algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Palmer i Bauzá fan de la festa de la Constitució un acte d’exaltació de la unitat d’Espanya i d’atac als qui la qüestionen

La delegada carrega contra Mas, lloa Rajoy i enalteix la Corona i les forces de l’ordre. El president demana unitat davant la crisi, però diu “demagogs” a l’oposició. Ni una paraula de corrupció, presència residual del català i poques referències a Balears

22966
El president Bauzá pronuncia el seu discurs amb la delegada del Govern espanyol, Teresa Palmer, darrere. | J.Morey.

La festa de la Constitució fou ahir, en mans del PP, un acte d'exaltació de la unitat d'Espanya i d'atac als qui la qüestionen. La delegada del Govern de l'Estat, Teresa Palmer, i el president José Ramón Bauzá aprofitaren el 34è aniversari de la Carta Magna per fer-ne una lectura uniformitzadora, defensar la unitat de l'Estat i reclamar la dels espanyols davant la crisi. De passada, enaltiren la Corona i les forces de seguretat en un acte en què el català ocupà un paper residual i on ningú no parlà de corrupció, com era habitual amb els socialistes.

A la sala del Tinell de l'Almudaina, Palmer, que s'estrenava, robà protagonisme a Bauzá amb un discurs en castellà i sense cap referència a Balears, carregat de retrets contra els qui no tenen la mateixa visió de l'Estat que ella i amb lloances al Govern de Rajoy.

Criticà els que "posen en dubte" la unitat de l'Estat "per motius aliens a la història, motius individuals i personalistes", en una clara al·lusió al president català, Artur Mas. Augurà que Espanya sortirà reforçada de la crisi, "sens dubte gràcies a la feina, esforç i obstinació del nostre Govern", i també sortirà reforçada dels "intents de desestabilització o trencament d'alguns amb poc sentit d'Estat, més preocupats per un suposat llegat individual" que pels ciutadans. Considerà que "no és honest" usar l'argument del mal repartiment econòmic ni "argumentar projectes de desunió basant-se en les diferències".

En l'al·legat enaltí el paper de la Corona i de les forces de seguretat, institucions qüestionades darrerament. Demanà als polítics que es deixin de debats estèrils, defensà les mesures "impopulars", però "inevitables", que pren el PP i reclamà "sacrifici" per remuntar. I desitjà que "la confiança es contagiï de nou a tots els racons del nostre país perquè el futur d'Espanya sigui esplendorós".

Sense al·lusions tan clares contra els sobiranismes i alguna referència a les Illes, el president Bauzá reivindicà l'esperit constituent per defensar que "ha de continuar més viva que mai la voluntat d'unir els espanyols i no de separar-los". Recalcà que "existeixen 17 maneres de sentir-se espanyol, amb les seves diferències i peculiaritats, aquesta és la nostra grandesa". Donà per tancat el procés autonòmic, advertí que "l'autonomia sense responsabilitat condueix a un laberint" i afegí que just es pot revisar el model per consens.

De la Constitució encara destacà una lliçó: "És més el que ens uneix que el que ens separa". Indicà que, "en aquestes hores difícils", el missatge de "concòrdia, sacrifici, consens i generositat" de la Constitució serveix per superar l'actual situació. Demanà que s'oblidin les "querelles i sectarismes", que se cerquin els consensos i no es caigui en la demagògia. "Els demagogs són els grans enemics de qualsevol societat, són un obstacle per a aquesta comunitat, perquè confonen, distorsionen i no permeten avançar ningú", digué Bauzá, qui sol qualificar de demagoga la socialista Francina Armengol. Acabà defensant que "cap espanyol per separat és millor que tots els espanyols junts".

Armengol se sent "exclosa"

I Armengol, present en l'acte, no se sentí al·ludida sinó "exclosa". Advertí que el discurs de la delegada l'hauria pogut fer "un governador civil" i el de Bauzá, "qualsevol president" i criticà el paper que es donà a la llengua pròpia en l'acte.

 

Discurs de Bauzá pel 34è Aniversari de la Constitució

Discurs de Palmer pel 34è Aniversari de la Constitució

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 10 anys

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Support the People of Catalonia in their effort to decide their own future

Petició per a Obama i la Casa Blanca.

Valoració:0menosmas
Per Bernat, fa mes de 10 anys

Com podeu escoltar va fer el discurs bilingue com es tan aficionat a fer-ho cuant comença a parlar en l´altre llengua oficial distinta al castellá".
Es tan mentider com podeu escoltar: sol s´el sent en foraster que es com vol i l´hi agrada expresar-se, es la llengua que estima per damunt de tot. Per aixó donará pe´l sac tot lo que pugui amb l´us del catalá fins que s´envagi o el fotem fora.

Valoració:5menosmas
Per Pedro, fa mes de 10 anys

Pere tienes toda la razón, Tots els mallorquins!
Tampoco tienes abuela.

Valoració:-2menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys

Despertant noves conscientcies, el delegat i la delegada. No els podrem agrair mai la feina!

Valoració:3menosmas
Per Vicenç, fa mes de 10 anys

Aquests rancis espanyolets estàn tan acomplexats amb la seva nació, tenen tants de dubtes i tantes pors a que s´esmicoli que continuament han de llançar missatges a la població sobre la "indisoluble unidad de la nación".
Han de fer propaganda constantment, com si fos propaganda bèl.lica, com si volguessin donar ànims a la seva tropa per a seguir en la lluita.
Deu meu bò quin trist pais de rialles que teniu espanyols.

Valoració:10menosmas
Per pere, fa mes de 10 anys

M'agrada això que fa en Bausà. Cada vegada que obri la boca, perd un vot. Ningú no ha fet tant en favor del català com en Bausà. Ell ha aconseguit que tots els mallorquins ens posem d'acord, i ja és difícil això!

Valoració:13menosmas
Per Tronxo, fa mes de 10 anys

Trau
No confonguis sa historia amb sa gramática
Amb sa gramática es ver que faig faltes
Pero amb sa historia saps que sa rao la teng jo i resulte que no tens dades per rebatre ses mevas ten vas a sa gramática o cerros de Ubeda, com dirían es forasters

Valoració:-13menosmas
Per Tronxo, no llegeixis tant, fa mes de 10 anys

T'has llegit el "tratad" "des" Pirinenus quatre vegades en una hora? Si això és el que dius, hauries pogut aprofitar per aprendre una miqueta de Gramàtica, fill méu! Per cert què vol dir "sa lila" des Faisans i on és France?Ah, una cosa, no donis consells a ningú, i mira si hi ha alguna escola per poder aprendre a escriure. Parla amb el ministre Verd, pot ser t'aconselli, a ell que li agrada la gent com tu.

Valoració:5menosmas
Per bernadet, fa mes de 10 anys

De bon de veres hi ha tanta gent preocupada per un tema tan trivial?

Valoració:-1menosmas
Per Tronxo, fa mes de 10 anys

Trau
Acab de tornar llegir es tratad des Pirineus que firmaren a sa lila des Faisans per part espanyola D. Luis de Haro i per France es cardenal Mazarino i varen perdre es Rossello ,Conflent , Capcir, Vallespir, i sa part nord de Cerdanya, salvaren unidamente Llivia,
Crec que te conve mes a tu repasar sa teva historia de Catalunya que heu tergiversat a sa vostra conveniencia

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente