nubes dispersas
  • Màx: 17.54°
  • Mín: 8.69°
16°

Bauzá supera Feijóo en els atacs a la llengua pròpia

A Galícia, la ficció emesa per la televisió pública es continua doblant al gallec, amb comptades excepcions. El Govern també hi manté el requisit d’acreditar un cert nivell en l’idioma del país per poder-hi ser funcionari

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ja ha superat el seu mestre, el líder gallec Alberto Núñez Feijóo, en allò que fa referència als atacs a la llengua pròpia. I ho ha fet com a mínim en dues qüestions: la presència del català als mitjans de comunicació públics i l'exigència de saber-ne per ser funcionari.

A Galícia, malgrat que Feijóo hi governa des de l'any 2009, el PP no ha anat tan enllà com Bauzá en els atacs al gallec a la televisió pública. Ni tan sols ho va fer quan governava Manuel Fraga. Així, per exemple, el gruix de la programació de les dues televisions públiques -TVG i G2- continua sent en gallec. El president d'A Mesa pola Normalización Lingüística, Carlos Callón, admet que, a part d'algunes pel·lícules en versió original i alguna sèrie programada de matinada que s'emeten pel segon canal, tota la ficció es dobla al gallec. La Mesa és la principal plataforma en defensa del gallec i agrupa devers 600 entitats i col·lectius.

Callón explica, a més, que l'espanyol, als canals públics, just el fan servir alguns "tertulians i entrevistats" en programes informatius. També hi és present en la publicitat. Recorda que quan s'intentà passar a l'anglès els Teletubbies hi va haver tantes protestes que es va fer marxa enrere.

A les Illes Balears, en canvi, el Govern del PP emet tota la ficció feta a fora en espanyol. I això que, gràcies a un acord amb la Televisió de Catalunya, no s'ha de pagar ni un euro pels doblatges. Començaren amb algunes pel·lícules d'estrena i l'excusa era que TV3 es torbava massa a doblar-les i es perdien doblers. Però ara fins i tot les sèries antigues i les pel·lícules de l'oest s'emeten en espanyol. L'excusa és que les mira més gent.

A tot això cal afegir-hi que els populars han tancat l'única alternativa que quedava, la Ràdio i Televisió de Mallorca, perquè a causa de l'acord de reciprocitat amb Televisió de Catalunya els seus canals emeten aquí la versió internacional, que gairebé no inclou ficció estrangera. Així doncs, l'Executiu de Bauzá quasi ha eliminat la possibilitat de veure ficció en català a les Illes Balears. La llibertat d'elecció que defensa per a les escoles, l'oblida a la televisió.

En canvi, a Galícia, hi ha una sèrie d'empreses que es dediquen al doblatge, fet que ha impulsat aquesta part del sector audiovisual: aquestes mateixes empreses també doblen en espanyol per a canals estatals. Callón explica que les entitats que defensen el gallec havien demanat que es creàs un servei públic de doblatge i subtitulació, però no ho assoliren. "El problema és que les empreses doblen en gallec només per a la televisió pública; més enllà no en queda res, no es poden comprar DVD de sèries i films en gallec".

El Govern de Galícia fins i tot manté, ni que sigui formalment, el requisit de saber la llengua pròpia per ser-hi funcionari. El Govern de Feijóo va retirar els exàmens de gallec de les oposicions, però manté l'exigència d'un nivell B2 de gallec en tots els casos i fins i tot més en alguns altres. A Mesa es queixa que tan sols cal el Batxillerat per tenir-lo i que no és suficient, però a les Illes Balears ni tan sols s'exigeix això.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Joan, fa mes de 12 anys

Luis, això que dius es tenir auto-odi i una manca d'estima absoluta cap a la teva pròpia llengua. Que et pensses que en John Wayne rodava les seves pel.lícules en llengua castellana o que?, foren doblades al castellà, i fou així perquè a darrera hi havia i hi ha una llei que així ho legisla i així ho obliga, i sincerament abans no he volgut dir que la teva manera de pensar es d'una curtor extrema, però em sap greu, ara t'ho dic, i si t'ho prens malament em sap greu, però així es; per gent com tú el mallorquí es humiliat i substituït pel castellà en tots els camps i àmbits socials de Mallorca, i el més curiós es que després deis que estimau el mallorquí però sempre vos sotmeteu al castellà, que es la llengua que ocupa el lloc que hauria d'ocupar el mallorquí (recorda que estam a Mallorca, no a Valladolid).

Valoració:1menosmas
Per Tivasdan, fa mes de 12 anys

"Más de 4.500 profesores de Galicia se niegan a dar clase en español
Avisaron a la Xunta que seguirían dando las clases en gallego y amenazaron: un solo expediente y "toda la enseñanza se pondrá en pie".
Aquí no tendrem collons. No vol dir que cada un a les seves classes no faci una insubmissó, però baixet, baixet i sense que se'n temi el del costat.

Valoració:13menosmas
Per Luis, fa mes de 12 anys

Es que si els weterns fossin doblats al català, semblaria que son protagonitzats pel Tomeu Penya i no pel John Wayne

Valoració:-9menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 12 anys

Jo també m'afegesc a sa pregunta de per què no es diu res d'en Tomeu Amengual, es jubilat en vaga de fam que ha succeït en Jaume Bonet

Valoració:2menosmas
Per Xim, fa mes de 12 anys

bé si fosa aspanyol de Cort, m'agradaria tenir una mascota com lo Potxòs, per fer-me riure, per què segur que serà millor que tenir un bufó o altres animals domèstics

Valoració:-4menosmas
Per Rafael, fa mes de 12 anys

releases 2

Valoració:-7menosmas
Per Potxós, fa mes de 12 anys

Uep, com va.
Noltros som, serem hem estat de Ofiusa,Ebusus de Cromiusa mai de castell lluny.
A Xalar

Per xim, fa devers 2 hores

som des mallorques i pitiuses mai espanyols

VISCA LA NACIÓ CATALANA

Valoració:5menosmas
Per Paula, fa mes de 12 anys

Campions de l´autoodi. Són pitjor, per als seus països, que els colonitzadors estrangers. S´hauria de veure, en les seves històries familiars, d´on els ve l´odi a la seva pròpia parla. Seria molt interessant, pobra genteta... Aquesta sí que és una malaltia trista!

Valoració:14menosmas
Per xim, fa mes de 12 anys

som des mallorques i pitiuses mai espanyols

VISCA LA NACIÓ CATALANA

Valoració:13menosmas
Per joserrrrrrraaaa!!!, fa mes de 12 anys

DIARIO DIGITAL:

Más de 4.500 profesores de Galicia se niegan a dar clase en español
Avisaron a la Xunta que seguirían dando las clases en gallego y amenazaron: un solo expediente y "toda la enseñanza se pondrá en pie".

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente