nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

El PSIB diu que la reforma fiscal del PP “augmenta la desigualtat”

6485
Pablo Martín, diputat del PSIB a Madrid, ha assegurat que la reforma fiscal que preveu el govern Rajoy “augmentarà les desigualtats” socials de l'arxipèlag. | PSIB

Pablo Martín, diputat del PSIB a Madrid, ha assegurat aquest dissabte que la reforma fiscal que planteja el Govern Rajoy beneficiarà “les rendes més altes” de Balears, “perjudicarà els qui estan exempts de l'IRPF” i “augmentarà les desigualtats”.

Martín ha considerat que la nova tributació que planteja el PP suposarà “al contrari del què el Govern ha anunciat”, ja que “no contribuirà a una millor distribució de les rendes ni millorarà la recaptació”.

El diputat socialista ha detallat que, en el cas de l'arxipèlag, dels 461.771 tributants de l'IRPF, el 10% amb les rendes més altes, 47.177 persones, “es beneficiaran d'un 60% d'aquesta baixada d'impostos” i l'1% que constitueixen les persones més riques, 4.177 persones, “es beneficiaran un 30% de la baixada”.

Martín ha afirmat que els 141.531 balears que estan exempts d'IRPF, un 30%, i que són els principals destinataris de l'Estat del Benestar, “seran perjudicats per l'augment de la imposició indirecta”. Ha detallat que un ciutadà que ingressi 22.000 euros anuals, s'estalvia 400 euros, i un que cobra 300.000, s'estalvia 12.300 euros.

El diputat ha assegurat que aquestes xifres revelen “l'absoluta falta de progressivitat de la reforma”. “Qui cobri 1 milió d'euros, s'estalviarà 60.000 euros anuals”, ha afirmat. “És una progressivitat envers els que més tenen, al contrari al que hauria de ser una política fiscal retributiva”, ha assegurat.

Martín també ha alertat que, si s'aplica la reforma del PP, es deixaran d'ingressar 9.000 milions d'euros que “no es podran aplicar a qüestions com la sanitat i l'educació o el sistema d'administració de Justícia, dependència i altres pilars de l'Estat del Benestar”.

Impost de societats
Martin, a més, ha alertat que la modificació de l'impost de societats implicarà “un estalvi de 3.000 milions d'euros per a les grans empreses” enlloc “de donar major marge fiscal a les pimes i autònoms”. Ha criticat que la reforma no canviï els impostos al capital com són els de patrimoni, successions o a les SICAV, “tributs que sí que podrien augmentar la capacitat redistributiva”.

El diputat ha retret al Govern que no inclogui mesures contra l'evasió fiscal i ha asseverat que “la major part dels espanyols pagaran més impostos, els que més tenen pagaran menys i les persones que més s'haurien de veure beneficiades per les reformes seran els principals perjudicats”.

Model “feudal”
El diputat socialista ha fet una comparativa amb l'Edat Mitjana i ha assegurat que la reforma fiscal del PP “obeeix a un Govern vassall de les grans finances i corporacions que vol complir l'objectiu dels seus senyors feudals, els més beneficiats per les seves polítiques, mentre els ciutadans mitjans esperaran que arribi el recaptador d'impostos 'a confiscar-li les gallines'”.

Martín ha avançat que el grup socialista plantejarà modificacions en el debat parlamentari de la reforma i que reclamarà la introducció d'un impost sobre la riquesa similar al vigent a França i Alemanya pel qual tributin “les rendes del capital”. També plantejaran la supressió de les exempcions fiscals de l'impost de societats que fan possible que les grans corporacions paguin un tipus del 12%.

Martín ha anunciat que demanarà, a més, “l'aplicació de mesures de lluita contra el frau fiscal, millores en la tributació de les SICAV, un increment dels tipus penals pel delicte de frau i un impost per a les entitats financeres que tinguin guanys”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.