algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Per què ha augmentat el suport a la independència al Principat?

Germà Bel durant una visita anterior a Mallorca. | ALEJANDRO SEPULVEDA - MALLORCA

El catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i professor visitant de la Princeton University, Germà Bel, parlarà avui a partir de les 13 hores del procés sobiranista català. Anatomia d’un desengany: Per què ha augmentat el suport a la independència a Catalunya, és el nom de la conferència que se celebra al GPRO Valparaíso.

El suport a la independència a Catalunya ha augmentat acceleradament en els últims anys. La principal explicació d’aquesta dinàmica és que una part important de la població catalana ha deixat de considerar la reforma d'Espanya com una opció viable per aconseguir el que consideren un encaix acceptable de Catalunya en el marc de l'Estat espanyol. Per tant, davant la percepció d'un menú limitat a dues alternatives, assimilació o secessió, opten per aquesta última, encara que no hagi estat tradicionalment la seva opció preferida.

Dilucidar si aquest canvi és conjuntural o estructural requereix una perspectiva temporal més llarga, encara que hi ha bones raons per creure que els seus efectes no seran merament transitoris, sinó duradors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per spain is pain, fa mes de 9 anys

Exacte mallorquin /foraster . Llegeix el Decret de Nova Planta i veuràs l'expressió "por derecho de conquista"

"Cultillo"

Valoració:1menosmas
Per tic tac, fa mes de 9 anys

@ tolito y cansadito

a Mallorca augmenta? Estau segurs, reiets? O confoneu sa realitat amb els vostres desitjos?

Ja falta poc per a comprobar-ho i que els catalanistes torneu a fer es ridicul.

Valoració:-2menosmas
Per Cansat, fa mes de 9 anys

En la meva opinió, tal com està estructurat l'estat espanyol fa que la independència sigui inexorable.

Qui talla el bacallà de l'estat és la gegantesca, inútil, i ociosa casta de l'alt funcionariat de l'altiplà madrileny (no ho dubteu, hereva del feixisme)

Casta que pateix d'un esperit corporatiu i funcionarial ratllant el fanatisme, que ha fet inviable qualsevol evolució cap un estat multinacional.

I lo pitjor de tot, és que la seva corrupció i centralisme malaltís, ha arruïnat l'estat amb unes infraestructures radials amb dèficit per tota l'eternitat.

Finalment ha passat el que tenia que passar. L'espoli i menyspreu cap a Catalunya ha estat tan brutal, que la immensa majoria dels Catalans volem fugir del jou espanyol.

Només cal que vegeu enquesta darrera enquesta, i veureu com el sobiranisme guanyaria de carrer un referèndum com l'Escocès.

I aquí no se li acaben els problemes d'aquest estat centralista, ineficient, i corrupte, observo amb alegria, com la gent del país Valencià i les Illes Balears, no es volen resignar a ser les ultimes colònies castellanes del Mediterrani.

Només cal veure la valenta reacció de la gent de les Illes davant l'enèsim intent de genocidi lingüístic i cultural espanyol, practicat dels lacais regionalistes de Wert.

Valoració:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 9 anys

Per lo mateix que augmenta a Mallorca: per l'insuportable espoli fiscal a què espanya sotmet les seves colònies mediterrànies.

Valoració:2menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (31-10-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:1menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

@ spainispa

Solo un ignorante adoctrinado podría atreverse a hablar de "conquista española". A ese tipo de incultura me refiero

Lee, muchacho. Que no hace daño

Valoració:0menosmas
Per spainispain, fa mes de 9 anys

Mallorquín

La incultura ve de 300 de conquesta espanyola.

Valoració:5menosmas
Per Vic9Nç Ramoneda, fa mes de 9 anys

La independència obté un 55% malgrat @8aldia.
Segons un estudi fet pel GESOP per la televisió del Grup Godó els vots contraris no arribarien al 45%, unes dades que auguren que a Catalunya la majoria independentista és clara.
8TV ha volgut confondre a la seva audiència comptabilitzant el vot dels que no saben, no contesten com a votant del "NO" a la independència, d’aquesta manera el titular a la televisió de Can Godó, era que el "SÏ" a la independència no arribava al 50%, i es quedava amb un 46,2%, unes dades que intenten jugar la carta que el "SÏ" a la independència no és tant majoritari.

Aquests absolutistes sempre mentint!

Valoració:11menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

Porque hay mucha incultura, resultado de más de 30 años de adoctrinamiento ideológico

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente