algo de nubes
  • Màx: 13.9°
  • Mín: 7.77°
14°

Una sentència del Tribunal Europeu obre la porta a la llibertat de moviment de Valtònyc i la resta d'exiliats

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès una sentència que es podria convertir en un escut davant futures euroordres contra els exiliats i els donaria un espai de llibertat dins la Unió Europea. A més, també es podria convertir en una nova escletxa contra les euroordres pendents de Valtònyc, del president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí.

La sentència determina que el que dicti el tribunal de qualsevol país de la UE ha de ser respectat per la resta de membres, la Unió Europea ha de funcionar com un tot, i d'acord amb l'article 54 del Conveni d'Aplicació de l'Acord de Schengen (CAAS) de lliure circulació, un ciutadà no pot ser perseguit i sotmès a una investigació pels mateixos fets en diferents estats de la UE.

«La lògica que s'ha de seguir és la d'actuar com un bloc. Una resolució que extingeixi l'acció pública en relació amb uns fets en un estat membre ha de tenir els mateixos efectes en qualsevol altre lloc del mateix espai de llibertat», defensava l'advocat general Michal Bokek en l'opinió emesa el 19 de novembre del 2020 que el tribunal ara ha fet seva. I afegeix que l'espai lliure de la UE «implica l'existència d'una confiança mútua entre els estats i els seus sistemes de justícia penal, fins i tot quan l'aplicació del seu propi dret nacional pugui conduir a una solució diferent».

Si bé la sentència no té l'origen en cap demanda vinculada directament amb els exiliats, sí que hi està vinculada en origen. El cas ha estat plantejat davant del tribunal de Luxemburg per l'equip d'advocats alemanys del president Carles Puigdemont. De fet, des del juliol del 2018 quan el tribunal de Schleswig-Holstein va denegar l'extradició del president argumentant que els fets que l'acusaven no podien ser considerats rebel·lió ni sedició (deixava la porta oberta a l'extradició per malversació), buscaven l'oportunitat de plantejar davant el TJUE la manera de fer respectar la sentència alemanya a la resta d'Europa. La via ha estat el cas que ha resolt ara la Gran Sala del TJUE i que fa referència a un ciutadà alemany de qui els Estats Units en demanava l'extradició. El cas va ser arxivat a Alemanya, però això no impedia que l'alerta d'Interpol es pogués activar en qualsevol altre país de la Unió i ser detingut i extradit per un altre país de l'espai comunitari. Tot i que el cas fa referència a l'extradició plantejada per un tercer país fora de la Unió, la sentència estableix que el criteri de «cosa jutjada» ha de regir també en el cas de les ordres de detenció europea entre els estats de la UE. Sempre que, adverteix el TJUE, el tribunal en qüestió hagi resolt el fons de l'assumpte. Una resolució que s'afegeix, en la terminologia de l'advocat dels exiliats, Gonzalo Boye, a les peces del puzle de l'estratègia de defensa a Europa.

Amb aquest pronunciament, el TJUE segella definitivament la negativa dels tribunals belgues contra l'extradició de Lluís Puig. Segons la tesi del tribunal de Luxemburg, Puig no hauria de poder ser sotmès a cap nou procés d'extradició dins d'Europa i, per tant, tindria llibertat de moviments. La decisió belga ha de ser respectada allà on vagi de la UE. El mateix criteri s'hauria de poder aplicar al president Carles Puigdemont en relació amb la sentència del tribunal alemany de Schleswig-Holstein, que està als antípodes de la consideració que n'ha fet el Tribunal Suprem espanyol, amb dures condemnes per sedició contra els presos polítics. I aquesta resolució, de ben segur, que la podrà fer valer, pel que fa a l'acusació de sedició, també davant el tribunal belga on ara hi ha en tràmit la seva euroordre. Recordem que en el cas de Lluís Puig el tribunal d'apel·lació belga no es va pronunciar sobre la reclamació per sedició del Suprem, ja que a ell se'l reclamava per malversació i desobediència.

Ara, però, les euroordes contra el president Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, a Bèlgica, i la de Clara Ponsatí a Escòcia, estan paralitzades per les prejudicials presentades pel magistrat Pablo Llarena davant el tribunal de Luxemburg, un intent de revertir la sentència belga que denega l'extradició de Lluís Puig i evitar que es tanqui també la porta a la possibilitat de jutjar la resta d'exiliats al Suprem. Aquesta sentència del Tribunal de Luxemburg podria dinamitar, però, alguns dels plantejaments de Llarena que reclama, entre altres coses, que un tribunal belga no pugui entrar a valorar i qüestionar si el Suprem és o no competent per jutjar els exiliats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per salòrnia des mont, fa mes de 2 anys

No donas consells a qui odias, que potser també hauràs d´anar a a sa consulta. Tens assegurança mèdica ?
Mira que si es jutges europeus sentencien que es poden desplaçar per tota Europa sens que els podau tocar ni tan sols un pèl ?



Per cert que segons sa darrera notícia sembla que es fet podria anar per aquí.

Valoració:2menosmas
Per ja heu saps, fa mes de 2 anys

Tú, a lo largo de los años, sufrirás caries, roturas, coronas de zirconio (o de lo que sea), reconstrucciones, puentes, extirpaciones, dolores, implantes etc. No es que te lo desee de ninguna manera, sino que es ley de vida. Después cuando estés con el taladro en la boca y unos desinfectantes de asco, será el momento de hacer coña. Y al salir no te olvides de la tarjeta (más coña)
Por cierto: Los fugitivos deberían venir, mejor hoy que mañana; no lo hacen porque no quieren.

Valoració:-1menosmas
Per à la patience obligé des peroquets, fa mes de 2 anys

en els españolistes se´ls estan trencant ses dents de tanta ràbia com porten acumulada.



Dentistes españols uniu-vos per a subsanar es problema español, quasi global.

Valoració:6menosmas
Per Bravo!, fa mes de 2 anys

A la fi!

Valoració:5menosmas
Per Els val més que no tornin, fa mes de 2 anys

Jo d'ells aniria alerta i no tornaria cap a Espanya, perque malgrat hi arribi a haver sentències de tribunals internacionals superiors, així com son els jutges i fiscals dels alts tribunals espanyols, el més probable és que no els facin cas i els facin empresonar.
I aquesta possibilitat amenaça, mentres que lladres a gran escala, corruptes que s'han apropiat dels doblers públics, colpistes, terroristes d'ultra dreta, alguns amb les mans brutes de sang i altres exemplars d'aquesta fauna gaudeixen de llibertat, bé perque han estat absolts, perque no els arriba l'ordre d'ingressar a la presó, bé perque els han concedit amnisties.
Però a aquestes altures, ningú ja té cap esperança de que les coses se componguin

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente