algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

MÉS denuncia que el Govern espanyol incompleix el pacte amb el Govern sobre vehicles dièsel

El diputat de MÉS per Mallorca en el Parlament, Josep Ferrà, ha denunciat que el projecte Llei de Canvi Climàtic del Govern espanyol «incompleix l'acord bilateral amb el compromís d'incloure les prohibicions de vehicles dièsel contemplades en la Llei de Canvi Climàtic de les Balears».

El diputat de MÉS ha recordat que aquest acord entre els dos executius deixava en suspens el calendari que limita la circulació dels vehicles dièsel a partir de 2025 a l'espera de l'aprovació de la llei estatal. A més, ha assenyalat que implicava una regulació prenent en consideració les singulars circumstàncies del fet insular.

«Hem constatat que ni l'acord bilateral contemplava el compromís d'incorporar la norma autonòmica a la llei estatal, ni aquest s'ha produït», ha criticat Ferrà. Així mateix, el diputat ha assenyalat que el projecte de llei «ni tan sols recull el citat expressament a l'acord bilateral, demanant als territoris insulars a instar a l'Estat si tenen propostes».

D'altra banda, ha considerat que el projecte de llei «té moltes mancances i deixa aspectes estratègics al marge i amb falta de concreció d'objectius i de mesures». Així mateix, Ferrà ha assegurat que «tampoc hi ha grans referències» a la mar en el projecte de llei del Govern espanyol.

Proposició No de Llei en el Parlament

Per aquest motiu, MÉS per Mallorca ha presentat una Proposició No de Llei en el Parlament que planteja retirar el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica Estatal perquè es modifiqui i inclogui l'articulat contemplat en la llei autonòmica.

Això implica que a partir de l'1 de gener de 2025 queda prohibida la circulació a Balears de motocicletes i turismes que utilitzin dièsel com a combustible, excepte excepcions per raons de servei públic. Així com que a partir de l'1 de gener de 2035 es prohibeixi la circulació de motocicletes, turismes, furgons i furgonetes que no siguin lliures d'emissions.

La PNL també planteja que la Llei estatal inclogui mesures concretes per a l'impuls del transport ferroviari i de reducció progressiva d'emissions contaminants als oceans, així com el compromís d'impulsar una Àrea de Control d'Emissions (ECA) en la mar Mediterrània.

«És inadmissible que l'Estat faci passos enrere en la transició energètica i la superació dels combustibles fòssils. Aquesta crisi del coronavirus hauria de ser una oportunitat per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic i no una excusa per a desfer els passos donats», ha declarat Ferrà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.