bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

El PI marca les línies d'acció electoral

Els candidats al Parlament i als Consell Insulars, d'esquerra a dreta: Joan Forcada (Parlament per Menorca); Carme Tur (Parlament per Eivissa); Joan Torres (Consell d'Eivissa); Jaume Font (Parlament per Mallorca); Josep Lluís Sintes (Consell de Menorca) i Antoni Pastor (Consell de Mallorca). | El Pi

Proposta per les Illes (El Pi) ha convocat aquest dissabte elcomitè Executiu de Balears per debatre i aprovar l’esborrany del programa electoral a la cambra autonòmica. La reunió ha comptat amb la presència dels representants de Mallorca, Menorca i Eivissa així com dels caps dellista al Parlament i als Consells Insulars d’aquestes tres illes.

Jaume Font, president del partit, ha estat l’encarregat d’explicar als mitjans de comunicació les línies mestres del text, que es presentarà de manera definitiva el proper 28 de març.

Tot i que encara s’han de desenvolupar amb detall les
propostes, són:

1. Batalla per un nou finançament. El Pi lluitarà per un concert econòmic com el que ja disposen a altres comunitats autònomes.

2. Aposta ferma per solventar els costs d’insularitat i la manca de connectivitat aèria. Volem la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans de Balears, i això passa per facilitar el transport entre illes.

3. Pacte per l’educació amb els professionals del sector, que tornaran a ser escoltats, sota la tutela de la Universitat de les Illes. Derogació del Tractament Integrat de Llengües i retorn a la Llei de Normalització Lingüística de 1986, signada per totes les forces polítiques.

4. Defensa de la identitat de les Illes, així com protecció i projecció de la cultura i la llengua pròpia en tots els àmbits.

5. Compliment de l’article 71 de l’Estatut d’Autonomia quant al tracte igualitari en competències per a totes les Illes.

6. Defensa del petit i mitjà comerç. Una de les primeres mesures que implantarà el Pi si és a les institucions és una moratòria de grans superfícies.

7. Regulació dels lloguers vacacionals. Allò que no podem fer és negar i prohibir una realitat econòmica que dóna ingressos a tantes famílies cada temporada.

8. Implantació d’un servei de radioteràpia de gestió pública a Menorca i Eivissa. El govern ha arribat tard i malament a aquesta petició històrica.

9. Baixada de l’impost de successions.

10. Recuperar la gestió dels ports d’interés general de Balears: Palma, Maó, Eivissa, Formentera, Alcúdia... No pot ser que Madrid decideixi per nosaltres allò que s’ha de fer en unes infraestructures tan importants.

Un cop enumerades aquestes 10 propostes principals, Font ha explicat que el Pi es presenta “com a l’únic partit d’obediència balear amb presència a Mallorca, Menorca i Eivissa”. “Aquesta és la nostra força. Ningú vendrà de fora a dir-mos com hem de gestionar les institucions i quines són les decisions que hem de prendre. Ens devem, únicament, a nosaltres mateixos i als ciutadans de les Illes”, ha afegit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un votant més, fa mes de 8 anys

Jo votaré EL PI

Valoració:0menosmas
Per Macia, fa mes de 8 anys

Aquest programa ho podria defensar fins i tot el PP. Concert economic ho voldria tothom, es qui no ho vol es Madrid. Gestio dels ports, fitxau-vos que no diu res dels aeroports, tambe ho voldrien tots. Educacio amb professionals, al mateix PP s'ho ha hagut de menjar. Defensar sa coltura propia, be en Bauza a sa seva manera diu defensar "lo nostro".
Per res xerren del dret a decidir, de politiques de medi ambient, d, urbanisme sostenible, ni tenen clar es tema de sa llengua..., en definitiva poca cosa, molt poca cosa per definir-se com a formacio nacionalista.

Valoració:1menosmas
Per Joan Josep Llull, fa mes de 8 anys

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"

Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)

Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".

Valoració:0menosmas
Per Resposta a Alerta, fa mes de 8 anys

Que no ens quedem sense res per voler- massa. Qualsevol opció que defensi les illes ha de ser benvinguda.

Malauradament defensar Espanya és la opció super majoritària a les illes (PP, PSOE, UpiD, Vox, Ciutadans...)

Per altra banda ni a Catalunya està clar que la opció independentista arribi a un 50%, i molt em temo que aquest percentatge disminuiria molt significativament si a Catalunya parlèssim de PPCC

Valoració:0menosmas
Per J.Carles, fa mes de 8 anys

3000 millones es lo que piensan robar ahora los de UM... madre mía.

Valoració:-2menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Por si quedara algo en la caja, ahí tienen a los huérfanos de Matas y Munar.

¡A por lo que queda!

Qué vergüenza da pensar que, si les sale bien, volverán a arrastrar el nombre de Mallorca y Baleares por el lodo de la corrupción, abriendo los telediarios allende y aquende...

Valoració:-3menosmas
Per pipi, fa mes de 8 anys

pi,pi, pi ririririririri

Valoració:-1menosmas
Per Alerta!, fa mes de 8 anys

Un partit només de les Balears no serà mai nacional: la nació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer.

Valoració:5menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Molt dir que no dependran de Madrid però a la seva Executiva bé que la denominen AUTONÒMICA en lloc de NACIONAL...

Per lo demés, bones propostes.

Valoració:0menosmas
Per EL QUE S'HA DE VEURE, fa mes de 8 anys

aquell del basket Menorca, mare meva.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente