muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

La Fiscalia proposa que testifiquin Flaquer, Puig i Castillo pel suposat contracte a Areal

Jaume Matas torna avui al jutjat per respondre pel cas Palma Arena. Un jurat popular determinarà si l'expresident va cometre un delicte de suborn en la suposada contractació irregular de la seva esposa en un hotel l'any 2007

Els tres exconsellers de Matas podrien haver de declarar davant el jurat popular que determinarà si Jaume Matas va cometre un delicte de suborn en la suposada contractació irregular de la seva esposa. | Joan Torres.

La Fiscalia ha proposat a tres exconsellers de l'últim mandat de Jaume Matas, el de Turisme, Joan Flaquer; Presidència i Esports, Rosa Puig, i Salut, Aina Castillo, com a nous testimonis en el segon judici per corrupció contra l'expresident del Govern, qui avui es torna a asseure a la banqueta dels acusats.

L'Audiència Provincial de Palma acollirà a partir d'avui un nou judici per una peça separada del cas Palma Arena que investiga la presumpta contractació irregular de Maite Areal, exposa de l'exministre, en un establiment hoteler l'any 2007. L'exministre, acusat de suborn, s'haurà d'enfrontar a un jurat popular.

Tant Flaquer com Puig i Castillo han acudit aquest matí a la seu del tribunal i, una vegada comenci el judici, el president del Tribunal del Jurat, el magistrat Juan Jiménez, decidirà si són acceptats per a declarar.

Declaracions
El judici ha començat a les 10.00 hores amb la constitució del jurat i està previst que en la primera jornada declarin Matas i diversos testimonis a la sessió d'horabaixa. La resta de testimonis i proves documentals està previst que s'analitzin l'endemà. En total, a banda de Matas, la seva dona i l'empresari, hauran de declarar altres 21 testimonis. Després les parts presentaran les seves conclusions i el jurat iniciarà la deliberació per emetre un veredicte.

Matas, ja condemnat en ferm a nou mesos de presó per tràfic d'influències en la primera peça jutjada del cas Palma Arena, haurà de rebatre l'afirmació de l'acusació que assegura que l'expresident va reclamar a l'empresari hoteler Miquel Ramis 3.000 euros mensuals com a regal. Fiscalia anticorrupció considera que aquesta demanda, que s'hauria realitzat a finals de 2006, constitueix un delicte de suborn.

El ministeri públic demana per a Matas una condemna de multa de 100 euros diaris durant tres mesos (9.000 euros) i la devolució de la quantitat que la seva esposa va cobrar pel seu contracte fictici com a relacions públiques de l'hotel Valparaíso de Palma. Segons Fiscalia la quantitat abonada a l'esposa pel seu treball fictici ascendeix a 42.111 euros.

Contractació
En el seu escrit d'acusació, el fiscal Pedro Horrach relata que quan era president autonòmic, i amb el propòsit “incrementar els seus recursos econòmics personals”, Matas va trucar l'empresari i li va demanar que contractàs a la seva esposa, Maite Areal, com a relacions públiques per pagar-li 3.000 euros al mes sense que ella hagués de fer a canvi cap funció.

Segons l'escrit, Ramis es va sentir “compromès i pressionat” i va accedir a la demanda del polític, encara que era conscient que Areal “no anava a realitzar cap feina”. L'esposa de l'expresident autonòmic va cobrar 2.938,31 euros mensuals, més dues pagues extres, durant tot 2007 sense visitar ni una sola vegada l'hotel.

Fiscalia també ha sol·licitat a l'empresa que va contractar Areal que aporti la documentació relativa a tots els actes organitzats pel PP i per organismes públics autonòmics entre 2000 i 2007 en els seus establiments.

Pendent del recurs d'ingrés a presó
Mentrestant, l'exlíder del PP balear es troba pendent de què l'Audiència Provincial de Balears determini si ha d'ingressar o no a presó per complir els nou mesos a què el Tribunal Suprem (TS) va reduir la pena inicial de sis anys que li va ser imposada a Matas en el marc del primer judici del Palma Arena. Aquesta peça va jutjar la contractació irregular del periodista Antonio Alemany per a la redacció dels discursos de l'expresident.

L'Audiència ha de resoldre en breu el recurs que va interposar l'exministre contra l'acte en el què l'òrgan judicial va denegar suspendre els nou mesos de presó o substituir-los per una pena de multa, malgrat ser una condemna inferior als dos anys d'ingrés penitenciari. El tribunal asseverà, de fet, que “el dany social causat i el trencament de la integritat i dignitat de les institucions públiques no se satisfà amb una multa”.

El Cas Palma Arena, 27 peces separades
Es dóna la circumstància que Matas es investigat en nombroses de les 27 peces en què està dividit el cas Palma Arena. La investigació conjunta indaga, a nivell global, una presumpta desviació de més de cinquanta milions d'euros durant la construcció del velòdrom palmesà entre la anys 2005 a 2007 i la seva possible connexió amb l'elevat nivell de vida que duia Matas com a president.

El cas, a més, centra les seves indagacions en el finançament suposadament il·legal del PP balear; la presumpta malversació de fons de l'Arxipèlag i la Comunitat Valenciana a través de les activitats de l'Institut Nóos, i la contractació de l'arquitecte Santiago Calatrava per a l'elaboració de l'avantprojecte de l'Opera de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 10 anys


L'opinió predominant al carrer és que a en Matas, ni per aquesta causa ni per qualsevol altra, "no li faran absolutament res, i que se n'haurà fotut de nosaltres; més ben dit, que "se n'hauraN fotut de nosaltres, com sol esser de regla"".

Ja ho sabeu: "Qui té bo, vola
i qui no en té, redola".

Valoració:10menosmas
Per Cucut., fa mes de 10 anys

Això no acaba mai!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente