nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
12°

Catalunya ja pot celebrar la consulta legal el 9-N

Artur Mas, president de la Generalitat, ha firmat el decret que permet la consulta del 9N. | Efe

Artur Mas, president de la Generalitat, ha signat aquest dissabte a les 10.30 hores el decret de convocatòria de la consulta sobiranista. Durant la rúbrica, realitzada enmig d'una gran solemnitat, el president ha estat acompanyat pels consellers, la presidenta del Parlament, Oriol Junqueras (ERC), David Fernández i Quim Arrufat (CUP).

La rúbrica del decret, que permet la consulta del 9N, s'ha produït al Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat. A l'acte també hi han estat presents el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol.

Jordi Baiget, secretari del Govern, ha llegit els principals punts del decret de convocatòria de la consulta. Després Artur Mas ha signat el decret. Mas ha realitza una declaració institucional dirigida al poble català. El president ha afirmat que “avui és un dia que recordarem per sempre”. El president ha assegurat que “és responsabilitat dels demòcrates no negar la realitat” i ha afegit que Catalunya vol ser escoltada.

Mas, que ha pronunciat el seu discurs a la galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, ha afirmat que fins al dia d'avui “han fet falta grans mobilitzacions i molts mesos de treball”.  El president català ha assegurat que en les últimes eleccions catalanes de 2012 va sorgir “una majoria clarament a favor del dret a decidir” i ha afegit que el seu govern ha seguit quatre màximes en aquest procés: àmplies majories socials, consens polític, recerca constant del diàleg i respecte als marcs legals.

Mas també s'ha dirigit en castellà a tots els ciutadans de l'estat espanyol afirmant que “Catalunya vol parlar” i assegurant que els llaços que els uneixen seguiran després de la votació.

Durant el discurs, en què també ha parlat en anglès, ha insistit a reclamar al Govern central que faci el possible per permetre la consulta, i ha assegurat que està obert a pactar “fins a l'últim moment” les condicions del 9N. A més, ha defensat la seva intenció de que el procés es faci des del diàleg i la pau.

La convocatòria del 9 N ha de sortir publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), no abans que es publiqui també la llei de consultes, que va aprovar el Parlament divendres passat 19 de setembre amb el vot de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Dr. Gonzo., fa mes de 9 anys

¿si? ¿seguro?

venga, un beso! Bye, bye, y hasta otro ratito.

Valoració:2menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

Si està clar que l'únic motiu del rebombori i resistència espanyola a que s'exerceixi tan fonamental dret és econòmic, que Ehpanya no s'aguanta sola. I per això fa com el "nini" de vint-i-molts, ja crescudet i malcriat: menysprea els qui el mantenen però pretén que el segueixin mantenint i a sobre amb capritxades. I a damunt, vol comandar!

Au, a pincar i a treure el cap tot solets!

Valoració:15menosmas
Per m'ho deman, fa mes de 9 anys

Si esta consulta es legal, me pregunto cómo serán las ilegales.

Valoració:1menosmas
Per Salvador, fa mes de 9 anys

No habrá consulta. Y que el Sr.Mucho Más dé gracias de que España tenga el tipo de gobernantes que tiene, tan blandengues y pusilánimes. Con otros con más personalidad y coraje, toda la plana mayor de sediciosos conocidos (Más,Junqueras,Forcadell, Trías,Vidal, Bofill,López Tena,etc.), hace tiempo que estarían entre rejas.

Valoració:0menosmas
Per Suport a Catalunya, fa mes de 9 anys

Catalans, we will Vote. Catalans Vote Freedom

http://www.youtube.com/watch?v=r56PG1opIUI

Valents i prest independents.

Valoració:14menosmas
Per Català d'Eivissa, fa mes de 9 anys

Per a "el dia després":

T'has saltat una passa important, rei. Si Egpanya es desmembra com tu dius, no passaríem al regne de taifes i d'altres collonades que apuntes. Passaríem a l'estadi anterior, el real, el de l'Europa del pobles i les nacions. Que en el nostre cas és el de la confederació de la Corona d'Aragó, l'estat real i eficaç de tots els catalanoparlants i que avui anomenaríem Països Catalans.

Per uns Països Catalans lliures, democràtics i associats!

Valoració:32menosmas
Per Vicenç Ramoneda, fa mes de 9 anys

Sánchez-Camacho accepta que sense el PIB català, Espanya és insostenible.

La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va acceptar ahir durant el TN migdia de TV3, en les valoracions (minut 16:30 del vídeo http://www.tv3.cat/videos/5256571/Entrevista-a-Alicia-SanchezCamacho) per part dels polítics de la signatura del decret de la consulta del 9-N, que Mas no podia demanar un pacte fiscal ja que "el 18 o el 19% del PIB espanyol no es pot separar perquè no hi hauria sostenibilitat econòmica i financera d'Espanya, i això no es podrà fer ni amb un PSOE ni amb un PP perquè no som el País Basc ni tenim el PIB del País Basc, el tenim molt més elevat".

Minuts abans, Sánchez-Camacho també accepta que la manifestació i les conseqüents eleccions anticipades del 2012 van portar els catalans a les urnes buscant "un millor model de finançament, unes millors relacions de Catalunya amb la resta d'Espanya, un millor tractament, un millor reconeixement de la nostra singularitat" però acaba reblant, "que ja està a la Constitució".

Valoració:13menosmas
Per good bye spain, fa mes de 9 anys

Aquests del govern de Madrid són tan poc democràtics que fins i tot suposant que el tribunal constitucional donés la raó als catalans no admetrien el resultat igual que no ho fa en Bauzá amb el TSJB.

Valoració:22menosmas
Per marbosch, fa mes de 9 anys

Més enllà de si Catalunya s'independitza o no hi ha un debat de fons molt més fort en les formes: els catalans reclamen un dret fonamental dins una democràcia com és poder expressar-se en una votació; per contra tenim un govern a Espanya que amanaça i actua com a un dictador intentant acallar la veu de les persones i emprant, si es fa necessari òrgans judicials nomenats pels mateixos partits polítics que hi estan en contra, perquè recordem que el constitucional és això, amb un president amb carnet del PP...

Valoració:27menosmas
Per per riure, fa mes de 9 anys

¿Legal?, si hasta la firma es una mamarrachada. Un clau ganxo sense cap sentit. No votará ningú. Hi pos messions.

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente