algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
13°

MÉS tanca el cercle

MÉS per Mallorca és la formació política hereva del mallorquinisme d'esquerres que ha representat durant les quatre darrers dècades el PSM (amb diferents 'llinatges' i afegits, com per exemple Esquerra Mallorquina, Entesa d'Esquerres, Entesa per Mallorca...).

El PSM s'ha anat fent un espai en la política mallorquina i en la balear. Ha governat municipis de Mallorca i Menorca, ha presidit els consells d'aquestes illes i ha ocupat importants espais al Govern. Pere Sampol primer i Biel Barceló en l'actualitat han arribat a la vicepresidència de l'Executiu balear.

El mallorquinisme d'esquerres, en canvi, no ha estat capaç d'assolir representació més enllà de les Balears. Ho assolí el juliol de 2007 per via indirecta, ja que aleshores Pere Sampol esdevingué Senador de designació autonòmica, càrrec que exercí amb gran notorietat fins el juny de 2011.

Primer PSM i després MÉS han cercat aliances a dreta i esquerra per assolir l'objectiu de tenir veu pròpia al congrés de diputats, al senat espanyol i al parlament europeu. De totes les que ha provat, cap fórmula s'ha revelat efectiva a l'hora d'assolir l'objectiu de la representació.

Eleccions Generals

Aquestes són les apostes i els resultats:

El març de 1979, la candidatura Socialistes de Mallorca i Menorca obtingué 10.022 vots, un 3,34% tel total de vots.

L'octubre de 1982, a les eleccions que catapultaren Felipe González a la presidència d'Espanya, PSM-Nacionalistes de les Illes sumà 8.633, 2,42%.

El juny de 1986, PSM-Esquerra Nacionalista va fer 7.539 vots, un 2,21%.

L'octubre de 1989, PSM-ENE-Esquerra Nacionalista obtingué 7.989 sufragis, un 2,32%.

El juny de 1993, PSM-ENE-Nacionalistes de les Illes Balears recollí 20.118 vots, un 4,88%.

El març de 1996, PSM-ENE obtingué 24.644 suports, un 5,71%.

El març de 2000, el PSM- Entesa Nacionalista suma 23.482, un 5,9%.

El març de 2004, Progressistes de les Illes (PSM-EN, EU, EV, ERC) assoleix 40.289 vots i un 8,57%.

El març de 2008, Unitat per les Illes (PSM-EN i UM) obté 25.454 vots i un 5,37%

El novembre de 2011, la coalició PSM-IV-EXM-EQUO fa 31.417 vots i un 7,17 %.

El desembre de 2015, MÉS assolí els 33.931 sufragis. Un 7,02%.

El juny de 2016 Unides Podem MÉS (Podemos, EUIB, MÉS) tragué 117.812, un 25,38%. Segons els càlculs de Podem, Més hi aportà uns 16.000 vots.

Eleccions Europees

Pel que fa a les eleccions al parlament europeu,

El juny de 1987 el PSM-EN es presentà dins la coalició Esquerra dels Pobles i a Balears assolí 9.885 vots, un 2,95%.

El juny de 1989 el PSM repetí experiència i el resultat va ser similar: 9.923 vots, un 4,18%.

El juny de 1994 el PSM-NM es presentà amb Convergència i Unió. Obtingué 17.404 vots i un 5,97%.

El juny de 1999 el PSM-Entesa Nacionalista i CiU i Bloc Nacionalista Valencià obtingué a Balears 33.295 vots i un 9,22%.

El juny de 2004 el PSM-EN es presentà amb una coalició de partits nacionalistes anomenada Pobles d'Europa i obtingué 9.394 vots, un 3,6% del total de Balears.

A les eleccions Europees de 2009 i de 2014, el PSM no s'hi va presentar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Psm, fa mes de 7 anys

Primer cal construir el país , després ja farem dretes ò esquerres, però primer ens cal la llibertat del nostre poble!!!!

Valoració:1menosmas
Per @SCC undeMés, fa mes de 7 anys

Pràcticament quaranta anys donen uns resultats que sí que cal reconèixer però que són minsos..Ser la crossa esperada pel psoe per liderar governs en unes illes on tanmateix no guanya és una estratègia ja gastada i poc productiva. No ha fet avançar l'adhesió de la gent a les opcions polítiques de país.

Pel que fa als resultats de les darreres autonòmiques, si no es té en compte a l'hora de valorar-los, la cojuntura ppBauzá... Però Més no ha donat mostres d'haver-ho considerat. I, a les generals o espanyoles, ha seguit l'estratègia del colonitzat, fent costat a una aposta que, francament, poc pot aportar a la realitat socioeconòmica i cultural d'aquesta terra.

Valoració:5menosmas
Per Pogut, fa mes de 7 anys

Per @Nanda. Que jo sàpiga encara existeix l'Avinguda Joan March a Palma, si qui pagà els avions del cop d'estat no era franquista ja em contaràs. Supòs que el document que en justificava la seva substitució també deu ser per dins qualque calaix.
Per cert, veig que no dius res del tema educatiu.

Valoració:7menosmas
Per Unadesquerra, fa mes de 7 anys

Totalment d'acord amb que cal més unitat, u en què sempre es perd pels "kefes".

Valoració:4menosmas
Per SCC undeMés, fa mes de 7 anys

Les estratègies se saben que són bones o dolentes quan es veuen els resultats. Parlant d'eleccions generals, per ara, cap ha estat bona ni per Més, ni per cap altra força sobiranista, ni per cap suma de sigles i ni per llistes cíviques transversals. Si parlem d'eleccions autonòmiques, l'estratègia de Més ha estat la de més èxit.
A partir d'aquí, que cada ú o una pensi quina ha de ser l'estratègia o esteatègies a seguir. Jo la tinc clara.

Valoració:1menosmas
Per @SSCundeMés, fa mes de 7 anys

I estratègies més ben pensades i més intel·ligents que les que s'han aplicat.

Valoració:1menosmas
Per SCC undeMés, fa mes de 7 anys

Quan parlo de la societat illenca no em refereixo només a persones que són activistes d'entitats que més o menys ja tenen concienciació social, sino a persones que lluiten cada dia per a sobreviure o bé persones que tenen un status i ja els hi va bé com estem i no demanen cap canvi. Uns perque tenen prou feina per a cercar-se les garroves dia a dia i els altres perque el sistema ja els hi va bé. Això té un nom: individualisme material.

Valoració:3menosmas
Per Nanda, fa mes de 7 anys

Ei, Pogut, com anam?
Mira, ni a aquesta foto ni MAI he dit que esbucaria sa Feixina, per què estava -I ESTIC- a favor de la conservació i contextualització dels monuments.

Als programes electorals del PSM -i de MÉS- del 2007, 2011 i 2015 es deia que retiraríem la creu dels caiguts de davant la Seu -i ho férem-, que acabaríem amb els noms de carrer franquistes -varen ser més de 100!- i que contextualitzaríem el monument del Baleares. I això férem.

Jo crec que en temes com aquests totes les opinions són respectables i dignes de ser escoltades. És el que té la democràcia.

La meva opinió, però, no m'agrada veure-la tergiversada. Tu pots opinar el que vulguis, naturalment, però jo sé el que pensava i el que pens. El que deia i el que dic. I, sobretot, el que vaig fer i per què ho vaig fer.

Gràcies i que passis un bon estiu. No t'acaloris massa...

Valoració:-2menosmas
Per Pogut, fa mes de 7 anys

Article patrocinat? Per cert, na Nanda Ramón a aquesta foto ja deia que esbucarien Sa Feixina... i fins ara. Quan anava a l'assemblea de docents també deia que farien una educació de qualitat i en català... i fins ara. Quins paparres.

Valoració:-2menosmas
Per La veritat, fa mes de 7 anys

El poble ras ja fa temps que ho diu, que cal unitat i no baralles. Els únics que discuteixen són els 'kefes'. Els simpatitzants de base són gent normal, potser socis d'OCB, GOB, ASM, etc. que volen el millor pel país i NO bregues, ni personalismes, ni divisions...

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente