nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
24°

La Policia Local crea una brigada per infiltrar-se en protestes i connectada al CNI

S’acaba de crear sota l’impuls del Partit Popular, que ha reorientat la filosofia del cos municipal cap a un ens més agressiu. Aquesta unitat d’intel·ligència podrà enviar a partir d’ara policies de paisà a les mobilitzacions

La Policia Local de Palma ja pot fer tasques d'investigació a moviments socials. Concretament, acaba de crear una unitat anomenada Servei d'Informació i Anàlisi Policial (SIAP), la qual ha començat a funcionar aquesta legislatura. El seu naixement s'enquadra en la reorientació que el PP ha impulsat a la Policia Local, que ha passat de ser un cos de proximitat a fer tasques pròpies d'altres cossos de Policia, com ara, infiltrar-se en manifestacions per recollir dades sobre els manifestants, amb la possibilitat de fer fotografies i enregistrar vídeos. Així ho reconegué el regidor de Seguretat Ciutadana de Cort, Guillem Navarro, a la comissió de Serveis a la Ciutadania del passat 22 de març, segons s'ha sabut ara.

Navarro, de fet, advertí que no tenia consciència que agents de paisà del SIAP s'haguessin infiltrat en cap manifestació fins ara. Però matisà tot d'una que sí que ho podran fer en el futur. Aquesta unitat està formada per dos oficials i cinc policies. I segons el mateix Guillem Navarro, "té com a objectiu principal la informació preventiva". Malgrat la seva confidencialitat, la SIAP està inclosa explícitament en el nou organigrama de la Policia Local i depèn directament de l'intendent en cap del cos policial. La unitat, evidentment, està coordinada amb la resta del cos municipal. Però tal com reconegué Navarro, també ho està amb la Guàrdia Civil i amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

La relació entre el cos municipal i els serveis espanyols, de tota manera, no és un cas excepcional. De fet, en el passat recent ja s'ha utilitzat aquesta via de comunicació. És el cas de la mesquita del carrer Joan Mestre, devora Pere Garau, investigada tant pel CNI com per la Policia Local (tot i que per motius ben diferents) i que suscità els aldarulls de juliol de 2009.

La investigació i els seguiments a la comunitat islàmica no són cap novetat. Recentment, el digital La veu de Mallorca informà de les indagacions que agents del CNI realitzaren sobre la comunitat musulmana de Vilafranca, tot i que també ho haurien fet a altres pobles de la Part Forana de Mallorca.

La principal línia d'investigació d'aquesta unitat, segons el que es manifestà a la Comissió de Seguretat Ciutadana, són els moviments socials "antisistema" de Palma.

El cas de Barcelona

Aquest seguiment recorda l'estratègia dels Mossos d'Esquadra de Catalunya per identificar els joves manifestants en les protestes de vagues generals, la diada del 1r de maig i les cimeres amb seu a Barcelona.

Tot i així, la presa de fotografies de menors d'edat i la posterior publicació en una web de delació ha generat la queixa del Col·legi d'Advocats de Barcelona i de Jueces para la democracia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per diversidad, fa mes de 10 anys

La ultima noticia es se va a crear una Unidad de Analisis del Comportamiento en la Plaza de Islandia, concretamente unidad de analisis de la conducta perro-flautas. Van a ser seleccionados siempre y cuando den un perfil, como rastas, poco aseo, maleducados...etc. Contactar via manifestacion o concentracion, haciendo señales con cacerolas y pitos.

Valoració:3menosmas
Per ciutadà lliure, fa mes de 10 anys

Si aquestes tasques són competència del CNP,de la Guardia Civil o del CNI no veig la necessitat de mantenir un grup de dos comandaments i cinc efectius de la Policia Local per fer front a qüestions de la competència aliena. No és el cas del Mossos, que tenen la condició de policia autonòmica (cossos i forces de seguretat). Desprès vendrà n'Albertí i en nom de la Federació de Municipis remugarà perque als ajuntaments els carreguen tasques que no són pròpies de l'administració local i els esbucam els pressupostos

Valoració:2menosmas
Per observat, fa mes de 10 anys

GestaPPo

Valoració:2menosmas
Per pere, fa mes de 10 anys

quins manipuladors aquests del dB. Fa 24 anys que som PL i quan vaig entrar ja hi havia policia de paisà, en temps del PSOE

Valoració:-1menosmas
Per Macià, fa mes de 10 anys

En Bauzà està "batasunitzant" sa societat mallorquina.

Valoració:3menosmas
Per Fanoi, fa mes de 10 anys

I no valdria més que s´ocupassin de cercar bé lestotes persones desaparegudes?.

Valoració:3menosmas
Per Plebeu, fa mes de 10 anys

En temps de Franco (temps que encara no ha estat condemnat pel pp) també deien que aquells que no havien fet res no tenien res a témer...

Valoració:7menosmas
Per RFP, fa mes de 10 anys

No m'imagín una policia secreta municipal. Quina mena de policia secreta és aquest que te'l pots trobar comprant a l'hipermercat o passejant pel passeig marítim? Si jo fos municipal no voldria formar part d'aquesta unitat.

Valoració:5menosmas
Per Antoni, Wis, fa mes de 10 anys

I d'aquina manera ens ajudaran a nes dia a dia dels Catalanoparlants aquests policies??????????????? Ens entendran quant els hi xerrem???????????????

Valoració:9menosmas
Per Guillem, fa mes de 10 anys

Els moviments de protesta en defensa del país de lalengua i lajustícia social cal que siguin pacífics i que fomentin la desobediència civil. Aneu-vos fent el càrrec que el PP infiltrarà polícíes dins de les protestes i on aquesta no hi arribi enviarà l'extremadreta.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente