algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

“Nul·la efectivitat” policial i judicial més d'un mes després de l'atac al Voltor Negre

Nombrosos desperfectes al local social del carrer Eivissa de Palma. | Teresa Ayuga.

Més d'un mes després de l'atac per part d'un grup de presumptes ultres al Casal Popular Voltor Negre de Palma, no es té coneixement de cap actuació policial o judicial contra els autors de l’agressió feixista, produïda durant la matinada del 25 d’octubre.

Aquest fet, juntament amb l'últim enfrontament entre afeccionats radicals a Madrid abans del partit entre l'Atlético i el Deportivo, que acabà amb una persona morta, encenen les alarmes i motiven els polítics a reclamar solucions.

És el cas de la coalició MÉS, que demana respostes a l'acció violenta duita a terme al local situat al carrer Eivissa de Palma, criticant a més la “nul·la efectivitat” de les forces i cossos de seguretat, i dels magistrats encarregats del cas.

“El que ha passat a Madrid no es pot repetir enlloc. Per tant, s’ha d’actuar urgentment contra els grups feixistes violents vinculats als clubs de futbol”, considerà el regidor i candidat de la coalició a la batlia de Palma, Antoni Noguera.

“Després de comprovar el nivell de violència feixista a la qual poder arribar aquests grups organitzats, arran de la mort d’una persona a Madrid, exigim a les autoritats policials i judicials que actuïn amb urgència i eficàcia”.

Sobre els fets del Voltor Negre, Noguera apuntà que “s’han d’aclarir immediatament. En aquesta ciutat són intolerables aquests actes de violència. Els veïnats i veïnades de Palma tenen molt present el valor inherent de la cultura de la pau”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per alf, fa mes de 9 anys

@ dic

OK dic, però arruix de ca nostra, foraster català

Valoració:-6menosmas
Per Confirmat, fa mes de 9 anys

GC,
Quan no tens arguments, insultes.
És l´unic que pot sortir de la teva boca? I al teu cervell. què hi tens? El pitjor enemic sol ser l´estupidesa humana.

Valoració:1menosmas
Per @&&€€+*&'"?;#, fa mes de 9 anys

Ja era d'esperar que no hi hagués resposta, perque si si no es preocuparen ,quan pintaren esvàstiques i amenaces la escola Mata de Jonc, menys els importarà el Cassl Voltor Negre. Això no passaria amb una Policia Autonòmica i amb uns agents, tan competents com els Mossos d'
Esquadra.

Valoració:3menosmas
Per dic, fa mes de 9 anys

@alf


FORASTER, -ERA m. i f. i adj.

|| 3. Castellà de nació o de llenguatge (Mall.); cast. castellano. Puch estar molt bé | com a rebostera | d'aquells forasters | que tenen ses cases | al pla del Castell, Penya Poes. 33. Parlar foraster (o en foraster): parlar en castellà. Creuen que dóna més llustre parlar y entendre es forasté, Roq. 24. Seguiren parlant en foraster amb mon pare, Rosselló Many. 46.
|| 4. Grosser d'enteniment o de comportament (Mall.). «No sies tan foraster!».


Del diccionari Alcover-Moll

Valoració:6menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 9 anys

"Els anys de la República van estar marcats, a Felanitx, per la forta personalitat de Pere Oliver Domenge, mallorquí de nació catalana, [...], independentista, militant de l’Esquerra Republicana Balear. I un gran alcalde. El 1908 l’apotecari Barceló just tenia vint-i-dos anys quan va publicar, al setmanari El Felanigense, això: “Sa olvidat [...] de que nostros avantpassats al peu dels documents oficials y seguit á la firma, posaven les següents paraules, Catalá de Mallorques, y dich que sa n’ha olvidat, perque de lo contrari no afirmaria qu’els mallorquins no som catalans, afirmació tant absurda com si jo ara digués qu’els mallorquins no som llatins.”


Però el text més conegut de Pere Oliver sobre la qüestió nacional és la conferència que pronuncià el 1916 en el Casal Catalanista de Sants ‘els Segadors’, publicada anys després amb el títol La catalanitat de les Mallorques. En aquella ocasió l’apotecari felanitxer apostrofà els catalans del Principat amb les paraules següents: “Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, a la pròpia valor social, les xamoses Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora.”


http://joancalsapeu.wordpress.com/2011/04/14/el-felanitx-republica-de-pere-oliver-domenge/

Valoració:5menosmas
Per emigrante, fa mes de 9 anys

@Remigio:

donde quieres cascos azules?

Valoració:0menosmas
Per alf, fa mes de 9 anys

Ok arg, però arruix de sa nostra terra, foraster imperialista

Valoració:-5menosmas
Per arg, fa mes de 9 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:5menosmas
Per A què esperem?, fa mes de 9 anys

Com es fa necessari tenir un estat propì i poder gestionar bé els nostres recursos i no dependre dels altres inoperants!

Valoració:10menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente