cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

"Som hereus de Ramon Llull i lul·lià ha de ser el nostre esperit"

El nou rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha pres possessió del seu càrrec en una cerimònia solemne al campus universitari

20604
La sala d'actes de l'edifici G.M. de Jovellanos, plena per a presenciar la presa de possessió del nou rector.

Alguns minuts passades les 12 del migdia ha començat la presa de possessió de Llorenç Huguet (Ferreries, 1952) a la sala d'actes de l'edifici G. M. de Jovellanos del campus universitari de Palma. Dins un espai ple a vessar de personalitats del món científic, acadèmic i polític, el catedràtic menorquí retorna al càrrec de rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), un lloc que ja ocupà del 1995 al 2003.

El primer parlament de l'acte ha estat a càrrec del rector en funcions, Jaume Carot, que s'ha acomiadat d'aquest dient que "no va voler ser-ho", en referència a la desgraciada mort el passat 30 d'abril de la rectora Montserrat Casas. Per això, ha dit Carot, s'ha negat a rebre el tracte 'd'excel·lentíssim'.

Després d'això, Huguet ha pres la paraula per a pronunciar el seu solemne discurs, on ha posat en valor els assoliments de la Universitat, el seu esperit, i novament ha recordat la rectora Casas en un parell d'ocasions.

Per al nou rector, la inversió en coneixement no és una despesa qualsevol, i repetint les paraules que Casas pronuncià sovint, "per cada euro que es posa a la Universitat, se'n retornen tres a la societat", ha dit. En relació a això, Huguet ha esmentat una de les premisses de la seva campanya: que la Universitat representa una palanca per donar futur i noves oportunitats als joves de les Illes.

Pel que fa al paper de la UIB com a far defensor de la llengua i la cultura pròpies, el nou rector ha expressat: "Som hereus de Ramon Llull i lul·lià ha de ser el nostre esperit".

El deute
Parlant del futur, el nou rector no ha passat per alt la situació complicada que viu l'entitat que encapçala. Segons ha explicat, en els últims anys s'ha reduït el finançament per a la Universitat en un 25%, mentre hi ha hagut un 10 per cent més d'alumnes.

Per a Huguet, rectificar aquest punt i que la UIB s'emmarqui dins la mitjana espanyola és cabdal per a assegurar la seva supervivència, sense deixar de banda alguns canvis que cal fer en l'estructura i la manera de fer de la Universitat; uns canvis que han de ser empresos amb "serenor i decisió".

Tanmateix, ha dit que no s'han de perdre de vista els assoliments que han convertit la UIB en referència en àmbits determinats.

En qualsevol cas, ha reclamat un finançament estable al Govern perquè sinó les conseqüències seran "letals".

Bauzá no se sent al·ludit
El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha seguit en els pronunciaments al del nou rector, en un breu discurs completament en català, on ha destacat la importància de l'educació a tots els nivells. "L'Educació és el software de la societat", ha considerat.

Malgrat això, Bauzá no ha avançat cap compromís pel que fa al marc econòmic de la UIB, tot i el deute que hi té l'Executiu.

A més de la presència del president del Govern i el president del Consell Social de la UIB, Antoni Verd, hi han estat presents altres representants de les institucions de les Illes, com la presidenta del Parlament, Margalida Durán, o el batle de Palma, Mateu Isern. La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, tampoc no ha faltat a la cita.

L'equip
A part d'Huguet, també han pres possessió dels seus càrrecs tot l'equip del rector electe. L'equip d'Huguet estarà format per vuit vicerectors, un secretari general i un gerent.

El vicerector d'Investigació i Postgrau serà Jaume Carot, fins ara rector en funcions;el vicerector d'Innovació i Transferència, Jordi Llabrés; la vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Dolors Forteza; el vicerector de Professorat, Josep Lluis Ferrer; la vicerectora d'Alumnes, Titulats i Empleabilitat, Marga Payeras; la vicerectora de Cultura, Projecció social i Seus, Maria Antònia Fornés; el vicerector de Campus, Cooperació o Universitat Saludable, Antoni Aguiló; el vicerector d'Economia i Infraestructures, David Pons; el secretari general serà Pedro Grimalt i la gerent, Antònia Fullana.

A les eleccions que se celebraren el passat 22 de maig, el catedràtic de Ciències de la Computació obtingué el 52,68% dels vots ponderats, enfront el 47,32% de l'altra candidat, el catedràtic d'Economia Aplicada, Antoni Riera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ..., fa mes de 10 anys

És "lul·lià", no "lulià".

Valoració:1menosmas
Per Somera Rossa, fa mes de 10 anys

"L'Educació és el software de la societat". Una frase més de les seves preferides, però buides de contingut. Esper que el nou rector, l' assegui en una cadira i li digui quatre mots de la veritat. Esper que la UIB, ja hagi posat fil a l'agulla per aturar els peus a aquest senyor i els seus despropòsits. Els seus discursos no coïncideixen amb els seus fets. Deu ser una malaltia?

Valoració:28menosmas
Per MARIONA, fa mes de 10 anys

Molt bé Huguet! Coratge!

Una coseta... pot fer arribar el seu discurs a Campos? si, aquell de no sé quin círculo, si el mateix que nega la nostra identitat

Enhora bona de tot cor UIB, endavant!

Valoració:37menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys

No podem fer créixer la nostra universitat perquè hem d'enviar els doblers que pagam d'imposts a fora, perquè altres comunitats de l'estat, subsidiàries, es puguin permetre una universitat i més.
El dèficit fiscal ofega la nostra comunitat.
Ppsoe és la perpetuació d'això. Amb alternatives com upyd i iu seria ben igual.

Què feim?

Valoració:5menosmas
Per Esculapi, fa mes de 10 anys

S´hauria de dotar,a la UIB d´una facultat de Medecina. Hi ha molts joves i al.lotes amb vocació i inteligencia que serían uns bons professionals, però no es poden permetre estudiar a una universitat de fora.

Valoració:11menosmas
Per Autodefensa, fa mes de 10 anys

Si de debò aquest senyor tingués un esperit lul·lià, el primer que faria seria abominar dels lligams que l'uneixen als destructors de la cultura, nostrada i universal, com en certa manera féu el català possiblement més universal de tots els temps.
Huguet, xerrameca buida i eixorca de politicastre.

Valoració:26menosmas
Per jrbs, fa mes de 10 anys

sENSE CRISPACIÓ, L'UNIVERSITAT HA DE SEGUIR FENT ÚS I SER CAPDEVANTERA EN ACTUAR NORMALMENT DINS LA NOSTRA LLENGUA, SENSE MENYSPREAR CAP ALTRA. LA CIENCIA I LA CULTURA PER DAVANT LES POLITIQUES.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente