nubes dispersas
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
11°

Educació només pressuposta 140 professors més per aplicar el TIL

Camps durant la seva exposició dels Pressuspost aquest dimecres al Parlament. | Pere Bota

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, que comptarà amb un pressupost de 798.870.000 d'euros per al 2014, destinarà 37 milions d'euros al SOIB, 12 milions a Cultura, un milió d'euros a Joventut i 747 milions Educació. Amb això, es pretén donar resposta a diverses partides, que «no quedaran sense cobertura pressupostària» i l'augment previst d'uns 140 docents respecte del 2013 per fer front a l'aplicació del Decret de tractament integrat de llengües (TIL). Els 140 docents s'afegiran als 15.000 professionals que ja hi ha a l'escola pública i a la concertada.

En concret, la consellera d'aquesta àrea, Joana Maria Camps, ha detallat que el pressupost s'augmenta en 17,8 milions d'euros, fet que suposa un augment del 2,29% respecte al pressupost de 2013. En la seva compareixença d'aquest dimecres per informar sobre els Pressupostos de la Comunitat, Camps ha assenyalat que de la partida destinada a Educació, el 84,6% (un total de 631 milions) es destina a pagar les nòmines de personal docent.

Segons ha destacat , el pressupost de l'Orquestra Simfònica de Balears experimenta un increment del 44,21%, el que suposa un total de 3,2 milions d' euros. Així mateix, la partida de l'Institut d' Estudis Baleàrics augmentarà en un 53% i es quedarà en 2,7 milions d'euros ja que assumeix gran part de les tasques que abans portava la Direcció General de Cultura i el de Política Lingüística.

«Les necessitats són infinites»
Durant la seva intervenció, Camps ha destacat que «les necessitats són infinites però no així els recursos econòmics» pel que ha ressaltat que «cal prioritzar en les actuacions més importants».

En aquest sentit, ha dit que «estem davant d'un pressupost que cobrirà les necessitats educatives» el 2014 per a la Comunitat i que «no destinarà un euro a partides que no tinguin cobertura pressupostària». «El que es diu es complirà i es pagarà», ha afegit.

Segons han ressaltat Camps, en educació, una de les partides que més ha augmentat és la d'ajudes a menjadors escolar, que ha crescut un 33,3% respecte a el 2013, i arriba així als 800.000 milions, 200.000 euros més que els anys anteriors.

Més de 22 milions al Pla de Ciència
Cal destacar que el Govern destinarà el 2014 un total de 22,1 milions d'euros al seu Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i, per primera vegada, d'Emprenedoria de Balears, la dotació es destinarà de manera íntegra a activitats i programes de recerca.

Per la seva banda, la diputada socialista Cristina Rita ha criticat que el Govern va utilitzar el mateix «discurs realista» l'any passat, quan també van dir que pagarien, però «a molts llocs no els han pagat encara».

Així, també ha criticat la disminució en el pressupost del SOIB en un 0,3% i ha qüestionat la procedència dels 300.000 euros per a escoles infantils. Respecte a la reducció del SOIB, Camps ha dit que és «simbòlica» perquè l'any passat es va haver de destinar un milió d'euros per pagar deutes contrets des de 2008 pel Pacte.

800 professors menys
En aquest senti, s'ha manifestat el diputat econacionalista Antoni Alorda que ha criticat que Camps digui que «els doblers no són importants» i ha recordat que el 2012-2013 es va reduir el nombre de docents en 800, segons van criticar en el seu moment els sindicats.

En el seu últim torn de paraula, la consellera d'Educació, Cultura i Universitats ha lamentat que, «per desgràcia», el PP ha hagut «d'arreglar el descontrol dels partits d'esquerra en la història d'aquest país».

En la rèplica, ha dit que, malgrat el que diguin els socialistes, «la Formació Professional ha d'atendre al model productiu» perquè la cultura general és necessària però «no es pot formar on no hi ha expectatives de treball».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Vergonya de govern!, fa mes de 10 anys

Vergonya de govern. Mirau els que ens estan fent:
http://www.iesjmquadrado.cat/
Ja n'hi ha prou! Ens hem de rebel·lar!!!

Valoració:2menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 10 anys

Només? Idò ells ho troben moltÍssim, una barbaritat, diria jo. No la veis lo contenta i riallera qu se li ha quedat la cara?

Valoració:3menosmas
Per MALLORQUÍN, fa mes de 10 anys

PANCATALANISMO = FASCISMO

Valoració:0menosmas
Per Criteris de capacitat, fa mes de 10 anys

Com poden parlar de bon ensenyament els qui no en saben res? Com poden dirigir un tema tan important per a la societat persones que no estan capacitades ni són especialistes? Fa gràcia que els mateixos que sostenen que els professors mai no s´han triat amb criteris de capacitat NO QÜESTIONIN en absolut la capacitat de la consellera...

Valoració:15menosmas
Per Bernat Metge, fa mes de 10 anys

Doctore, un parell de preguntes:
Només hi ha problemes de selecció de professorat a les Balears? A Madrizzzz els trien bé?
Els pares ja varen ser demanats en quina llengua volien escolaritzar els seus fills. Recordes els resultats o ets amnèsic?
Digues noms de professors que tenguin problemes per expressar-se en castellà. En conec un que es fa dir doctore que té serioses dificultats per enllaçar dues frases en català.

Valoració:16menosmas
Per tonihh, fa mes de 10 anys

Més recursos pel TIL. Són uns fascistes!!!!

Valoració:2menosmas
Per tonihh, fa mes de 10 anys

Més recursos pel TIL. Són uns fascistes!!!!

Valoració:-3menosmas
Per Visca la Poesia!., fa mes de 10 anys

Tret d´un poemari per treballar la poesía a la escola.
M'encanta llegir

(Lila-Club Super3)


M'han transportat les paraules,

m'he ficat a dins dels altres,

he viscut la seva història

i he vist el que imaginaven.


He tret secrets d'algun savi,

trucs i encanteris fantàstics,

estranyes maneres de viure

que em fan petar de riure.


El cim més alt del planeta,

la lluna més maca i més plena,

el cap del més tocat de l'ala,

secrets de monstres i fades.


M'encanta llegir abans d'anar a dormir:

sense moure ni un peu puc arribar a tot arreu.


Llegint puc saber el que passava

quan una bruixa volava,

saber com fer anar una joguina.

Llegint puc saber com s'arriba

al cim més alt del planeta

la lluna més maca i més plena,

el cap del més tocat de l'ala,

secrets de monstres i fades.


M'encanta llegir abans d'anar a dormir:

sense moure ni un peu puc arribar a tot arreu

i mai no sabreu d'allà on vinc perquè he estat llegint.

Valoració:11menosmas
Per nen, fa mes de 10 anys

Vamos a dejar que los padres elijan la lengua en que quieren educar a sus hijos y dejemos que cada cual escriba en libertad en cualquiera de nuestras dos lenguas. Supongo que estas palabras sabias enervarán a los fascistas pancatalanistas. Pero ese no es nuestro problema.

Valoració:0menosmas
Per Doctore, fa mes de 10 anys

El problema del profesorado requerirá sobre todo tiempo. Hay que poner en marcha procedimientos selectivos eficientes, para que los más preparados y cualificados eduquen a nuestros hijos. Es lógico que los sectores pancatalanistas más reaccionarios reaccionen. Pero no podemos entrar en su juego, simplemente aplicar la ley y que ellos mismos se vayan descolgando poco a poco. Muchos de los críticos de hoy serán los partidarios del mañana. A vosotros me dirijo.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente