cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

L’espoli fiscal suposa a Balears una pèrdua de 57.116 milions en 17 anys

Esquerra assegura que les Illes són de les comunitats més perjudicades de tot l’Estat. Inicien una campanya per denunciar aquest “tractament injust”

Els ciutadans de Balears han pagat a l'Estat 57.116 milions d'euros en els darrers 17 anys en concepte d'imposts que no han tornat ni en inversions, ni en serveis, ni en benestar. Aquests doblers, que paguen els illencs a l'Estat en forma d'impostos i que mai no retornen, és el que es coneix com a espoli o dèficit fiscal. Esquerra alertà ahir d'aquesta quantia i per això ha iniciat una campanya per denunciar l'espoli fiscal a l'Arxipèlag i conscienciar la ciutadania sobre aquesta qüestió.

El president de la formació a Mallorca, Joan Lladó, lamentà el "tracte injust" que han patit les Illes per part de Madrid i criticà que Balears és una de les comunitats "més perjudicades". El dirigent d'Esquerra explicà que des de 1995 fins a 2005 l'espoli oficialment reconegut és de 29.907 milions, mentre que els 27.209 milions restants són els que "suposaria mantenir l'espoli" des de 2005 fins a 2012.

Segons les dades de 2005, les úniques oficials per part del Govern central que féu públiques el 2008, les Illes aportaven a l'Estat 3.190 milions d'euros que no retornen. Aquests doblers representaven el 14,2% del PIB. Quant a això, Lladó es referí a un estudi de la London School of Economics, segons el qual durant el segle XIX Espanya treia a les seves colònies una mitjana d'un 10,4% del que generaven, "menys de l'espoli que patí Balears el 2005".

Per sobre del deute

Lladó assenyalà que aquest "espoli acumulat" en els darrers 17 anys és "12 vegades superior" al deute que té Balears, que se situa en 4.064 milions d'euros. Per això, el dirigent d'Esquerra sosté que "és fals" que les Illes hagin "viscut per sobre de les seves possibilitats". En aquest sentit, per Lladó, l'expressió més correcta seria que: "Ens han robat per sobre de les nostres possibilitats".

"Tenim una educació i una sanitat de mínims, malgrat que tenim uns ingressos per aspirar a una educació i a una sanitat de màxims", manifestà el president de la formació republicana, qui lamentà que l'Administració balear "no pugui decidir sobre els doblers que ingressa". Lladó criticà el "mal anomenat" fons de solidaritat, segons el qual els ciutadans de les Illes hauran d'aportar 812 milions d'euros el 2013 que es repartiran a la resta d'autonomies.

D'altra banda, els dirigents d'Esquerra compararen les Balears amb el País Basc, que tenen concert econòmic. L'any 2000, ambdues comunitats tenien el mateix Producte Interior Brut per càpita, que superava un 23% la mitjana estatal i eren les dues "comunitats més riques". No obstant això, durant els últims anys, el País Basc ha incrementat aquest factor macroeconòmic un 11,9% i ha superat la mitjana estatal amb un 34,4%, mentre que l'Arxipèlag l'ha reduït un 13,6%. A més, la vicepresidenta del partit a Mallorca, Cathy Sweeney, recordà que la taxa d'atur de les Balears "dobla" la del País Basc, segons les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa.

Davant d'aquesta situació, la formació tornà a reivindicar la seva aposta per la independència. "Atesa la desconfiança que genera Espanya en el món, fruit de la vulneració dels seus compromisos externs i interns, ja no tenim fe que l'Estat ens dispensi un tracte just. Per això, volem administrar els nostres recursos amb un Estat propi", manifestà Sweeney.

Campanya

La campanya que presentà ahir Esquerra sobre el tracte fiscal "injust" de les Balears durarà tot l'estiu i oferirà exemples d'aquest espoli fiscal. La formació dividirà la iniciativa en cinc blocs sectorials per mostrar als ciutadans com afecta el dèficit fiscal: sanitat, educació, funció pública, benestar i inversions en infraestructures necessàries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 10
Siguiente
Per Françesc Ribas, fa mes de 11 anys

La declaració anti Catalanista del Sr Pon, no mes mostra la seba Curtedad, i ganes de fer la "pilota" a calqú . El Sr Pns estudiá cant a Barcelona, Debutá a Barcelona, Canta cuantitat de Operas al Liceo durant tota la seva vida, se li va fer un omenatje sensacional al mateix Liceo, a sigut estimat per tot el public Catalá , i als pocs dias del omenatge , Surt em aqeste? , de desagraits i doiuts está el mon ple.
Que sigi molt feliç em la seva jubilaçió, pero sapi que a deçebut a molts i m´inclueixo.

Valoració:17menosmas
Per Toni Castelló, fa mes de 11 anys

idò, no voleu ser "espanyoleros" ????? idò això és el preu, banuyts i pagant el llit i el beure ......

Valoració:40menosmas
Per Joanet, fa mes de 11 anys

Endavant referéndum.
Proposta de pregunta:creu voste que el déficit fiscal de les i balears amb l,estat ha d,esser de durara determinada o ha d,esser etern,cronic?

Valoració:20menosmas
Per @Cabrit, fa mes de 11 anys

Espanya (que rima amb Son Banya) és un invent d'es criminals Isabel i Fernándo per a intentar espoliar sa resta de pobles que els agradaria sotmetre. Espetanya enfonsa sa nostra economia, sa nostra llengua i cultura AMB UN ROBATORI ANUAL A SES BALEARS DE 3.000 MILIONS D'EUROS!!!!!!!!!. Sense Espetanya els mallorquins i mallorquines viurem millor.

BALEARIC ISLANDS IS NOT ESPETANYA / SONBAÑA

FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS

Valoració:25menosmas
Per Rafel Veïbò, fa mes de 11 anys

Visca Catalunya, Mallorca i Balears.. a ca una puta tot s'espanyolisme BARCO !!

Valoració:25menosmas
Per Susaina, fa mes de 11 anys

A la fi!!!!! Som mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs mai espanyols!!!!!!

Valoració:18menosmas
Per Jo mateix, fa mes de 11 anys

AINA: Una pregunta, que tè que veure això d´en Joan Pons amb el tema de l´expoli fiscal espanyol. Voleu desviar l´atenció? Voleu culpar als catalans?.
Qui ens roba, Espanya o Catalunya?
Els nostres impostos cap on van?

Valoració:15menosmas
Per Aina,, fa mes de 11 anys

El baríton Joan Pons va dir en un diari local de Menorca després de la seva retirda dels escenaris ... m'agrada molt xerra en menorquí i no tanta catalanitat imposada.. AGAFA AIXÒ ERC.. Joan Lladó..Cathy Sweeney !!

A la fi!!!!! Som mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs mai catalans!!!!!!

Valoració:-41menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys

Aquells que critiquen que es destapi açò o decideixen que s'ha de mirar a una altra banda, que intoxiquen per desviar l'atenció, que ens volen tenir embullats amb un milionet per aquí o un milionet per allà mentre els mafiosos ens buiden tota la caixa, són uns beneits integrals o part de la màfia.

Valoració:11menosmas
Per Gall de brega, fa mes de 11 anys

Ja està bé de ajudar a tots aquests espanyols ganduls amb els nostres diners.
Aquesta gent fa anys que viu de la sopa boba de les subvencions i les ajudes. Ajudes que provenen de Balears i Catalunya principalment i dels fons europeus.
Es ben hora de rompre amb tot això, ja ni ha prou.
Els catalans ja s´ho estan pensant.
Espanyols feis feina ganduls.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 10
Siguiente