muy nuboso
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
11°

Més de 80 societats científiques rebutgen el copagament de medicaments als hospitals

2346
Protesta davant el Consolat contra les retallades a la sanitat i el copagament. | M.À.C.

Més de 80 societats científiques han aprovat un document de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears en el qual demanen al Departament de Salut de la Generalitat que no apliqui al Principat el copagament dels medicaments dispensats en els hospitals a pacients crònics no ingressats.

Aquesta proposta va ser aprovada pel govern central mitjançant una resolució publicada en el BOE el passat mes de setembre per la Direcció general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia del Ministeri de Sanitat, però Catalunya anuncià que no l'aplicaria fins a solucionar els problemes logístics que suposa.

És un cas semblant al de Balears, en el qual l'arxipèlag fou una de les comunitats -a més de Catalunya, Andalusia, País Basc i Astúries- que digueren que no aplicarien l'esmentat copagament, "fins que no hagués una directiva i una directriu clara, concreta i obligatòria" per part del Ministeri. A banda d'aquests, fins i tot hi ha territoris on governa el Partit Popular i allà els seus líders han expressat certes reserves sobre la reforma. Aquest és el cas del País Valencià, Aragó, Extremadura i Castella i Lleó.

'Risc' per a la salut
El document de les societats científiques basa una de les seves línies argumentals amb què «el copagament establert d'un 10 % del PVP amb un màxim de 4,20 euros per envàs en la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (MHDA) suposa un risc important de falta d'adherència, i pot comprometre la salut de milers de pacients amb malalties greus com càncer, hepatitis C, o malalties autoinmunes, i que han de prendre'ls de forma crònica o molt perllongada».

El text posa en dubte l'efectivitat de la mesura del copagament ja que, segons el document, «planteja problemes ètics i legals en cas que el pacient no pugui o vulgui assumir aquest copagament, ja que la farmàcia de l'hospital es veurà obligada a no dispensar el medicament amb les potencials conseqüències per a la salut del pacient».

Doble penalització
Per aquest motiu, creuen que «la mesura no afegeix valor a l'atenció dels pacients ni tampoc a la sostenibilitat del sistema», i per això les societats integrants de l'Acadèmia la rebutgen i demanen al Departament de Salut que «es replantegi la seva aplicació a Catalunya com han fet altres comunitats autònomes».

L'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, entitat independent fundada el 1872 i que compta amb més de 25.400 socis, també considera que la mesura «penalitza doblement els pacients que sovint estan prenent fàrmacs que retiren mitjançant recepta en les oficines de farmàcia i que ja estan afectats pel copagament que s'aplica des de l'1 de juliol de 2012».

No racionalitza el consum
Després de considerar que la mesura «no contribueix a racionalitzar el consum d'aquests medicaments», les societats científiques destaquen que els serveis de farmàcia dels hospitals ja «fraccionen els envasos i dispensen les unitats exactes que necessita el pacient amb l'objectiu de maximitzar el benefici i eliminar el desaprofitament».

També al·leguen que la mesura «no serveix com instrument recaudatori per a finançar el sistema perquè la quantitat total que es preveu recaptar suposa una reducció inferior al 0,1% de la factura amb la llista actual de medicaments afectats».

«Per altra banda, -afegix el document- aquesta recaptació es veurà encara més rebaixada pels costs addicionals que suposa la seva implantació en la xarxa publica d'hospitals». Igualment, adverteixen que la mesura «presenta problemes importants per a la seva aplicació ja que comportarà la creació de noves estructures, circuits i mecanismes administratius per al cobrament que, a més de generar costs en els hospitals redundaran alhora en majors barreres en l'accessibilitat per als pacients més enllà del cost afegit propi del copagament».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.