algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 17°
22°

Les Illes Balears aconsegueixen que el Congrés prengui en consideració la Proposició de Llei contra les prospeccions petrolíferes

El Congrés dels Diputats ha aprovat, aquest dimarts, prendre en consideració, la ‘Proposició de Llei del Parlament de les Illes Balears sobre la protecció de la Mar Mediterrània sota la jurisdicció espanyola dels danys que puguin produir l’exploració, la investigació i l’explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals’.

El text és una iniciativa conjunta de la conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Aliança Mar Blava que fou aprovada per unanimitat pel Parlament l’octubre de 2018. El Congrés dels Diputats l’ha pres en consideració amb una àmplia majoria.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, s’ha mostrat «molt satisfet» del resultat d’una votació «que suposa avançar una passa més en una llarga lluita social i ecologista, que demostra que teixir sinergies sòlides entre les institucions i la societat civil és bàsic per a plantar cara amb garanties en batalles tan importants com aquesta».

La Llei disposa d’un únic article que estableix que «queden excloses l’exploració, la investigació i l’explotació d’hidrocarburs o altres substàncies minerals en el medi marí de la mar Mediterrània sobre les quals l’Estat espanyol exerceixi jurisdicció que abraci almanco la protecció dels recursos naturals».

Només romandran vigents aquelles exploracions amb data de concessió ja atorgada, sense possibilitat de pròrroga.

Mir ha recordat que una primera Proposició de Llei per aturar les prospeccions a la Mediterrània ja va ser impulsada el 2017 per Aliança Mar Blava per encàrrec de la llavors Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Tot i que va ser aprovada de manera unànime pel Parlament, el Govern central en va vetar la tramitació al Congrés escudant-se en un informe anònim del Ministeri d’Energia que al·legava un suposat impacte negatiu en el dèficit públic.

Tot i aquest revés, el Govern i Aliança Mar Blava varen impulsar un nou projecte de llei, que va tornar a rebre el suport unànime del Parlament. En aquesta ocasió, el Govern central, presidit ja per Pedro Sánchez, no va vetar la iniciativa.

Mir ha agraït al Congrés que hagi resolt la votació acceptant la voluntat del Parlament, si bé ha lamentat que hagin passat més de dos anys d’ençà l’aprovació del text a la cambra autonòmica. En aquest sentit, ha demanat que la tramitació de la Llei no es demori tant «tenint en compte el moment d’emergència climàtica que patim, que es fa més palès a la mar i, especialment, a la mediterrània».

El conseller ha volgut posar en valor «la gran tasca que ha fet l’Aliança Mar Blava en la causa de les prospeccions» i ha recordat també «l’alt grau d’implicació de l’anterior conseller, Vicenç Vidal».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris