nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.37°
11°

El Parlament rebutja que es consulti la societat balear sobre les prospeccions

5156
El parlamentari de MÉS David Abril, amb una camiseta contrària als sondejos. | @MesperMallorca

El Parlament balear ha rebutjat avui, amb el vot negatiu del PP, una iniciativa de MÉS a la qual donava suport el PSIB-PSOE que demanava que es realitzés un referèndum a Balears per a preguntar als ciutadans si volen que es duguin a terme prospeccions petrolíferes a la Mediterrània.

El diputat econacionalista David Abril ha reconegut que el poble balear ja s'ha manifestat de manera «ferma», però després del «precedent de Canàries», on el Govern central ha donat el vistiplau definitiu a les prospeccions, és «hora de passar a l'acció».

Des del PP, el diputat Miquel Jerez, ha considerat que no és necessari convocar una consulta per a saber quelcom que ja se sap, com és que la societat balear està en contra dels sondejos, i per això ha qualificat la iniciativa de MÉS d'«absurda, ridícula i surrealista».

Per als populars, aquesta proposta «fa tard» després que el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero atorgàs els permisos inicials a les prospeccions el desembre de 2010, quan el socialista Francesc Antich era el president de Balears i MÉS formava part de l'executiu autonòmic del Pacte, ha recordat.

La proposició no de llei de MÉS plantejava que el Parlament instàs el president del Govern a sol·licitar l'autorització del Congrés dels Diputats per a dur a terme el referèndum. També s'instava el Govern de l'Estat a modificar la legislació vigent sobre hidrocarburs perquè qualsevol actuació en aquest àmbit precisàs, a més del necessari informe mediambiental positiu, l'acord favorable dels parlaments de les comunitats autònomes afectades.

Abril ha respost que està convençut que un 90 % dels ciutadans es pronunciarien en contra, però precisament per això ha expressat els seus «dubtes seriosos» sobre un sistema que no atén «el parer majoritari d'un poble», i en aquest sentit ha dit que entén la desafecció de la societat cap a la política.

Assenyala que «no cal tenir por a la democràcia» i que els ciutadans es pronunciïn sobre assumptes que afecten a les seves vides.

Preocupació
Per part del PSIB-PSOE, que ha donat suport a la iniciativa de MÉS, la diputada Pilar Costa ha dit que «no està de més» aquesta consulta, sobretot davant la «preocupació» del que pot passar a Balears després del permís definitiu atorgat a les prospeccions a Canàries.

També ha reiterat la proposta dels socialistes i de MÉS que el Govern, l'oposició, els partits i entitats i organitzacions de les illes formin un «front polític comú» que expressi al Govern d'Espanya la ferma voluntat de la societat balear.

En l'últim punt de la iniciativa MÉS es proposava que el Parlament sol·licitàs al Govern balear la presentació en el termini màxim de tres mesos d'un projecte de llei sobre consultes populars d'acord amb l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Encara que no ha estat possible l'acord, ahir sí es va aprovar en el Parlament per unanimitat una iniciativa de MÉS sobre les prospeccions.

En concret, en la moció aprovada es «constata» que la promoció turística de les Illes Balears «està en perill per l''anti-promoció' que representen els projectes de prospeccions petrolíferes».

Per això, «el Parlament insta el Govern de l'Estat a apostar per una política energètica diferent, que no posi en perill ni el nostre entorn, ni els pilars de la nostra economia local».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I doncs, fa mes de 9 anys

Esper que quan acabin de governar, s´en vagin d´aqui per sempre mai.

Valoració:3menosmas
Per t, fa mes de 9 anys

Per favor que s'acabi aquest mal son que és aqeusta legislatura...
Que se'n vagin d'una vegada...
arruix PP.

Valoració:5menosmas
Per Goriet, fa mes de 9 anys

Els referèndums els fan por, pànic. Ara comprovam que el paripé de votar a Madrid en contra de les prospeccions no era més que això, un paripé.
Votau pp, mallorquinets!!!!!!!!
Votau pp, com més el votareu més gust passareu!!!!!

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente