cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
21°

MÉS es presenta com “l'esquerra mallorquina”

6782
Una imatge de l'Assemblea Oberta de MÉS celebrada aquest dissabte, en el moment en què hi intervenen els coportaveus, Biel Barceló i Fina Santiago. | #MÉSperMallorca

MÉS per Mallorca ha celebrat aquest dissabte una assemblea oberta per tal de continuar amb el procés de creixement de la formació. Durant la trobada, celebrada al CEIP Aina Moll de Palma, s'ha ratificat per assentiment l’entrada del BLOC per Felanitx i s'ha aprovat establir una col·laboració amb el partit Demos +.

L'Assemblea també ha servit per iniciar el procés participatiu d’elaboració del programa electoral. Més de 300 persones, entre militants i simpatitzants, molts d’ells implicats en diferents moviments socials, han participat en els debats temàtics o sectorials.

De cada àmbit s’han extret conclusions que serviran per iniciar una sèrie de debats i trobades més àmplies amb els agents socials representatius i amb totes les persones interessades a participar en el procés, per tal de recollir i millorar les propostes. També s’habilitarà un apartat a la web per canalitzar i recollir les propostes telemàtiques.

Biel Barceló, coordinador general de MÉS per Mallorca, ha destacat durat la seva intervenció que “MÉS continua creixent i obrint-se a la ciutadania, és el projecte polític més plural de l’esquerra mallorquina; podem dir que és l’esquerra mallorquina”.

Barceló ha destacat que aquesta ha estat una “setmana important per diferents mobilitzacions socials”, ja que, a més de la dimissió del ministre Gallardón i la retirada de la modificació de la llei de l’avortament, els tribunals han suspès l’aplicació del TIL.

El diputat ha destacat que la retirada de la norma educativa és “una gran notícia per la lluita de la comunitat educativa els darrers dos anys”. Sobre la destitució de Joana Maria Camps, que Barceló ha qualificat de “la pitjor consellera d’Educació que ha tingut aquest país”, ha recordat que “el vertader responsable d’aquesta situació és el president Bauzá. Com que ell no dimitirà, l’hem de derrotar a les pròximes eleccions, no ha de seguir un dia més després de maig de 2015”.

Llocs de feina
Barceló ha contestat l’argument del president Bauzá segons el qual sense el TIL vindrà gent de fora a llevar els llocs de feina als ciutadans de Balears. D’una banda, ha remarcat que “tots volem que els nostres infants sàpiguen anglès; i més llengües si pot ser”. I s’ha demanat “quins llocs de feina ens han de prendre? Treballs precaris i mal pagats? Aquest Govern no ha fet res per crear llocs de feina estables, de qualitat i ben pagats en aquest país”.

El diputat ha remarcat la proposta d’assolir tres grans pactes socials: per un nou model econòmic sostenible, per un model educatiu consensuat i de futur, i per la regeneració democràtica i la participació ciutadana. I ha afegit: “Volem sobirania fiscal, hem de tenir el control dels nostres ports i aeroports... Volem poder decidir sobre el nostre present i futur”.

Primàries i canvi polític
Per part seva, Fina Santiago, comportàveu de la formació, ha afirmat que “la gent de MÉS està preparada per liderar el canvi polític i per governar Mallorca”. “Tenim un projecte de país, i establirem uns compromisos i unes retxes vermelles molt clars per definir les línies programàtiques del futur Govern”, ha explicat.

Santiago també ha remarcat que les primàries obertes “reflectiran molt bé la pluralitat de MÉS per Mallorca, animam a tothom a participar-hi”. La formació impulsarà un procés de primàries obertes per elegir els candidats i candidates al Parlament i al Consell.

Hi podran participar tots aquells ciutadans i ciutadanes que ho desitgin. Dia 15 octubre comença termini de presentació de candidatures i d’inscripció en el cens. La campanya serà de l’1 al 14 de novembre, i el cens es tancarà dia 6 de novembre. La jornada de votacions de les primàries serà dia 15 novembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dreta, fa mes de 9 anys

Jo escric amb sa dreta. Amb sa esquerra fot burots.

Valoració:0menosmas
Per Free Mallorca, fa mes de 9 anys

Arruix Biels i altres males herbes pancatalanistes de sa nostra terra!
Sempre mallorquins! Mai catalans!

Valoració:-4menosmas
Per Biel, fa mes de 9 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Xesc Bujosa, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, etc.

Valoració:4menosmas
Per Mateu Planas, fa mes de 9 anys

Jo demanaria si és possible que siguin nobles, transparents, incorruptes, lleials i sobretot que quan governen ho facin pel poble i si queden a l'oposició tinguin el que s'ha de tenir... coratge per representar-nos i no per mantenir cadires.
Cerquin persones qualificades que no ens facin sentir empegueïts. Gràces

Valoració:10menosmas
Per Free Mallorca, fa mes de 9 anys

Arruix args i altres males herbes pancatalanistes de sa nostra terra!
Sempre mallorquins! Mai catalans!

Valoració:-8menosmas
Per arg, fa mes de 9 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:7menosmas
Per Red Mallorca, fa mes de 9 anys

La vertadera esquerra és, per definició, internacionalista i solidaria, tot lo contrari que es separatisme catalanista.

Valoració:-13menosmas
Per Vilipendiado, fa mes de 9 anys

L'esquerre no pot ser mai nacionalista. O és que no hem estudiat història. Rosa de Luxemburgo, Bakunin,.... la I Internacional Socialista, la II Segunda Int.....Només són nacionalistes la gent de dretes. Tots els partis són respetables, però han de ser coherents ...

Valoració:-12menosmas
Per majorcaisnotspain, fa mes de 9 anys

els únics nazionals que he vist són els espanyols, que no deixen VOTAR. Començau per aquí.
Les paraules llibertat i democràcia a la boca dels espanyols fa PUDOR.

Valoració:11menosmas
Per mallorquí, fa mes de 9 anys

Oan = cabeza de corcho

A altres, en canvi, els van bé el mallorquins sotmesos a la metropoli catalufa.

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente