algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°

Centenars de persones es concentren a Palma en contra de les prospeccions

Centenars de persones s'han concentrat a Palma per protesta en contra de les prospeccions petrolíferes i donar el seu suport a la lluita de les entitats i plataformes de Canàries. | M.À.C.

Balears torna a dir 'no' a les prospeccions petrolíferes. Prop de 300 persones s'han concentrat aquest dissabte a la plaça d'Espanya de Palma per reclamar l'aturada del projecte de prospeccions i mostrar el seu suport a les mobilitzacions realitzades a Canàries, després que Madrid hagi donat el vistiplau mediambiental a les perforacions en aquesta zona. A final de juny, a més, està previst realitzar una nova cadena humana que s'espera massiva.

La protesta, organitzada per la plataforma Balears diu No i la Marea Blava, va estar presidida per la gran pancarta, amb lema 'Balears diu no a ses prospeccions!', utilitzada durant la gran manifestació del passat més de febrer. A més, nombrosos ciutadans portaven cartolines amb massives en contra dels projectes pretrolífers a la Mediterrània i a les Canàries. Fins i tot, s'hi han pogut veure reivindicatives i, alhora, divertides pancartes amb dibuixos del fons marins.

Nobromsos turistes, que gaudien del calorós horabaixa de Ciutat, també s'han acostat a la protesta amb molt curiositat. Alguns, fins i tot, han adquirit algunes camisetes blaves, símbol de la protesta. Amb tot, a banda de les nombroses samarretes celestes, també s'han pogut veure camisetes de diverses entitats ecologistes o camisetes verdes en defensa de l'educació. Tot plegat ha ajudat a donar una mica de color a una concentració menys massiva que les anteriors cites.

Alguns activistes també s'ha untat les mans de negre, alçant els palmells a l'aire, i han cridant lemes com 'Balears diu No' i 'Canàries diu No'. La protesta, de fet, ha tingut com epicentre la lluita dels col·lectius canaris. Altres ciutats com Barcelona, Madrid o València també han realitzat concentracions simultànies reclamant la protecció de la seva costa.

Units en la lluita
Ana Torres, portaveu de la plataforma, ha explicat que la concentració ha servit per “mostrar el nostre suport a Canàries i consolidar una aliança en la lluita per un mateix objectiu: aturar les prospeccions pretolíferes”. “Tenim por que els pròxims siguem nosaltres, no hem de baixar la guàrdia i cal continuar lluitant”, ha afirmat.

Respecte de l'oposició del Govern Bauzá a Balears i els vots favorables del PP a Madrid, Torres ha afirmat que “no basten els gests de cara a la galeria”. “Cal lluitar, dia a dia, amb més intensitat i continuar cridant 'No'”, ha afirmat, tot deixant entreveure una posició més ferma i contundent per part del Govern canari.

Torres, finalment, ha anunciat que el pròxim cap de setmana el buc insígnia de Greenpeace, el RainbowWarrior, visitarà les costes de Mallorca. Aprofitant l'aturada, les diferents plataformes de la conca mediterrània celebraran el II Encontre Estatal per tal d'acordar accions conjuntes. En aquest sentit, la portaveu ha avançat que el pròxim 28 de juny es durà a terme una cadena humana en contra de les prospeccions. L'acció, per a la qual encara no hi ha lloc, s'espera que sigui massiva.

Suport social
Representants de nombroses entitats ecologistes i entitats socials han participat en la protesta. S'hi han pogut veure representats de Greenpeace, el GOB, Amics de la Terra; o de l'STEI-i, la CGT, i, fins i tot, els Iaioflautes. També hi han participat representants dels partits de l'oposició com Isabel Oliver, Jaume Colom i Francesc Dalmau, del PSIB; Fina Santiago, David Abril i Joan Lladó, de MÉS per Mallorca; o Manel Carmona, coordinador d'Esquerra Unida. Cal ressaltar que, al contrari que en altres concentracions, cap representant del PP hi ha fet acte de presència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.