nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
22°

L'STEI consulta a la UIB si existeix igualtat entre el català i el castellà

El sindicat reclama al màxim organ consultiu en matèria de llengua que el doti d'arguments per a impugnar el Decret de Llengües als tribunals

21182
Camps deixà clar als sindicats que l'aplicació del decret del trilingüisme no és negociable. | R.L.

Després d'una setmana ben calenta, farcida de pronunciaments d'especialistes docents, sindicats i també de responsables d'Educació i de l'Executiu, sobre la conveniència d'aplicar el decret del trilingüisme a partir del setembre vinent, sembla clar que el camí de l'acord està ara per ara romput.

El Govern no ha rebaixat un sol punt la tensió que s'ha viscut durant les últimes jornades al voltant dels centres educatius.

Si dimarts el president del Govern, José Ramón Bauzá, culpabilitzà des de l'estrada del Parlament la immersió lingüística de col·locar l'Arxipèlag com a líder en les estadístiques del fracàs escolar, el dia següent era la responsable d'Educació, la menorquina Joana Maria Camps, qui ratificava aquesta premissa.

Fins i tot anava més enllà. La consellera Camps afirmà que el decret que introduirà el multilingüisme no es pot retallar ni retardar, perquè va ser validat majoritàriament pel vot dels balears a les urnes.

L'última arribà ahir divendres, de la mà de la portaveu de l'Executiu, Núria Riera, qui indicà que el Tractament Integrat de Llengües (TIL) «segueix endavant», com a demostració del fet que a la política educativa s'ha passat de «l'obligació a la llibertat de poder triar».

Dins d'aquest context, els sindicats no han tengut precisament la boca tancada. Tot i haver-se reunit amb Camps durant la setmana, sembla que entre els uns i els altres no s'ha produït cap acostament, i en aquest sentit, l'STEI ha decidit armar-se d'arguments d'un major pes científic, si és possible, per tal d'adjuntar-los a l'argumentari de la impugnació del decret de llengües que segons afirmen, preveuen presentar als tribunals abans del 19 de juny.

Per a aquesta finalitat s'han adreçat a la Universitat de les Illes Balears (UIB) -la màxima entitat consultiva en matèria de llengua catalana, segons preveu l'Estatut-, qui ara haurà de redactar un informe sintètic sobre l'estat de la normalització lingüística a les Illes, que a la pràctica aconselli o no l'aplicació d'una reforma integral del sistema educatiu com la que proposa el famós TIL.

La pregunta clau que faran al rector electe i al director del departament de Filologia Catalana és doncs: Ha posat la normalització lingüística de la llengua pròpia de Balears a aquest idioma en una posició d'igualtat pel que fa a coneixement i ús socials respecte de l'altra llengua cooficial, el castellà?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per mallorquín, fa mes de 11 anys

Qué bien vivían estos pancas del STEi con el pacto de retroceso!!

Valoració:1menosmas
Per ciutada cooficial diferent, fa mes de 11 anys

@ Bartculome
Vesten ha prende per alla hon comensen ses senellates.

Valoració:2menosmas
Per antifeixista, fa mes de 11 anys

trob lo de l'stei un doi pk es madrileny bauzà i els neofranquistes de la conselleria d'educació, en especial de sa consellera camps, se passaran lo k digui sa uib fes folre per no dir una paraula més grollera.

Valoració:4menosmas
Per hota, fa mes de 11 anys

Completament en desacort amb aquest Govern.
Igualtat de cap a les dues llengues seria: mitat castella i mitat catala. Angles una asignatura mes. Aixo seria lo sensat. No fa falta anar a consultar a ningu lo evident i manco a la nostra desprestgiada UIB que es un lastre per la nostre malmenada economia.

Valoració:12menosmas
Per 2000, fa mes de 11 anys

Xavi: I creus que ara ensenyaran els nens a escriure en mallorquí? de veritat ets tan ingenu?

Valoració:3menosmas
Per Un d'enmig, fa mes de 11 anys

Escric mallorquí perquè vaig aprendre català a la universitat. De la mateixa manera que un de Boston escriu el bostonià perquè va aprendre anglès a l'escola.

I, per cert, això que escriu vostè, Xavi, és mooooolt distint d'això que escric jo. Només basta pegar-hi una ullada i tot d'una dius: "no té res (però res res res) a veure".

Valoració:9menosmas
Per RIP, fa mes de 11 anys

Aquest Bartolomé és un autèntic tutup. No té remei.

Valoració:9menosmas
Per No al vandalisme, fa mes de 11 anys

@ Marta: També en hi ha que posen als vidres dels locals comercials i fíns i tot de les escales i dels cotxes, unes ferratines redones que posen "Som balears may catalans", i son bén males de desferrar i embruten bén molt.

Valoració:11menosmas
Per Xavi,, fa mes de 11 anys

SOM MALLORQUI, no catala, i xerr MALLORQUI NO catala, a mes, SOM ESPAÑOL sempre, no tan sols per que "La Roja" guanyi un mundial.
Escric amb catala, per que no se escriure amb MALLORQUI, tenc 43 anys i a jo no me varen ensenyar SA MEVA LLENGO, ES MALLORQUI, me varen voler adoctrinar amb catala. No tenc res en contra des catala, ni molt manco, jo pens que ses llengues sigui sa que sigui, son per entendrer-se, no per enfrentar-se

Valoració:-33menosmas
Per Marta, fa mes de 11 anys

Així cuiden es patrimoni mallorquí es catalanistes.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=307219589412466&set=a.281990738602018.1073741827.281918945275864&type=1


Aquest #aquíparlamcatalà està pintat a quatre escalons de pedra des casc històric de Palma, an es Carrer dets Horts.

Ja no veim només ferratines males de llevar, que embruten es nostros carrers i que contaminen es medi, ja que se fan amb una cola contaminant, que no ès biodegradable. Ara també són habituals ses pintades amb sprays a parets de zones tan emblemàtiques com es casc antic de Palma reivindicant consignes a favor des Països Catalans (a costa des patrimoni mallorquí) o, com veim a sa foto, des monolingüisme català.

Es vandalisme ès un acte deplorable, i ès una pena que sa gent l'utilitzi per deixar constància des seus pensaments en lloc de reivindicar-los des des respecte a ses persones i a s'entorn on viuen.

Valoració:-38menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente