algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

Educació imposarà els llibres de text que es podran utilitzar

Imatge d'una estanteria plena de llibres a una botiga d'Eivissa. | DANIEL ESPINOSA

La Conselleria d'Educació està enllestint un decret pel qual es crea el registre dels llibres de text i de material didàctic complementari de les Illes Balears. A efectes pràctics això suposarà que Educació imposarà els llibres de text que es podran utilitzar i no acceptarà al registre els materials que no s'ajustin al nou decret.

Actualment, l’edició i adopció dels llibres de text i altres materials no requereix l’autorització prèvia de l’Administració educativa i simplement Inspecció supervisa els materials com a part ordinària de la seva tasca.

Segons l'esborrany que ha presentat ja l'Administració al Consell Escolar de les Illes Balears, “en vista de la diversitat de material didàctic disponible, tant en format digital com imprès, atesos els canvis propiciats per la normativa, el desenvolupament produït en l’àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació, el desenvolupament d’internet com a proveïdor de continguts i com a via de comunicació en l’activitat docent, es considera necessari crear un registre com a una eina per tal d’oferir als centres docents no universitaris un índex del material que s’ajusti a la realitat natural, social, cultural i lingüística de les Illes Balears i als seus currículums vigents d’entre el qual escollir el que més s’adeqüi al seu projecte, dins del respecte a l’autonomia pedagògica dels centres”.

Al tema lingüístic també s'hi dedica un article, el 5, on es diu que els materials hauran de respectar "les modalitats insulars del català, de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, d’acord amb el que estableix l’article 35 de l’Estatut d’autonomia”. A més “s’hauran d’adequar a la realitat natural, social i cultural de les Illes Balears i incloure-hi referències i activitats relacionades”.

Poc marge de maniobra
L'article 9 estableix que “no podran ser inscrits en el registre aquells llibres de text i material didàctic complementari que venguin a substituir altres ja inscrits i que no ofereixin diferències significatives”. Amb aquest article Educació es vol garantir que el registre doni poc marge de maniobra als centres i siguin només una o dues les editorials que puguin servir un llibre per nivell educatiu i assignatura.

Els centres hauran de triar els llibres de text i els materials didàctics complementaris entre els quals apareguin al registre i abans del 15 de juliol s'haurà de comunicar la tria a Educació.

Què passarà si un llibre no s'adapta als criteris d'Educació?
Una vegada inscrits en el registre els materials si es tenen “indicis de no adaptació”, la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, sol·licitarà informes a l'Institut d'Estudis Baleàrics i a Inspecció educativa i es donaran de baixa del registre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Noeltevulldir, fa mes de 10 anys

Quin negociarro!. Jo només esper que el Sirculo Valear no hi afiqui el nàs i editi els llibres d´Història i de Llengüa.

Valoració:1menosmas
Per Barco, fa mes de 10 anys

No puntueu ni contesteu els comentaris dels quatre forasters i gonelles trolls no integrats i renegats a la nostra terra. No alimenteu aquests cervellets de moscard. La ignorancia mata.

Valoració:1menosmas
Per ptomas, fa mes de 10 anys

Una nova trepitjada a la llibertat de càtedra. Però la solució és senzilla: fora llibres de text.

Valoració:9menosmas
Per Bonnie, fa mes de 10 anys

¿Por qué no comparamos lo que pasa en otros lugares del mundo.¿Por qué tenemos la gran impresión que la adición de aprender otro idioma como el inglés, en una isla que vive depende del turismo, es para atacar el catalán? No lo entiendo para nada. ¿Hay que esperar a ser adulto para aprender con un esfuerzo tremendo lo que se aprende con facilidad de pequeño? Que el sistema educativo la política enrieda todo, no lo pongo en duda. Que los profesore tienen que poner los codos sobre la mesa y aprender el inglés, pues bienvenido a todos los que son de fuera nativos con estudios de inglés, si señores, expertos en el idioma del que hablamos, y no pueden enseñar en colegio de secundaria, a menos que certifiquen tener un nivel c1 de CATALAN. Pues si el pobre inglés tiene que superar una prueba tan alta para enseñar el inglés, ahora toca hacer lo mismo y aprender el inglés y superar un B2, y no se quejen tanto que yo lucho por ese C1 en catalán y ya puedo ser doctorado que sin el C1 no llegaré a nada. Incongruencia total.

Valoració:-29menosmas
Per José Ramón Bauzá y espos@, fa mes de 10 anys

El Govern té dret a imposar la seva política, però els professors també tenim dret a protestar pel deteriorament de l'educació pública. I convé recordar que el sistema educatiu espanyol, segons l'informe PISA, és dels tres més igualitaris d'Europa, encara que els resultats globals siguin mitjans-baixos. Això vol dir que els alumnes tenien més o manco les mateixes oportunitats d'assolir estudis superiors independentment del seu origen socioeconòmic. I això és un mèrit que no se sol valorar i que ara es perdrà: amb classes de 30 alumnes, substitucions de professors de baixa al cap de 15 dies, sense professors de suport, sense desdoblaments, etc. no es pot aprendre anglès, ni castellà, ni res. I l'educació és el futur i la prosperitat d'un país. Si en comptes d'AVEs, aeroports, Palma Arenas i Palaus de Congrerssos inútils haguessin invertit en educació, ara p'entura tendríem una Formació Professional com l'alemanya i una indústria solvent.

Valoració:7menosmas
Per Clinc-clinc!, fa mes de 10 anys

I com que faràn la Musica en Anglés, els nins cantarànla cançó "Money, money, money, money. money, money...."

Valoració:1menosmas
Per Sac de gemecs, fa mes de 10 anys

I si deixàvem d'usar llibres de text, què no ens en sortiríem? I sabeu que hi estarien de contentes les editorials!... li farien un monument a en Bauçà.

Valoració:9menosmas
Per Bàrbara, fa mes de 10 anys

Quin nom més acertat eñ de Dioclecià per simbolitzar el gonellisme i la extrema dreta. Tothom sap que aquest emperador mal entranyat, va assassinar molts cristiàns i cristianes , però per cada un que en matava, s´en convertien cent. Ara tots el recordam com un covard sanguinari i també perque no va poder amb els seus valents i conveçuts enemics.

Valoració:16menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 10 anys

Aleshores, no utilitzarem llibres de text.

Valoració:31menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

@ Dioclecià: ja es veu d'una hora enfora que els banastres com ells i tu no heu viscut mai a un país democràtic. Ignorants! Aixi va Espanya, fent riure per tot el món civilitzat gràcies a governants com aquests que tan t'agraden.

La politica en un estat democràtic la feim tots. I la educativa ha de sortir del col·lectiu docent, faltaria més. I si, amb lo bé que estaven anant les seccions europees.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente