algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Madrid apaga Catalunya Ràdio al País Valencià

Imatge dels estudis centrals de la ràdio nacional de Catalunya. | Catalunya Ràdio

Una altra eina de difusió de la llengua i la cultura pròpies desapareixerà al País Valencià. Rere el tancament ordenat per la Generalitat de la Ràdio Televisió valenciana, l'Estat ha ordenat tancar les emissions de Catalunya Ràdio a aquest territori, baix l'amenaça d'una multa d'un milió d'euros.

La notícia ha aixecat una considerable onada de comentaris a les principals xarxes socials, alguns amb l'etiqueta ''.

En aquest context, el portaveu del Govern català, Francesc Homs, ha afirmat que la postura de Madrid només es pot explicar com un atac a la llengua. "Només els deu quedar ja prohibir internet", ha ironitzat Homs, que ha denunciat que a l'Executiu tenen la "sensació" que tot forma part de la idea "d'atacar la llengua catalana, perquè si no, no s'explica".

Homs ha afegit que tem que ara "vinguin amb arguments de legalitat" i ha recordat que, en 25 anys d'emissions, no hi hagi hagut mai cap problema en aquest sentit.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'entitat responsable de mantenir els últims repetidors que permetien que a terres valencianes es pogués sentir el senyat de la ràdio catalana, ha anunciat que tancarà les instal·lacions, rere l'última amenaça del Ministeri d'Indústria.

'Infraccions'
En un comunicat a la seva pàgina web, l'entitat informa que el passat divendres 17 de gener reberen una notificació del departament de José Manuel Soria en la qual els notificaven que se’ls obria un expedient sancionador per dues suposades infraccions referides a les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació: la instal·lació d’estacions radioelèctriques sense autorització, i la utilització de freqüències radioelèctriques sense autorització.

Cada un d'aquests incompliments podia comportar una multa de fins a 500.000 €, segons la mateixa notificació, en la qual també s'afirmava que, "en caso de incumplimiento de lo requerido, la Administración actuante procederá al precintado de los equipos y aparatos que formen parte de la red de difusión".

L'associació que vetlla per la llengua i cultura pròpies de València ha encarregat així mateix als seus serveis jurídics que presentin un escrit d’alegacions, i a més han anunciat una compareixença de premsa el proper dimarts 28 de gener a la seu social de l’entitat, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània a València, on s'ampliarà la informació i en faran les valoracions oportunes.

Reaccions
La Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural i l'Obra Cultural Balear, critica el tancament forçat de Catalunya Ràdio al País Valencià.

La Federació Llull condemna rotundament l’obertura d’un expedient sancionador a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per part del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, que ha forçat l’aturada de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià.

La Federació, que aplega Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, considera que la decisió del govern espanyol i l’amenaça amb una multa total d’un milió d’euros és injustificada i un nou atac polític contra l’espai comunicatiu propi i la pluralitat informativa.

Les tres principals entitats culturals dels Països Catalans volen mostrar el seu suport al conjunt de la societat valenciana i als seus esforços per poder viure en un país normal, on els mitjans de comunicació públics en llengua catalana i la llibertat d’expressió no siguin perseguides.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 10 anys

Els castellans no gosen en tancar les seves televisions
al·legals, aquestes televisions tan rares com:
Metropolitan, Gol television, Divinity, FDF, Disney channel, Intereconomia, Neox, Nova, Discovery Man,
AXN, etc.

Valoració:2menosmas
Per democracia, fa mes de 10 anys

Con lo bonito que sería poder disponer todos de todas las emisiones tanto de radio, tv y otros medios de comunicación de todas la lenguas : castellano, catalán, gallego, euskera,. Se tendrían que poder sintonizar en cualquier punto de España si ningún problema. A eso yo le llamo tener acceso a más cultura, libertat de elección, o sea democracia.

Valoració:4menosmas
Per això, fa mes de 10 anys

Jaume: En no escoltar aquesta emisora,problema resolt.A Catalunya tampoc han cridat cap emisora de fora i en tenen un munt.

Valoració:6menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 10 anys

Espanyistan. Punts principals de la legislatura:

1- Fer tot el que calgui per cruixir la població en general amb retalls per pagar els deutes generats amb 20 anys de gestió equivocada i...
2- Fer tot el que faci falta i més per cruixir un poc més la població catalanoparlant en concret, atacant la seva llengua i cultura costi els recursos que costi.

No, i encara n'hi haurà que estaran contents amb aquests "figures"

Valoració:6menosmas
Per MALLORQUÍ, fa mes de 10 anys

Molt bé!
STOP FEIXISME PANCATALANISTA

Valoració:-17menosmas
Per Alacantí, fa mes de 10 anys

Açò és el racisme lingüistic dels pancastellanistes. Cosa del PPSOE, mangonejant a traves d'associacions fantasmes denunciants com el 'circulo valenciano'. Així actuen.

Valoració:8menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Es veu que per València també estan farts de catalans i demés parides. Ningú els va cridar.

Valoració:-22menosmas
Per portopi, fa mes de 10 anys

Com que el govern valencià està en hores baixes, no vol fer-se malveure més amb nous atacs a la llengua. Per això la feina anticatalana li han de fer des del govern de MadriSS.
És una mostra més de la política feixista pepera contra el català, igual com la del BauSSá.

Valoració:11menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 10 anys

Espanya tornarà fer el ridicul una vegada mès, com aquets que volen prohibir de pensar, de sentir, de parlar i de espresarse en llibertat, ja vareu voure les imatges que va enviar TVE al consorci d'Europa de noticies referent a Gamonal de coches cremats, etc, i això que no hi havia estelades perque sinò..............
Despres se disculparan, perque els hi aglapiren, això si es MARCA ESPAÑA, opresors, falsos i manipuladòs,mantiders i faxorros, no heu poden disimular, ho duen als gens.
Salut i bon any per els qui no sou aixì.

Valoració:11menosmas
Per Joan M. Gelabert, fa mes de 10 anys

FAES Think Thank.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente