cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
24°

Bauzá no ho sap: el castellà també és oficial a la UIB

El president proposa limitar l’autonomia universitària perquè el Govern pugui “decidir-ne” l’idioma

Bauzá no ho sap, però el castellà també és idioma oficial a la Universitat de les Illes Balears (UIB). El president balear assegurà divendres a vespre, durant una entrevista en el programa d'Isabel Sebastián per ABC Punto Radio, que "el català és la llengua oficial" de la institució acadèmica, tot i que en realitat les dues llengües comparteixen la cooficialitat. L'argument li serví per posar en dubte l'autonomia universitària i reclamar un canvi de la llei.

L'article 4 de l'Estatut de la UIB, el document que regula les normes de la institució, fa referència explícita a la llengua i assegura que el català és la "llengua pròpia" de la institució, malgrat que comparteix l'oficialitat "amb la castellana". Es reconeix, a més, que la Universitat "fomentarà l'ús del català en l'àmbit de les seves competències", tot recordant que és la institució oficial consultiva per a tot el que faci referència a la llengua catalana, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Al parer de Bauzá, el motiu pel qual el català és "la" llengua oficial de la UIB prové de la seva autonomia, que regeix la Llei d'universitats, raó per la qual el seu Govern no hi pot intervenir. El president assegurà que "fins que no es canviï la llei no podrem decidir", instant d'aquesta manera el ministre Wert a fer reformes legals que implicarien la remodelació d'arrel del sistema universitari espanyol.

De fet, el president lamentà que, a pesar que el Govern aporta el 80% del pressupost a la Universitat, "no pot decidir". La proposta de Bauzá, amb tot, quedà completament indeterminada. El president no aclarí a la periodista Isabel Sansebastián si vol que la reforma impliqui la limitació i eliminació de l'autonomia universitària; que el control passin a dependre dels governs autonòmics o que les competències legislatives en matèria universitària siguin de les autonomies. El primer i el segon cas significarien ingerències dels executius dins l'àmbit universitari. De fet, fins i tot es podria arribar a la situació que els rectors fossin nomenats per un govern concret, un fet insòlit a Europa.

En el tercer cas, si les competències legislatives passen a mans de les autonomies, això podria suposar la destrucció del sistema universitari espanyol, ja que cada autonomia podria legislar i "decidir" el seu marc universitari propi.

Evitar la polèmica

Sigui com vulgui, Montserrat Casas, rectora de la UIB, rebutjà ahir fer cap comentari sobre les paraules del president. No vol entrar en polèmica. Demà dilluns, la rectora i la comunitat universitària es concentaran a les 12 hores davant l'edifici de Son Lledó per llegir un manifest conjunt de les universitats espanyoles en contra de les retallades en investigació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pep, fa mes de 10 anys

No feu cas d'aquest indocumentat i president il·legal (encara no ha volgut mostrar el document de declaració de bens que va fer al parlament). Vol desviar l'atenció per no parlar de corrupció que és el que li afecta més avui dia. Com a professor associat la UIB em va donar llibertat a l'hora de triar l'idioma d'impartició. Vaig triar el castellà i no vaig tenir cap problema els anys que hi vag donar classes. Ni jo ni els meus alumnes.

Valoració:0menosmas
Per Patricia Roman, fa mes de 10 anys

És el més brut que ha fet mai un president amb la llengua oficial de la terra. és treuen lleis i decrets sectàris i retrògrats i no tenen cap tipus de justificació coherent ni objectiva.
Però per molt que ens bombardejin guanyarem amb la nostra fermesa davant les males formes d'aquests incult i patètic govern.

Valoració:6menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

Idò, jo pensava que l'anglès era la altra llengua.
No sé per quina raó el castellà haurà derrotat l'anglès a
una universitat.

Valoració:0menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys

@ Bart
Lo que proposes ès el model uasc (País Uasc, no Vasc ni Basc), però
el PSOE i també el PP se oposen a aquest model,
ja que saben que arribaria un moment que elegirien el lo que
tu li dius provençal-llengüadoc, com si no sabessis que el
castellà ha exterminat el lleonès (Asturias-León), el manxec, l'aragonès,
i mutilat altres llengües per convertir el castellà a una espècie de
esperanto o volapuk, també volen exterminar l'espanyol (balear-valencià-català), i per tal cosa han canviat el nom de la llengua
castellana per llengua espanyola.
El principi l'ensenyament tot en euskera només hi havia
un 15% i en castellà més del 65%, però actualment hi ha
un 65% tot en euskera i tot en castellà el 11%.
Has de sebre que el PSOE i els partits de esquerra i el
PP (per altres raons) són partidaris de un cèsar (Kaiser),
una religió (un partit) i una llengua (ideologia),
o sigui que són partits totalitaris.

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:12menosmas
Per Bart O'Lomé, fa mes de 10 anys

Vamos a ver lo que preocupa al sr.Obama: 1)Uno quiere matricular a sus hijos para que estudien en esa lengua provenzal-lemosín que se habla en Mallorca,hermana de una de las que se hablan en Cataluña.PUES BIEN,SE LE PUEDE MATRICULAR Y NO PASA NADA.Así ha sido desde que nos obligaron de hecho con la inmersión lingüística.2) En cambio,si quiere matricularlo para que se eduque en ESPAÑOL en este sitio de España, NO PODÍA HACERLO HASTA AHORA.Es lo que el Sr.Wert quiere modificar.

Valoració:3menosmas
Per Explicam al món el que està passant, fa mes de 10 anys

Linguistic Apartheid at Balearic Schools

Nationalistic Spanish government continues its policy of language suppression in the Balearic islands. The government has completely eliminated Catalan language immersion in elementary and secondary schools.

Valoració:4menosmas
Per Bart O'Lomé, fa mes de 10 anys

Por cierto,la lengua catalana preocupa muchísimo al Sr.Obama y demás personal de la Casa Blanca.No pueden pegar un ojo en toda la noche.Todos los USA pendientes del catalán,lengua predominante en su país como todo el mundo sabe.Se lo divulgan desde la embajada del Sr.Mucho Más en Nueva York.

Valoració:2menosmas
Per Bart O'Lomé, fa mes de 10 anys

Será todo lo oficial que quieran,pero en la práctica y,como siempre,todo se hace en esa lengua que llaman catalán.A estas alturas ya lo sabemos todos.

Valoració:-10menosmas
Per Eduard, fa mes de 10 anys

Fa molt d'oi, però molt

Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente