nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

La clau per entendre els moviments de Pedro Sánchez... I d'Oriol Junqueras

Pedro Sánchez ha triat el gran Teatre del Liceu per representar la seva òpera bufa sobre els indults als líders independentistes catalans condemnats per raons polítiques.

El Govern presidit per Sánchez indultarà parcialment els presos polítics catalans. Ho farà en la justa mesura que permeti que tots i totes surtin immediatament de la presó, però mantenint-los la inhabilitació per a ostentar càrrecs públics.

El president espanyol ha defensat públicament totes les possibilitats respecte dels indults. Després de la sentència del Tribunal Suprem, el president del govern espanyol va fer una compareixença on defensava el «compliment íntegre» de la mateixa. «L'acatament de la sentència significa el seu compliment, reiter, el seu compliment íntegre».

Abans de les eleccions espanyoles del 28 d'abril de 2019, des de la Moncloa, el president deia que per concedir els indults als presos polítics calia un posicionament favorable del tribunal que els havia jutjat.
Però el 25 de maig passat, Sánchez va aplicar aquella dita castellana de 'Donde dije digo, digo Diego'. Des de Brussel·les i després de la reunió del Consell d'Europa i amb l'escut d'aquesta institució a l'esquena, obria la porta, per primera vegada, a concedir els indults als líders independentistes.

Les declaracions del president espanyol despertaven, de nou, l'odi atàvic contra tot allò català que niua en les elits del Regne d'Espanya. Antics i actuals dirigents del PSOE posaven el crit al cel, El PP es preparada per una nova recollida de signatures i la dreta espanyolista es manifestava a sobre i s'espassava les ganes a la plaça de Colón de Madrid.

Però poc a poc, i cadascú a la seva manera, s'embeinaven les espases. Uns rectificaven públicament i els altres feien veure que mantenien la seva opinió, però amb veu més baixa.

A la banda catalana també hi ha hagut moviments difícils d'entendre.

Ningú, en cap moment, s'ha oposat als indults, però algunes declaracions d'Oriol Junqueres sobre la via unilateral cap a la independència han desorientat una part de l'independentisme. El president d'ERC va fer pública una carta el 7 de juny en la qual rebutja les vies a la independència que «no són viables» i diu que malgrat que els indults no siguin la millor solució, poden servir per «alleugerir el conflicte.

Hi ha qui voldria explicar tots aquests fets des de la volatilitat de la política, però sembla evident que el que hi ha és un monitoratge des de les institucions europees que dirigeixen, des de l'ombra, un procés de 'distensió' entre la cúpula de l'Estat espanyol i el lideratge de l'independentisme català. Un procés tutelat per Europa.

Fins i tot el president d'Extremadura, el de la CEOE o el del PP són capaços d'entendre què vol dir un alt dirigent europeu quan explica que no s'entendria que la Unió Europea donàs milers de milions d'euros a un Estat que manté tancats a presos polítics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per se´ls veu la poteta blanca., fa mes de 2 anys

Ho fan per a ser ben vistos pels amics europeus, no pas per la seva convicció. Quantes rèmores del passat i quants cavernaris que hi ha dins d´eÑa.
Potser que comencin a aprendre quelcom dels estaments europeus, que ja seria hora, si volen sincronitzar els seus rellotges amb qui els subvenciona la vida.

Valoració:2menosmas
Per Ernest, fa mes de 2 anys

Interessant anàlisi

Valoració:1menosmas
Per report, fa mes de 2 anys

Però també hi ha les properes sentències de tribunals internacionals que deixaran a eÑe amb el cul a l´aire i, per a que això no sigui tan obvi, les autoritats eÑeres s´afanyen a llimar asprors amb la comunitat internacional.
Veuen que eÑe ja suporta prou descrèdit en els fòrums internacionals i no volen augmentar-los mantenint unes sentències injustes i amb greus mancances en drets humans i generals.
eÑe està a anys llum de la judicatura moderna d´Europa i no volen que es faci tant evident, i per això afluixaran la corda dels presos.

Valoració:4menosmas
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

Sino,baig mal entendra,hiamuna sentència,de europa,que diu,que tots els empressonats,deuan sortir al carrer; a part,"esborrar",tot lo jutjat,injustament,i,que tot se anu.la.El pedrito,que no es beneit,vol indultarlos,avanaç,de que li fagin complir la senténcia,i aigi quedarà bé,devant Catalunya,rentant,allò,de "a por ellos ", que promogué el sr.M....,que fou de vengonya,i que hu fer per coloms.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente