cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
22°

MÉS obliga el Parlament a pronunciar-se sobre la convocatòria d'un referèndum

Abril, Barceló i Santiago, amb una senyera i una tricolor republicana a un balcó del Parlament. | @bielbarcelo

El Parlament balear votarà en un ple pròxim una proposició no de llei en la qual el grup econacionalista MÉS proposa que s'insti el Govern central a convocar un referèndum vinculant perquè la ciutadania decideixi si vol que es mantingui l'Estat monàrquic o que s'implanti una república.

MÉS ha registrat avui una proposta en aquest sentit en entendre que s'ha de donar al poble la possibilitat de triar entre república i monarquia «per primera vegada» en la història d'Espanya.

La diputada Fina Santiago, que ha elogiat les manifestacions que es van registrar ahir a diverses ciutats de Balears per reclamar un referèndum vinculant sobre el model d'Estat, ha ressaltat que la monarquia espanyola «sempre ha estat qüestionada».

«Joan Carles I ha estat últimament un rei també qüestionat per les conductes poc ètiques de determinats membres de la Família Reial, que han conduït fins i tot a possibles responsabilitats penals d'alguns dels seus membres que en aquests moments estan pendents de judici», ha afegit Santiago en referència als ducs de Palma.

Bauzá demana respecte
En aquesta controvèrsia el president José Ramón Bauzá ha demanat «respecte» al portaveu dels ecosobiranistes a la Cambra, Biel Barceló, perquè segons ha dit, Espanya és una monarquia constitucional i ha assegurat que en l'abdicació del rei en favor del seu fill «no hi ha un canvi de cromos».

En un moment del ple, el president autonòmic ha volgut aclarir que Espanya és un estat de dret que té una Constitució que preveu l'abdicació del Cap de l'Estat.

Poc abans, Barceló havia assenyalat que el Govern central canviarà «en tres dies una llei orgànica per a beneir l'operació del canvi de cromos d'un rei per un altre», en al·lusió a la successió de la Corona Espanyola. Per tant, ha afegit Barceló, l'executiu central del PP podria fer servir el mateix procediment per anul·lar les prospeccions a la Mediterrània, modificant el decret llei de desembre de 2010 que va aprovar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Usos de Marivent
En la mateixa sessió, la coalició ha presentat una iniciativa al Parlament que convida el Govern a reconsiderar l'ús del Palau de Marivent per permetre-hi l'accés públic a «tota la ciutadania», amb la finalitat de que es puguin realitzar activitats artístiques, culturals i d'oci.

Aquesta proposició no de llei es debatrà més endavant a la Cambra, i planteja que la ciutadania tingui accés a la residència d'estiu dels Reis, i que el Govern notifiqui a Casa Reial que el Palau ja no tendrà un ús «exclusiu» per a les vacances de la Família Reial. Finament, es convida a l'Executiu autonòmic que deixi d'aportar cada any el milió d'euros que dedica al seu manteniment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Motorhead, fa mes de 9 anys

També podem fer un referendum si volem escriure aquí en català o castellà.

Valoració:0menosmas
Per ||*||, fa mes de 9 anys

A "Més" (PSM-Entesa-ERC) li hauria d'esser indiferent la forma de govern que vulguin tenir els espanyols; allò que haurien de reclamar és la República Catalana i no perdre el temps amb les coloraines d'una bandera que, igual que l'actual espanyola, no representa la nostra nació.

Valoració:0menosmas
Per Els temes espanyols, per als espanyols, fa mes de 9 anys

"Al capdavall, els espanyols ja decidiran qui els convé com a cap d’Estat."


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/ara_republica_catalana_101039.php


Visca la República catalana de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer.

Valoració:-1menosmas
Per jesus, fa mes de 9 anys

per tal de ser totalment democratic, primer hauriem de fer un referndum sobre si volem fer un referendum per a triar model d'estat. no, millor feim un referendum per decidir si hem de fer un referendum per decidir si volem un referndum per a triar model d'estat, no, millor feri un referendum...... hahaha i aixi en un bucle infinit fins que siguem el mes democratics del mon, hahahaha uhhhhh que me torn loco loco!,,,, qui vol una constitucio i unes lleis si tenim referndums!! tot lo dia referendumant.ho tot, que guai seria!!! slips o boxer? arros o patata? platja o muntanya?

Valoració:-3menosmas
Per //// Mallorquins //*//, fa mes de 9 anys

Bona feina MÉS per Malloraca, però necessitam MÉS, MÉS i MÉS feina de carrer per fer realitat es canvi!

Llegiu aquest article

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/ara_republica_catalana_101039.php

"Evitem distreure’ns tot fent seguidisme de les estratègies propagandístiques d’un antic règim en extinció i continuem traçant el camí de la nostra llibertat"

Valoració:3menosmas
Per Biodramina, fa mes de 9 anys

Pero, vamos a ver...qué hacen los catalanes opinando sobre la forma de gobierno de España?.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente