algo de nubes
  • Màx: 15.65°
  • Mín: 7.61°
15°

Educació, ocupada

Prop de 30 universitaris arribaren al despatx de Bosch. Hi hagué dos contusionats. La Policia Nacional els desallotjà, els identificà tots i confiscà una càmera de fotos per enviar al Jutjat

28188
Els agents han fet fora els estudiants de l'edifici de la Conselleria i els han anat identificant. | Assemblea UIB.

Una quarantena d'universitaris ocupà ahir durant una hora diferents despatxos de la Conselleria d'Educació en el marc de la jornada de protesta contra les retallades a les aules.

La manifestació per les quatre primeres plantes de la seu de la Conselleria acabà amb gairebé 30 joves identificats per la Policia Nacional. A més a més, dues persones denunciaren haver rebut cops en la brega que es desfermà per accedir al despatx del conseller Rafel Bosch. Es tracta d'Aina Rodríguez, cap de gabinet del conseller, qui intentava barrar el pas als joves perquè no hi entrassin; i el xeremier Pau Mas, qui va rebre una empenta d'aquesta assessora al pit.

Tot i que les versions són contraposades, testimonis presencials dels fets i un vídeo enregistrat amb càmera fotogràfica demostren tres coses: primera, en la brega per accedir al despatx, exactament a les 13.22 hores, es crea un embut davant la porta, i Aina Rodríguez, que intenta tancar-la, fés estamenejada per la força dels manifestants; segona, l'assessora Rodríguez copeja Pau Mas, concretament amb la mà dreta, i es fa mal al canell; tercera, un professor de la UIB que participa en la protesta agafa Rodríguez per darrere per tranquil·litzar-la.

Així acaba la baralla. Rodríguez se'n va de la sala central que dóna accés als despatxos fent gestos de dolor i tocant-se el canell dret. Un tècnic del departament llavors exclama: "Han entrat sense demanar permís, a la força, això no es fa".

En aquest moment, la Policia Nacional ja havia alertada dels fets. Devers les 13.40 hores, comparegueren dues dotzenes d'agents a la quarta planta de la seu de la Conselleria, just on es registraren els incidents. S'hi trobaren els devers 35 universitaris ocupes, els quals estaven asseguts en terra intercalant la lectura d'un manifest reivindicatiu amb consignes, com "Bauzá, cabró, retalla't un colló" i "Menys policies, més educació".

Els agents els comminaren a abandonar tot d'una la seu de la Conselleria. Malgrat que els estudiants no hi accediren de gust, el desallotjament no registrà incidents. I és que, davant l'aclaparadora presència policíaca, els joves s'alçaren motu proprio.

Alhora, els agents els anaren escortant fins a la porta de la Conselleria, de manera que el darrer agent sortí de la seu a les 13.57 hores i donà per acabada a l'ocupació. Ja fora, la Policia els identificà tots, si bé ahir encara no se sabia si serien denunciats. A més a més, la Policia escorcollà els estudiants a la recerca de càmeres fotogràfiques i va esborrar les imatges preses a l'interior de la Conselleria, tot justificant-se que podien mostrar "documents confidencials i interns". Així mateix, confiscaren directament la càmera d'un altre manifestant, qui s'encarà amb els agents, tot retraient-los que li estiguessin "robant". Els agents, però, li explicaren que la càmera serà ara enviada al jutge i que ja li serà retornada en el futur. Ja l'horabaixa, els estudiants tornaren a protestar davant la Conselleria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Uep, fa mes de 11 anys

Marat, gràcies. Potser tens raó. Home, jo crec que en situacions de vertadera fallida, com la d'ara, els pobles que es mantenen serens i fidels a les institucions (que no són les persones que les ocupen en un moment donat) se'n solen sortir millor. Però clar, és igualment cert que aquests pobles solen tenir institucions més dignes de reclamar fidelitat que les nostres. Així que, insistesc: per ventura tens raó. En tot cas, ja dic: gràcies per la resposta (a mesura que anam xerrant, es va reduint la distància, no?).

Valoració:2menosmas
Per xoriguer, fa mes de 11 anys

Aquesta "senyora " no pot acupar cap carrec.

Valoració:-5menosmas
Per Marat, fa mes de 11 anys

Benvolgut Uep.

No xerr de violència, en el sentit de sortir a pegar tirs o col·locar bombes. Em referesc a accions enèrgiques, més enllà de la manifestació, com per exemple les ocupacions, assegudes, acampades, insubmissió fiscal, boicots, no-col·laboració, agitació, transgressió de les lleis injustes (com ara les que ens volen imposar de resistència pacífica, etc). Moltes d'elles il·legals i referides per els governants igualment com "violentes".

Ja està clar que no vivim en el segle XVIII i no fa falta decapitar ningú. Per sort el món ha canviat de llavors.

Valoració:3menosmas
Per Uep, fa mes de 11 anys

"resem" és una forma de xerrar...

Valoració:-1menosmas
Per Uep, fa mes de 11 anys

Per Mike (amb al·lusions a Marat),

Gràcies. Estic més o manco d'acord amb el teu primer paràgraf (és a dir, de tota la "literatura" que han generat les respostes d'estudiants, 15M, etc., se'n treuen idees bones, tot i que no totes; les que esmentes m'agraden). Per això jo insistia a explicar que parlava d'un tipus d'acció concreta.
Jo el que defens és que la democràcia no és sinònim de perfecció, sinó més aviat al contrari, però es caracteritza perquè podem perfeccionar-la sense sortir-nos de la seva estructura bàsica. Si consideres que, de fet, ja no vivim en democràcia perquè els defectes són massa clamorosos, llavors sí que passa a tenir cert sentit el comentari de Marat.
Ara bé: jo, en primer lloc, no crec que aquest sigui el cas. Encara no. I resem perquè no ho arribi a ser mai! I en segon lloc, quan llegesc Marat, em deman (i ho dic de veres): si un pensa així, no ha de llançar-se al carrer a exercir aquesta violència que es considera tan necessària? Perquè, si ho defenses i no ho fas, llavors sí que estàs exhibint únicament "retòrica". Marat, et prec que contestis, i et prec que tinguis en compta que no parl amb sarcasme ni ofensivament. Just faig una pregunta.
I res, tu: que gràcies per la resposta. Sí, crec que és bo que parlem, i que la gent vegi que el moment històric que vivim és fotut. I més o manco, crec que tu i jo (i Marat i Un de tants) ens hem mogut, mínimament, dins paràmetres de respecte en aquest fil. Ja m'està bé.

Valoració:-4menosmas
Per Mike, fa mes de 11 anys

Bones Uep!
Crec que en el que dius que no proposen cap solució de la crisis en part t'equivocas, ja que si que dins manifests seus s'han queixat de que no es retalli sous de polítics, ajudes a L'Església, pressupost militar o pressupost per a la monarquia i crec que coincidiràs amb jo que d'aquí si que es pot retallar molt i que tal vegada es podria evitar qualsevol retallada en l'educació. A més per evitar l'intervenció de les contes de la comunitat també es poden dur a terme moltes altres mesures que no s'han duit a terme com l'augment d'imposts a les rentes mes altes, tant a persones com a empreses, deixar de subvencionar determinats actes promoguts per interessos de partits polítics etc.
En quant al sistema democràtic que defenses hem podríem parlar molt, i no crec que es aquest el lloc. Però si que et diré que baix la meva opinió a la Uib si que no existeix aquesta democràcia des-de el moment que el vot dels estudiants per elegir el rector es un percentatge mínim el qual no serveix per res, tot això unit amb que a les darreres eleccions per al rectorat només es presentà l'actual rectora. Rectora que mai ha fet res per defensar els estudiants de la Uib (mai s'ha queixat de manera pública i enèrgica de les retallades a l'educació, increment de taxes, mala aplicació del pla bolonya etc.). Si almenys tenguéssim una rectora que defensa els nostres interessos com a estudiants i no defensàs els interessos polítics les cosses també serían diferents.
En quant a la legitimitat d'ocupar la conselleria no n'opinaré, ja que crec que tenim postures diferents i no n'arribarem enlloc, però crec que no podràs negar que aquest petit fet a provocat que tu i jo estiguem xerrant això aquí i que amb sort molta gent pot haver obert els ulls del que està passant a l'actualitat si encara no ho havia fet. No només hem de mirar el fet en si, sinó que també hem de mirar el que hi ha darrera, a vegades petits fets tenen repercussions molt grans.

Que vagi be!

Valoració:3menosmas
Per Andreu, fa mes de 11 anys

Al video de l'ocupació és veu amb claredat com la Cap de gabinet del Conseller Bosch, Ana Maria Rodríguez Arbona, agredeix violentament a un dels joves estudiants. On és ara Mabel Cabrer acusant de "feixista" en aquesta dona? Perque no surten ara escandalitzats els dirigents del PP a rodes de premsa exigint la condena de tothom?

No, és clar, són ells els que tenen el monopoli de la violència. Sempre ha estat així i volen que així sigui sempre.

Valoració:5menosmas
Per nortevayas, fa mes de 11 anys

Estos no eran estudiantes o por lo menos los que yo vi, eran del movimiento perro flauta, que cada vez que lo ve mi perro se asusta jejejjee. Ahora hay que aplaudir que ocupen un edificio publico, por que estos estudiantes o lo que se sean hacen su propia ley.

Valoració:-18menosmas
Per Maggy2, fa mes de 11 anys

Molt bé per als estudiants que han sortit a defensar els atacs del Govern a l'Educació. A aquells que diuen que estan en contra del que fa el Govern però que no els agraden les cacerolades, les manifestacions, l'ocupació dels llocs públics, els comentaris als diaris, a facebook o a twitter, les befes a les webs, els rètols al carrer, els llaços a les façanes, ni res de res del que ha fet la gent que ja no pot més i que no només ho fan per a ells mateixos sinó pel futur dels seus fills i per la resta de la societat que no es manifesta o bé perquè no pot, o té por, o té peresa, o encara no ha vist fins on arribaran les conseqüències del que fan, com en serem de més pobres i més ignorants així com vaig passant el temps, jo els diria: n'estau ben segurs que no us agrada el que fa el Govern?. Jo crec que sí que us agrada i n'estau de'acord. Però si voleu demostrar que no us agrada, digueu-nos com pensau que la gent ha de demostrar el desacord si des del Govern no volen escolar ni els seus propis partidaris, si la seva visió de la democràcia és que els que han votat en contra o en blanc o no han votat no s'han de tenir en compte per a res, que ni tan sols tenen dret a respondre al propi Parlament.

Valoració:13menosmas
Per Marat, fa mes de 11 anys

Perdó, amb el segon paràgraf volia concloure que en l'actual democràcia i la corrupció son tan inherents, que aquesta democràcia ja no es pot salvar per si mateixa amb reformes.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente