cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Els ajuntaments perdran 4 milions en l’impost de circulació per la partida dels 'rent a car'

Més de 200 empreses del sector ja el pagaran aquest any en altres comunitats, principalment a Madrid. És una mesura de pressió pel tribut que ha creat el Govern Bauzá

22430
Devers 25.000 vehicles ja no pagaran enguany l’impost de circulació als consistoris illencs. | Joan Riera - J. Morey

Els ajuntaments de les Balears -principalment turístics- deixaran d'ingressar aquest any 4 milions d'euros en concepte d'impost de circulació. El motiu és que prop de 25.000 cotxes d'empreses de lloguer de vehicles l'abonaran en altres comunitats, majoritàriament a Madrid i alguns, a Barcelona. És una mesura de pressió que han adoptat els associats de la patronal Aevab arran del nou impost que ha creat el Govern Bauzá per al sector.

Aquestes empreses ja advertiren l'Executiu de la seva intenció, malgrat que els ha fet "cas omís", segons lamentà el president d'Aevab, Ramon Reus. "Estam empegueïts d'haver de fer això, però no podem quedar de mans plegades", digué. Cal recordar que el nou impost preveu gravar els usuaris dels vehicles de lloguer amb un import addicional d'entre 3,5 i 9 euros per dia, quantia que tot el sector qualificà "d'inassumible". De fet, en alguns casos implicarà que el client pagarà pràcticament el mateix cost per llogar el vehicle que en concepte d'imposts.

Les crítiques per aquest tribut han arribat al Govern per tots els cantons. Fins i tot el ministre de Turisme, José Manuel Soria, s'hi pronuncià en contra. De moment, però, l'equip del vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, no ha tornat enrere. Per tant, unes 210 empreses ja han canviat el domicili del vehicle i no descarten traslladar també el domicili fiscal de les empreses. Això implicaria deixar de pagar altres imposts, com el de societats i l'IVA, a Balears. La mesura afecta només els ajuntaments, motiu pel qual "al Govern li és igual", digué Reus.

El president d'Aevab, patronal que agrupa unes 350 petites i mitjanes empreses, lamentà haver de prendre aquestes mesures després de mig segle tributant a Balears. "Hi ha moltes grans empreses que no paguen cap impost aquí", recordà, i criticà que ara "tothom se'n vegi igualment afectat". "Sempre acabam pagant els illencs", es queixà.

La major crítica del sector és per a un Govern que "no cerca el consens i només pensa a quadrar els comptes". "En lloc d'aplicar tants imposts, haurien de fer feina per promocionar i aconseguir vendre les Balears els mesos d'hivern", sentencià Reus, i explicà que l'Executiu "encara no sap com cobrarà l'impost, perquè ni tan sols no té coneixement del nombre de cotxes de lloguer que operen a Balears".

Protesta

Les mesures de pressió, emperò, no han acabat. La patronal Aevab té previst dur a terme una protesta aquest divendres, dia 11 de gener. Els empresaris fan comptes col·lapsar el centre de Palma amb els vehicles i mostrar d'aquesta manera el rebuig al nou impost que s'aplicarà al sector.

L'Executiu preveu recaptar 15 milions d'euros a través d'aquest tribut. El Govern en justificà l'aplicació com a impost mediambiental, malgrat que els empresaris han criticat que l'única finalitat és "quadrar els comptes i complir amb l'objectiu de dèficit".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escoltava, fa mes de 11 anys

se pot eser mes beneit i curt que aquest govern del pp, crec que no, quin desastre que son, heu fan tot tan malament que no se on ens durá tot aquets desgavell.

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 11 anys

Aquest govern està ple d'imbècils i inútils. Criticaren un impost just, com va ser l'ecotaxa, que tan bons resultats va donar, i ara comença a imposar imposts per tot arreu (carburants, rent a car, etc.).
Efectivament: és ben hora de fer net, ben arreu, i que no en quedi cap!

Valoració:2menosmas
Per The Great Spanish Crash (by BBC), fa mes de 11 anys

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hEBcJUQ92rg

El vídeo-documental que el govern espanyol ha intentat censurar.

Valoració:-2menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 11 anys

El PP i en Bauzá segueixen en la seva línea: Treure doblres de la nostra terra i fer-los arribar a Madrid. Cap novetat.
Aquest pic o han aconseguit posant entre l'espasa i la paret a un altre sector econòmic, el dels rent a car.
I cal tenir en compte que els turistes que lloguen un cotxe son turistes amb un mínim de "qualitat", amb ganes de moure's per l'Illa, coneixer els diferents pobles, punts d'interes, platges, i sobre tot distribuint la seva despesa per tot arreu del territori i no només dins els hotels i resorts amb "tot inclòs".
Contra aquest turisme amb un mínim de qualitat és contra qui a jugat el PP i en Bauzá. Això si afavorint com sempre a España.

Valoració:12menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys

El Sr. "Bauzá" segueix fent amics.

Valoració:4menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

A part de si estem d'acord o no amb aquest impost dels rent a car que això seria un altre debat, quan el tarannà d'un govern és "ordeno y mando" i no admet cap diàleg és normal que passin les coses que passen. Aquest n'és un exemple.

Valoració:11menosmas
Per Alexandre, fa mes de 11 anys

Jaume, estic d'acord que tenim uns polítics que no tenen ni idea d'economia (i jo afegesc d'economia ecològica), però tanmateix la corba de Laffer no serveix per a res. Perquè servís per a alguna cosa, hauríem de saber en quin punt ens trobam sobre ella. I això, amb els coneixements que tenim del present i del futur, és impossible.

Valoració:5menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys

Tenim un gran problema amb els polítics, no tenen idea de res ni tan sols d'economia, no entenen la curva de laffer.

Es hora de fer net,

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente