muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Yllanes admet que hi pot haver errors en el cens de símbols franquistes

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha reconegut aquest dimarts que hi pot haver errors en el cens de símbols franquistes i considera que aquest pot ser revisat.

En el ple de Parlament, Yllanes ha respost a les crítiques que han llançat el PP i Vox sobre els canvis de noms als carrers de Palma i la política de memòria democràtica realitzada per l'Executiu.

El diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha demanat al conseller «quina relació veu entre Churruca, Cervera i Gravina i la Llei de memòria i reconeixement democràtic».

Davant d'aquesta qüestió, Yllanes ha reconegut que més enllà del fet que aquestes persones apareixen en un cens de símbols franquistes, elaborat la passada legislatura, desconeix què tenen a veure amb la Llei de memòria democràtica. En aquest sentit, ha recordat que aquest cens es va elaborar després d'un estudi que es va fer amb experts.

Tot i que Yllanes ha admès que «pot haver errors en el cens i pot ser revisat», ha assegurat que l'Ajuntament de Palma «pot decidir què fa amb els noms dels carrers», ja que es tracta d'una qüestió de competència municipal. «Sempre serà molt millor cometre errors que fer la memòria democràtica com vostès a Madrid: a cops de martell. A cops de martell en el memorial de l'Almudena, a cops de martell contra la memòria d'Indalecio Prieto i Largo Caballero, que no eren dictadors, eren uns senyors elegits democràticament», ha destacat.

Així, ha assenyalat que «Gravinia i Churruca poden merèixer el nostre reconeixement, però de la mateixa manera s'ho poden merèixer els dos cartògrafs mallorquins que anaven a substituir tan il·lustres marins en la guia de carrers de Palma». Perquè segurament aquests dos cartògrafs mallorquins són molt més propers que dues persones que varen morir en l'any 1805 en una batalla probablement absurda i evitable», ha afegit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per marbosch, fa mes de 3 anys

Els noms que es volien eliminar foren imposats per ajuntaments franquistes per "honorar" els vaixells de guerra amb el mateix nom, NO per honorar els personatges.
Igualment es posava un nom de ciutat a algun carrer quan aquesta era conquerida per les forces feixistes, per això trobam noms de carrers d'aquest tipus.

Valoració:2menosmas
Per Pepeta, fa mes de 3 anys

No puc entendre com aquest govern es deixa manipular i cedeix a les pressions dels fatxes.
La llei permet fer tot el que havíeu decidit? Idò feis-ho.

Valoració:5menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

És que sa neteja de noms de carrers no s'hauria de limitar an es franquisme sinó com a mínim a tot allò que tengués a veure amb un tarannà imperial

Valoració:4menosmas
Per i anam sumant, fa mes de 3 anys

Amb es PP per entre mig segur que provaren diverses cortines de fum, o molts de cops a s´esquena, o un dinar en es ressort.

Valoració:3menosmas
Per I tant!, fa mes de 3 anys

Més greu que els errors que s'hagin pogut cometre, és que encara hi hagi símbols franquistes.
I ho ha dit molt bé, el senyor Illanes, quan ha dit que noltros també tenim almirants i cartògrafs il.lustres i que seria més correcte dedicar els carrers a aquests, enlloc d'oblidarlos i fer els homenatges a altres almirants i cartògrafs d'altres regions i comunitats.
I també és ben necessari per motius dedigitat, que pensin a treure a aquest "caballero"D'Asphelt dels nostres carrers. No. és gens normal que se dediqui un carrer a un personatge que va dirigir el setge a la nostra ciutat i que va ordenar reprimir, empresonar i assassiar a molts de palmesans. Aquesta aberració només agrada als gonelles renegats, però a les perdones decents els escarrufa.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente