nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 13.93°
19°

Francina Armengol i Ximo Puig proposen una 'Commonwealth mediterrània' amb Catalunya

La presidenta Francina Armengol va aprofitar el seu discurs de la celebració del dia de la Constitució espanyola per proposar una reforma de la carta magna que avanci en «l'organització federal» de l’estat espanyol i també va expressar la seva voluntat d'afegir les Balears a una aliança amb el Principat i el País Valencià per a impulsar una 'Commonwealth mediterrània'.

Armengol va definir com un «gran encert» la idea del seu homòleg valencià, Ximo Puig, d’establir una estratègia comuna per a «reequilibrar un estat que s’apuntala en el centre i ha de bascular més cap a la perifèria».

Aquesta aliança permetria, segons la Presidenta, actuacions comunes en àmbits com la protecció del medi, les infraestructures logístiques i de comunicacions i la defensa d’un finançament més just.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va fer llançar la proposta aquest 2 de desembre durant la seva visita a Barcelona, quan es va reunir amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Puig va manifestar que «el trellat valencià necessita el seny català» i va dir que el País Valencià i el Principat no poden «viure d’esquena». «Valencians i catalans compartim interessos i reptes a Espanya, a l’Europa de les regions i en l’economia global», va dir Puig.

Armengol s'afegeix a la proposta de Puig, una 'Commonwealth mediterrània' que facilitaria que les Balears tenguessin eines per a compensar el sobrecost econòmic que representa la condició insular i hauria de servir també per impedir que hi hagi «competència deslleial» entre comunitats autònomes. La presidenta Armengol també ha expressat que la constitució espanyola necessita actualitzacions en altres fronts, com ara els drets derivats dels avenços tecnològics, i aprofundiments en àmbits que durant la pandèmia s’han vist vulnerats, com ara la protecció de la gent gran i el dret a un habitatge digne.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guim, fa mes de 3 anys

Quan els habitants de les Balears i de València votin majoritàriament a partits que "NO" siguin d'obediència castellana, m'ho creuré. La resta son només paraules.

Valoració:2menosmas
Per Pere, fa mes de 3 anys

La presidenta també ha xerrat de "territoris banyats per la Mediterrània", volent-hi afegir Múrcia i Andalusia. Això és una manera de negar l'existència de la nació catalana diluint-nos per enèsima vegada dins l'estat imperialista espanyol. És la mateixa cosa que Espanya ha intentat sempre; recordau el "leridanismo", el tortosinisme i la jugada que s'assembla més a això d'ara de la Sra. Armengol: el "Surestisme", que fa referència al "Sureste español" la macroregió que el franquisme volia formar amb les províncies d'Alacant ("Alacant a part"), Múrcia, Almeria i Albacete.



No ens deixem entabanar; nosaltres ens enfortirem vertebrant les Balears, València, el Principat i la resta de les nostres terres cap a la consecució d'UN estat independent propi: la República catalana.

Valoració:4menosmas
Per barrufet, fa mes de 3 anys

.Ay ay ay,....que això pot ser molt mal interpretat,...segur que nos mirarán en "lupa" per que pensin si a la llarga es pot pretendre formar una confederació de països catalàns.
Tranquils que aquesta bona idea no quallará,.. (penseu que inclús el Tribunal Suprem ha prohibit que les comunicaçións "escrites" entre les tres comunitats catalanoparlants es puguin fer amb la nostre llengua,..tenen que ser en castellà (faltaría más).

Valoració:5menosmas
Per Topni F, fa mes de 3 anys

Amb el borbó de cap d'estat, és clar, i sempre depenent d'Espanya, que tendria la darrera paraula i podria aplicar el 155 quan convengués als de sempre. En què canvia l'estat actual nostro aquesta "Commonwealth" vostra? Aneu a vendre sa moto a un altre quels d'aquí ja coneixem es percal. Sabeu? No teniu credibilitat, vos podríeu haver estalviat el discurset.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente