nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Acollida desigual del decàleg per la llengua del grup Koiné entre els partits independentistes

El Grup Koiné és un grup de treball i estudi, fundat el 2014, dedicat a elaborar treballs de diagnosi sociolingüística, així com a estudiar solucions per fer possible un procés de normalització lingüística a la Catalunya independent.

Davant les eleccions de diumenge que ve ha presentat un decàleg als partits independentistes.

Decàleg

1. Exigir el requisit lingüístic imprescindible del domini del català —i no pas com un simple mèrit— als treballadors de totes les administracions públiques.

2. Garantir que es respecten els drets lingüístics dels catalans tant en les atencions mèdiques i sanitàries com a les residències de gent gran i als serveis pediàtrics.

3. Iniciar a l’escola un nou procés de normalització que creï les condicions (seguint metodologies ja experimentades, com ara la veritable immersió lingüística) perquè els infants ja de menuts s’acostumin a utilitzar entre ells la llengua catalana.

4. Assegurar que el català sigui la veritable llengua vehicular i d’educació a tots els nivells i graus escolars, de l’ensenyament infantil, primari, secundari i professional fins als estudis universitaris.

5. Impulsar de la manera més adequada i eficaç possible que el català sigui també la llengua vehicular a les activitats esportives i de lleure infantils i juvenils.

6. Establir i activar els protocols adequats per a assegurar permanentment que les administracions públiques i les entitats i empreses públiques, semipúbliques i privades compleixin allò que disposa l’article 128 del Codi de consum (Llei de Catalunya 22/2010) sobre els drets lingüístics dels consumidors i usuaris.

7. Dissenyar i impulsar una política coherent de mitjans de comunicació públics (CCMA i cadenes locals) en la direcció de recuperar l’autocentrament nacional, no limitat a les quatre províncies autonòmiques, tant en el tractament informatiu i dels altres continguts, com en l’ús de la llengua catalana i com en la superació de l’actual degradació de la qualitat del català. En el mateix sentit, trobar sense dilacions les formes de concertació adequades per a aconseguir d’una vegada la reciprocitat de les emissions entre les ràdios i televisions públiques dels països de parla catalana.

8. Dissenyar i fer efectiva una política coherent i eficaç de foment de la creació i la difusió culturals en llengua catalana, per tal que l’ús del català arribi a ser majoritari al cinema, als espectacles i a les noves tecnologies aplicades al lleure.

9. Eliminar la duplicació en castellà de les conferències de premsa oficials ordinàries i de les declaracions de membres del Govern, alts càrrecs i representants parlamentaris tot exigint que els mitjans de comunicació espanyols apliquin l’article 20.3 de la Constitució espanyola de 1978 i els articles derivats del dit article en les lleis espanyoles de mitjans de comunicació públics i privats. En el mateix sentit, denunciar als organismes internacionals defensors dels drets humans la discriminació lingüística en els espais polítics on els representants catalans han d’intervenir, com són el Congrés dels Diputats i el Senat espanyols i el Parlament Europeu.

10. Dissenyar i aplicar, concertadament amb el Conselh Generau quan pertoqui, els protocols adequats perquè les mesures demanades als punts precedents es facin efectivament extensives a l'ús de l'occità aranès en el territori de la Vall d'Aran i als representants polítics del poble aranès arreu de Catalunya.

Respostes dels partits

El grup Koiné ha fet públic un enfilall a Twitter amb l'acollida que ha tengut el Decàleg per la llengua en els programes dels partits polítics que es proclamen independentistes.

CUP

Segons explica Koiné, «no ha assumit pràcticament cap dels punts del Decàleg ni cap compromís valent amb la llengua», tot i que afegeix que «Poble Lliure, formació que es presenta a aquestes eleccions dins la CUP, va fer un tweet manifestant-se a favor del decàleg Koine».

ERC

«No recull el nostre Decàleg ni en la lletra ni en l’esperit. Parla de llengua en molts punts, però des d'una perspectiva vaga i difusa. No hi veiem cap proposta concreta per a capgirar la subordinació lingüística que pateix el català» expliquen des del grup.

FNC

Segon Koiné el grup identitari «Malgrat que no n'adopta la literalitat, n’ha assumit l’esperit i aborda el tema de la llengua d’un punt de vista catalonocèntric, com a problema polític».

Junts

«Ha inclòs al seu programa tots els punts del decàleg, llevat d'una part del punt 9, la que parla d'eliminar la duplicació en castellà de les declaracions i conferències de premsa. Proposa també un Pacte Nacional per la Llengua».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís, fa mes de 3 anys

En un país normal mai es faria un manifest com el grup Koiné, doncs hi hauria unes garanties de protecció de la seva llengua, però com que som un país ocupat hem de d´exigir als partits unes garanties mínimes pel català. I com es veu clarament hi ha partits "independentistes" que passen olímpicament del tema, la qual cosa vol dir que falta molta feina per fer. De totes maneres el tema quedaria sol.lucionat amb la independència.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente