algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Torra i Sánchez reprenen el diàleg tot i les divergències de fons

El president català Quim Torra i el president espanyol Pedro Sánchez han reprès una interlocució que fa uns mesos semblava impossible. Una vegada consolidat el reconeixement de la naturalesa política del conflicte, de la reunió d'aquest dijous al Palau de la Generalitat han sortit els compromisos de reunir la mesa de diàleg durant aquest mes i que l'encapçalin els dos presidents. Així, s’ha encarrilat la promesa negociació de govern a govern que, almenys d’entrada, asseurà els dos presidents en una taula per a parlar del conflicte, reconeixent la legitimitat i la sobirania de Catalunya i, alhora, la potestat de l’espanyola per a formular una proposta alternativa a l’encaix de Catalunya i Espanya.

Una proposta que, segons Torra, Sánchez encara no ha formulat. Tot i que sí que sembla tenir-ne una, encara que a l’independentisme li pugui semblar insuficient: greixar parcialment l’autogovern. És a dir, diàleg per a assegurar-se la governabilitat al congrés espanyol i la fi de la confrontació institucional per una banda i, per una altra, millores en l’autogovern que guareixin alguns dels incompliments de l’estatut.

Sánchez ha oferit un llistat on s'incloïen inversions en infrastructures d’acord amb l’estatut, un camí per als objectius de dèficit i la reforma d’un sistema de finançament que garanteixi la solidaritat entre els territoris, a més de l’anul·lació de les condemnes franquistes, incloent-hi la de Lluís Companys. Tanmateix, segons fonts de la Presidència de la Generalitat, Sánchez no l’ha arribat a lliurar a Torra, amb qui han exhaurit un 80% de la conversa parlant del conflicte. El paper ha restat oblidat sobre la tauleta fins que Torra, acabada la reunió, ha fet notar que Sánchez s’havia deixat uns folis.

Malgrat les posicions encallades de fons, les formes han fluït més enllà de les tensions dels caps de protocol que, en alguns moments, semblaven complicar el transcurs de la reunió. La més visible ha estat abans que Sánchez baixés del cotxe a la porta de Palau i Torra sortís a rebre’l sota la pancarta que defensa la llibertat d’expressió i d’opinió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per yo, fa mes de 4 anys


Entre un que va de dictadoret i l'altre de vassall axi va

Valoració:0menosmas
Per sebastià, fa mes de 4 anys

Amb EÑA, no serem mai res.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente