció telemàtica, Scott-Railton ha remarcat que «gran part dels atacs es feien amb infeccions de clic zero», cosa que vol dir que «la víctima no veu res i no pot fer res per aturar la infecció».

«Simplement, hi ha un moment en què el telèfon és privat i, després d'aquest moment, deixa de ser-ho i comença a enviar informació», ha afegit, abans d'assegurar que «és gairebe impossible protegir-se d'aquest programari espia».

Sobre la possible autoria de l'espionatge, aquest investigador ha afirmat que «hi ha l'evidència circumstancial que apunta a una entitat o més dins del govern espanyol» i que «hi ha un nexe sòlid amb el govern espanyol».

Ha explicat també que «el CNI és client de NSO [el fabricant de Pegasus] com a mínim des del 2015», i que, a més, «el Ministeri de l'Interior espanyol té una capacitat semblant a Pegasus, però amb un altre nom».

Més enllà de les proves concretes, també ha valorat que «és poc probable que un client de Pegasus no espanyol dugués a terme un atac massiu» com aquest.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Va sortit més informació, fa mes de 2 anys
Hi ha una altra teoria perque ara se sap, que l'empresa que fabrica i ven el programa Pegasus ha tingut i té, activitats que no son del tot legals i ha estat sancionada pel govern d'Israel.
I donat a que no és veritat que només se vengui aquest programa d'espionatge als governs, podria ser qualsevol grup amb poder el que l'hagués adquirit i que espiàs als polítics independentistes i no sabem a qui més.
A veure si s'investiga, s'investiga bé i sabem qui ha estat, cosa que dubto molt.
Valoració:1menosmas
Per mortadelo y filemon, fa mes de 2 anys
El Estado y cualquiera que se precie, tiene todo el derecho del mundo a defenderse de los que lo quieren derribar, si o si. Por lo tanto, no hay nada que decir.
Lo que da rabia, como ciudadano español, que se utilicen métodos tipo Mortadelo y Filemón. A las cosas hay que hacerlas bien. Mira que ir a espiar a uno que se largó a todo trapo, a un Xunqueras, o a un tal Pere, entre otros, es para hacérselo mirar por un buen especialista.
Como no hay mal que por bien no venga, el Pegasus les ha venido bien pues llevan años de olvido total. Ya no importan a nadie.
Valoració:-2menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 2 anys
Cierto.
La prensa internacional no habla de otra cosa desde ayer.
Se ha creado una comisión de investigación en la ONU.
Valoració:-1menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 2 anys
@Vergonya, no es just que sia inconstitucional, sino que es un delicte penal, i que aixó ho faci el estat es com per pensar i creure que esteim governats per delinquents. Aquests i els anteriors perque els dos hi han participat, i que els seus socis de aquesta esquerra tan dedicada a la defensa dels ciutadans en son complices, be per mirar cap a un altre banda o be per inutils que ni s'han enterat. Realment aquest país no te remei
Valoració:1menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 2 anys
De qui depèn el C.N.I.? del petit Nicolas? Au! venga a la pputa merda els governs de" Una, Grande y ? Libre ? A fer moltes grossas de putas P .S.O.E. i els falsos demòcrates.
Valoració:0menosmas
Per @ Vergonya!, fa mes de 2 anys
La cara dura dels feixistes espaÑols, fa que eÑa no tinga ni un polsim de vergonya. I es pot comprovar si revisem el seu dia a dia !
Europa n´hauria de prendre nota, i bona nota !
Valoració:2menosmas
Per Vergonya!, fa mes de 2 anys
Encara haura servit perque els partits independentistes, que s'havien distanciat, se tornin a unir.
Però s'ha de saber si els espies son el CNI o d'on son, perque crea molta desconfiança.que espiin a gent i a més fer-ho és inconstitucional.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente