cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

És necessària una Facultat de Medicina a Mallorca?

Imatge d'arxiu del Laboratori de Simulació Clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona. | Clínic

La polèmica està servida. Amb gairebé tota seguretat,  la UIB aprovarà aquest dimecres la creació de la Facultat de Medicina de cara el curs 2016-2017. Una decisió que compta, a hores d’ara, amb el suport del Govern balear. Si, com està previst, la Universitat dóna llum verda a la proposta, quedarà encara rebre el vistiplau del Consell Social i la Facultat de Medicina de Mallorca seria una realitat aquest mateix any.

L’any 2009, el Parlament balear suggeria a la UIB incloure aquest títol a la seva oferta acadèmica. L’any 2011 l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (Aneca) va aprovar-ne el pla d’estudis.

Segons la consellera de Salut, Patrícia Gómez, la implantació d’aquests estudis suposaria una inversió d’uns 600.000 euros cada any. Una inversió que Podem critica, ja que asseguren que no està inclosa en els pressupostos de la comunitat aprovats per aquest 2016, tampoc en els Acords pel Canvi i, a més, argumenten que la Facultat de Medicina «ara no hauria de ser una prioritat». Els de Jarabo proposen, en canvi, concedir beques perquè els joves de les Balears puguin estudiar medicina a «les millors universitats del món».

Pel Govern, la urgència de la implantació de la Facultat de Medicina, respon, entre altres raons,  a «la proposta de creació d'una universitat privada», fet que si es materialitzés «faria inviable la creació d'una facultat pública».

A favor de la posada en marxa d’aquesta facultat, a part dels partits que formen part del Govern, hi ha El PI – Proposta per les Illes, que defensa que la seva creació suposarà «un estímul per als professionals sanitaris, una de les professions que més manquen a les illes; a més diversificarà el model productiu, donarà sortida a personal qualificar que fins ara se n’anava per poder desenvolupar una carrera acadèmica».

Per la seva banda, fonts del Partit Popular consultades per aquest diari, informen que aquest mateix dimecres tenen una reunió per tal d’acordar un posicionament sobre aquesta qüestió. Tot fa pensar que, com ja feien l’any 2009, s’hi posicionaran a favor.

Les dades fetes públiques pel Fòrum de la Professió Mèdica, la Conferencia Nacional de Decans de Medicina i el Consell Estatal d’Estudiants de Medicina, apunten que a l’Estat espanyol, a hores d’ara, hi ha dues facultats de medicina per cada milió d’habitants i hi ha una mitjana 2.600 metges nous cada any. Una xifra que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha recomanat que es redueixi.

L’Enquestes de Població Activa (EPA) corresponent al tercer trimestre de 2015, indica que el nombre d’aturats en el sector de les activitats sanitàries i serveis socials era de 73.300. Mentre que 3.279 professionals mèdics varen haver de marxar durant l’any passat fora d’Espanya per exercir la seva professió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gabriel, fa mes de 8 anys

Fantàstic. Sols els de Podem hi estan en contra.
Serà pels motius o serà pel moment?.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

He llegit comentaris a altres diaris, on se preocupen pels doblers que costarà aquesta facultat, Deuen tenir por de que sigui un motiu pel qual, les comunitats xucladores, mamin menys doblers. Tenim paisans que o son molt curts o son molt viciosos!

Valoració:7menosmas
Per som una província, fa mes de 8 anys

Estudis Anglesos,
Història,
Història de l'Art,
Filosofia
Filologia Catalana,
Llengua i Literatura Espanyoles...
--
Biologia,
Bioquímica,
Física,
Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural,
Química...
--
Infermeria,
Fisioteràpia,
Psicologia...
--
Administració d'Empreses,
Dret,
Turisme,
Economia...
Relacions Laborals,
Treball Social
Geografia...
--
Magisteri d'Educació Infantil,
Magisteri d'Educació Primària,
Pedagogia,
Educació Social...
--
Matemàtiques,
Enginyeria Telemàtica i Telecomunicacions,
Edificació (arquitectura),
Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica,
Enginyeria Informàtica...
--

...I, també, volem MEDICINA i PERIODISME.

--

NO FACEU EL BÀMBOL. ESTEM CANSATS DE SEMPRE ESTAR A LA COA DE TOT. VOLEM QUE LES COSES ES FACIN AQUÍ, NO QUE ENS DONIN BEQUES PROVINCIANES.

--

És obvi que la UIB no tendrà totes les carreres. Però al manco les més 'habituals' les ha de tenir. Hem de recuperar periodisme (que la UIB aviat ja no tendrà, després de trencar-se l'acord CESAG-UIB) i hem d'implantar medicina (està tot fet, i gairebé només cal començar).

Valoració:9menosmas
Per Llober, fa mes de 8 anys

Estic totalment d'acord amb Podemos respecta de la Facultat de Medicina a la UIB.
Sabeu que fa uns anys es va encomanar un estudi a un grup de recerca de la UIB sobre aquest tema, i sols es publicà un tros? Quina casualitat que allà on deia que no era recomanable la Facultat de Medicina a la UIB, no interessà fer-ne la publicació.
Qui són els que realment tenen interessos? qué són particulars o per afavorir el bé comú?.
Viure per veure.

Valoració:-6menosmas
Per Macià, fa mes de 8 anys

Volem fer un païs que no pugui formar els seus propis metges???
Aquesta hauria de ser sa pregunta!

Valoració:9menosmas
Per Els mallorquinets, pobrets i servicials, fa mes de 8 anys

Sempre a la coa. Ara, amb el tema de la facultat, n'hi ha que proposen envers de posar Medicina a Mallorca, donar beques. Beques? Au, va! Que donin les beques als de fora perquè venguin a estudiar aquí! No al revés. SÍNDROME D'ESTOCOLM. Provincians! Submisos! Covards que sou!

P.S: Medicina i, també, periodisme (perquè ara ja no hi ha conveni CESAG-UIB). La UIB no pot tenir tots els estudis, però ha de tenir els més importants i habituals; li falta Medicina i reenganxar Periodisme.

Valoració:12menosmas
Per undetants, fa mes de 8 anys

Si no tenim facultat de medicina pública, n'hi haurà de privada. Què volem?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente