nubes dispersas
  • Màx: 18.17°
  • Mín: 8.69°
18°

MÉS duu al Parlament els casos de discriminació lingüística i proposa que l’Estat posi «les eines i legislació necessàries» per garantir els drets

183683

Arran l’enèsim cas de discriminació per raons de llengua que succeí el passat 2 de maig de 2021 a l’aeroport del Prat de Barcelona i que va patir Bartomeu Rosselló, president del Cercle Mallorquí de Negocis, el Grup Parlamentari MÉS per Mallorca «vol tornar a posar de manifest els reiterats casos de discriminació que encara han de patir els català parlants arreu del territori de l’estat espanyol on la llengua catalana és oficial».

MÉS per Mallorca explica que «Els casos de discriminació a personatges públics en relació el seu dret constitucional de parlar en una llengua oficial en el territori de l’estat en qüestió ocupen sovint les pàgines dels diaris i les planes web dels rotatius digitals. Aquests casos només són la punta de l’iceberg d’un fet greu que es repeteix en massa ocasions».

El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet', ha presentat una Proposició Node Llei (PNL) en la qual proposa que «el Parlament de les Illes Balears insta el govern de l’Estat a posar totes les eines i legislació necessària per tal que els drets lingüístics de la ciutadania de les Illes Balears estiguin garantits als espais, dels territoris de parla no castellana, gestionats per part de l’Estat».

En la PNL MÉS cita els casos patits per «Cris Juanico amb la policia nacional espanyola dins un ferri d’una companyia que opera a les Balears, el de Quimi Portet també amb un treballador de la mateixa naviliera o el de la veïna d’Esporles Paula Rotger a l’aeroport de Son Sant Joan de Mallorca amb uns agents de la Guardia Civil i personal de seguretat de l’aeroport».

Segons el diputat 'Collet': «Aquests episodis, ja greus en si mateixos, tot sovint converteixen a les seves víctimes en protagonistes de campanyes mediàtiques d’atac que posen en dubte el seu testimoni o directament se’ls insulta i se’ls acusa de victimistes. Uns atacs que es repeteixen sistemàticament, sempre en els mateixos termes i en moltes ocasions pels mateixos mitjans i les mateixes formacions polítiques. Ningú hauria d’oblidar que la criminalització de les víctimes és una de les principals armes que han utilitzat els règims totalitaris al llarg de la Història» i recorda que «tots aquells que sacralitzen la constitució de l’estat que és la mateixa la que recull en el seu preàmbul 'la voluntat de protegir les llengües dels pobles d'Espanya'».

Collet també declara que «Els atacs als drets dels catalanoparlants tornen a posar en evidència que la carta magna espanyola només és un instrument al servei dels poders de l’estat que s’utilitza per a la seva conveniència i no per garantir els drets de la ciutadania».

Des de MÉS per Mallorca recorden que «l'article 4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears estableix que 'La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d'idioma oficial'. I, a continuació, l'apartat dos d'aquest mateix article diu literalment que 'totes les persones tenen el dret de conèixer-la i d'usar-la, i ningú no pot ser discriminat per causa de l'idioma'».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.