nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El Parlament demana la cessió del patrimoni de les cambres agràries al sector

La Comissió d'Economia del Parlament ha aprovat aquest dijous instar la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a posar en marxa els mecanismes necessaris per a cedir el patrimoni de les cambres agràries al sector.

La proposició no de llei ha estat defensada pel diputat de MÉS Joan Mas, que ha demanat que l'Executiu autonòmic busqui les fórmules perquè la cessió no tingui cap cost per a les organitzacions agràries.

Durant el debat de la iniciativa el diputat ecosobiranista ha recordat que la liquidació dels béns d'aquestes cambres agràries locals i interinsulars està pendent des que en 2006 es va plantejar la seva liquidació.

A pesar que en 2013 va haver-hi un segon intent, ha apuntat, tampoc es va materialitzar, per la qual cosa ha reclamat que es resolgui aquest «greuge històric i es retorni aquest patrimoni als seus legítims propietaris».

Segons ha explicat MÉS, les cambres agràries es van crear en 1977 amb l'objectiu d'ajudar a gestionar l'activitat agrària des de les mateixes organitzacions. En 1986 el Govern espanyol va autoritzar l'extinció d'aquestes cambres i des de llavors les diferents comunitats autònomes han liquidat el seu patrimoni. No obstant això, Balears és l'única regió que encara no ho ha fet efectiu.

En 2013 una comissió liquidadora va redactar un informe sobre la situació administrativa, pressupostària i patrimonial de totes i cadascuna de les cambres i va estimar en 2,9millones d'euros els 17 immobles amb què compten les cambres agràries locals de Consell, Sencelles, Montuïri, Sant Joan, Vilafranca, Felanitx, Llucmajor, Ferreries (Menorca), així com la Cambra Interinsular de Palma.

D'altra banda, la Comissió d'Economia ha aprovat una Proposició No de Llei (PNL) d'Unides Podem per la que s'insta el Govern a exigir al Govern de l'Estat una nova delimitació de les aigües interiors i exteriors en la mar Balear, de manera que les exteriors no es trobin entre les illes de Mallorca i Menorca, ni entre Mallorca i Eivissa, sinó que envoltin el conjunt de l'arxipèlag.

Amb aquesta PNL, la formació demana també que l'Executiu balear delimiti les aigües exteriors en un espai de 12 milles des dels punts exteriors de les Illes. El portaveu de UP, Alejandro López, ha explicat durant la comissió que aquesta és una mesura per a una «major sobirania i de justícia per als pescadors a l'hora de competir amb els de la Península».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.