nubes dispersas
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
13°

Fracassa la proposta de Ciudadanos que pretenia imposar el castellà a les escoles

El Parlament ha rebutjat aquest dimarts una iniciativa de Ciudadanos en la qual s'instava a garantir que en el cas d'alumnes amb necessitats educatives, amb problemes d'aprenentatge i els nouvinguts a les Balears s'imparteixin en castellà les matèries troncals.

En l'exposició de motius, Ciudadanos sosté que és obligació de les autoritats educatives disposar dels recursos necessaris per fer efectius el principi educatiu fonamental, el principi pedagògic i el dret bàsic de l'alumnat.

Total rebuig
La iniciativa ha estat àmpliament criticada per la resta de grups polítics amb representació en el Parlament, com és el cas MÉS per Mallorca, qui ha assegurat que la PNL «sembla que es vol crear discriminació entre alumnes segons la seva procedència». Així mateix, el diputat de MÉS per Mallorca Biel Barceló ha defensat que «ser bilingüe és un avantatge» i ho ha qualificat d'irresponsabilitat política i populisme electoralista.

El diputat de MÉS per Menorca Josep Castells ha afirmat que es tracta d'una iniciativa «demagògica, incongruent, fictícia i inviable» i ha indicat que és totalment contraria a l'educació inclusiva.

En aquesta línia, la diputada del PP Núria Riera ha exposat que la proposta estava «poc definida i poc clara» i que podria generar «perjudicis als infants». Per la seva banda, el diputat de Podemos Salvador Aguilera ha reiterat que «la llengua és un vehicle de comunicació i no de confrontació».

Des del PI, la diputada Maria Antònia Sureda ha explicat que si bé «la idea no sembla cap desbarat, el problema és que els arguments que utilitzen fan aigua per molts costats».  Finalment, el diputat del PSIB Enric Casanova ha criticat a Ciudadanos per dir llengua materna quan vol dir castellà. «Presenta aquesta PNL perquè vol imposar el castellà», ha afegit.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Francina Jaume Guardiola, fa mes de 5 anys

Ciutadans i el seu portaveu, renegat de la seva pròpia identitat( el català), no guanyarà mai aquesta batalla a les escoles, sinó, què pensi el que li va passar al seu company d'idees en J.R. Bauzà, on tota la seva imposició política lingüística, va ser un vertader fracàs.

L'escola pública, i en català, no se toca.

Valoració:8menosmas
Per Pobleret, fa mes de 5 anys

Aquests de Ciudadanos no son més que Falange 2.0. En Falangito Rivera com a sucedani d'en Primo de Rivera i na Barbie-Xoni de Cadiz com a Pilar Franco. Llastima que no és una peli o un serial, sino real com la vida mateixa. I en Pericay doncs fent pardalades perqué no arriba a més

Valoració:8menosmas
Per Preu per preu, fa mes de 5 anys

El C's està tot sol en aquest tema, almanco a Balears, cosa que m'alegra. Olga Ballester no diu la veritat quan explica que “los padres de niños con lengua materna castellana no son escuchados”. Sí són escoltats i els pocs que demanen explicacions, se'ls explica la conveniència de què des del primer dia d'infantil de 3 anys, se'ls parli en la llengua catalana del lloc on viuen. És la manera de què en arribar a Primària ja entenguin i parlin (cada un amb les seves habilitats lingüístiques pròpies de l'edat) la llengua, la qual cosa farà que la integració en les dues llengües s'hagi aconseguit quan toca, per poder començar una Primària amb garanties. Per fer i aconseguir això, els mestres i les mestresses d'Infantil tenen les seves estratègies i habilitats. La llengua castellana, si són castellano-parlants no representa cap dificultat, ni per entendre-la ni per parlar-la. Tampoc pels que són “mallorquino-parlants”, ja que als primers dies de classe arriben a casa xampurrejant en castellà i que aniran perfeccionant sense adonar-se. La llengua castellana (“español” per a alguns) és tan summament senzilla, fàcil i simple, que l'aprendrien encara que no volguéssim, cosa que no és així, m'apressur a dir, perquè ja sé que n'hi ha que cerquen punta a tot. Així als sis anys tenim els nins perfectament capacitats en les dues llengües. No són motius polítics, sinó pedagògics, (una llengua apresa en la infància més tendra, és més fàcil) ben al contrari dels motius de la sra. Ballester, la qual, per arreplegar un parell de cents de vots dels pocs mallorquins gonelles que queden, consent a fer el ridícul més espantós que pot fer una docent. Posar en evidència les seves capacitats intel·lectuals, per defensar una idea política caduca i fora del segle.

Valoració:3menosmas
Per Tià, fa mes de 5 anys


No, El poble mana", no és curtor ni beneitura de part d'en Pericay: és dolentia, és un voler dividir, fer clivells dins la nostra societat.

En Pericay és un enemic declarat de la nostra llengua. Tot quant sigui dir que va errat, que és curt, tot això és errar-se, Aquest senyor va néixer català i fa temps que es va girar contra el seu país. I coses com aquesta es paguen d'una manera o altra.

Valoració:12menosmas
Per Ja va bé..., fa mes de 5 anys

Aquest empecinado, fracassa en tot. També com a ciutadà.

Valoració:7menosmas
Per Vergonya, fa mes de 5 anys

No sé com no se li cau la cara de vergonya.

Valoració:20menosmas
Per el poble mana, fa mes de 5 anys

Periquito pico, me vols dir on vas,
a fer la bugada a n'es pou den Mas.
Ets més baneït que fer llum al sol, no sé si hauriam d'investigar de on vares treure la carrera, perque com a filo-loco fas pena botiflera, vage quin estorberet.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente