algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 16°
20°

El GOB surt en defensa de Muleta i rebutja la “inseguretat jurídica” de la Llei Company

El GOB, el Col·lectiu Albaïna i Amics de la Terra exigeixen al Govern Bauzá que revoqui l’acord per permetre la urbanització dels terrenys protegits com els de Muleta. | GOB

El GOB, el Col·lectiu Albaïna i Amics de la Terra exigeixen al Govern Bauzá que revoqui l’acord amb l'empresari immobiliari de Muleta II i que derogui la Disposició Addicional Primera de la Llei 7/2012 - Llei Company – que obri, a parer seu, “la porta a la reactivació d'urbanitzacions dins Espais Naturals Protegits”.

Segons explica el GOB l'Executiu ha impulsat tot un seguit de polítiques territorials i ambientals que suposen “una important passa enrera” i que “semblen més pròpies d’altres temps que del present”. En aquest sentit consideren que un dels “pilars fonamentals” de les “suposades” solucions a la crisi ha estat “flexibilitzar el marc normatiu territorial i ambiental, per tal de poder agilitzar i estimular inversions turístiques i immobiliàries”.

L'entitat ecologista assegura que l'aprovació l'any 2012 de la Llei 7/2012, de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible (més coneguda com a Llei Company) el que vol és “obrir la porta a la reclassificació de determinats sòls rústics protegits per tal de convertir-los en urbans o urbanitzables”.

Precisament, segons els ecologistes, “aquells espais que s’havien protegit el 2008, mitjançant la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears, són els que ara mateix estan sota el perill de ser destruïts per les excavadores i el ciment”. “Molts d’ells s’aconseguiren protegir després de múltiples mobilitzacions socials que reclamaven la seva protecció i fins i tot més d’un va estar envoltat de fortes polèmiques político-empresarials d’aquells temps de diners, ciment i molta corrupció”, afirma l'entitat.

Els terrenys de Muleta
El GOB explica que un dels espais protegits el 2008 és precisament els terrenys de Muleta, situats a Sóller. La protecció va ser fruit de llargs anys de reivindicació i tots els partits de l'Ajuntament es mostraren favorables a la seva conservació. En aquest sentit, l'entitat ecologista recorda que ja aleshores els terrenys de Muleta II, encara que classificats com urbans, “no comptaven amb els serveis bàsics per a ser considerats com a tals”.

L'entitat ecologista assegura que ara ens trobem davant una “situació esperpèntica” ja que el Govern Bauzá i el promotor immobiliari, Mathias Khün, “han arribat a un acord, per tal que aquest darrer pugui engegar de bell nou la urbanització de Muleta II”. “Un acord que ha estat avalat pels TSJB, però no ha estat aquest òrgan judicial qui ha resolt que els terrenys de Muleta són urbans. De fet, la classificació actual de Muleta és d’ARIP i tindran aquesta categoria fins que no es derogui la Llei 4/2008”, afirma l'entitat en defensa del territori.

El GOB, a més, censura que l’empresari immobiliari reclami una indemnització de 100 milions d’euros per no poder haver fet la urbanització, ja que considera que l'empresari ja estava al corrent de les “enormes deficiències” que presentaven els terrenys per tal de ser urbanitzats. “A totes llums, es tracta d’una reclamació sense cap tipus de fonament”, considera l'entitat ecologista que creu que es tracta d'un “rescat financer-immobiliari d’un dels principals actors de la passada bombolla financera-immobiliària”.

Per tots aquests motius, el GOB, al costat els col·lectius Albaïna i Amics de la Terra exigeixen al Govern de les Illes Balears que revoqui l’acord amb l'empresari així com la disposició de la Llei Company "que permet reengegar projectes urbanístics". Els col·lectius, a més, demanen a l'Ajuntament de Sóller que “no incorpori els termes de l'acord al seu planejament”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.