algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El descontentament no va camí d’aturar-se

Jubilats per Mallorca iniciarà una vaga de fam per rebutjar els atacs del Govern al català. A més, els taxistes de Palma protesten contra el calendari de feina que Cort els ha fixat

28632
Jubilats per Mallorca es concentraren davant el Parlament per anunciar una vaga de fam a favor del català. Fotos: M.À.C. | ALEJANDRO SEPULVEDA

La crispació social no cessa. No hi ha dia que no es realitzin o s'anunciïn protestes per un motiu o un altre en contra de les polítiques de les institucions. Educació, català i jornada laboral foren els temes de les reivindicacions d'ahir. L'assemblea de la UIB anuncià una setmana de mobilitzacions contra les retallades en el sector; els Jubilats per Mallorca emprendran una vaga de fam en defensa del català i els taxistes es plantaren davant Cort per reclamar el torn de vacances.

Jubilats per Mallorca es plantà davant el Parlament per anunciar que a partir del mes de març un grup de membres de l'entitat començarà la protesta.

El seu objectiu és molt clar: d'una banda, conscienciar la ciutadania "dels continus atacs que el PP du a terme contra els drets lingüístics d'aquest poble". De l'altra, "mirar de modificar aquesta actitud agressiva contra la llengua, que procedeix tant del Govern autonòmic com dels parlamentaris que li donen suport".

Els portaveus de l'entitat que ahir anunciaren la vaga de fam criticaren que el Govern de José Ramón Bauzá "consideri que la llengua pròpia ja no sigui necessària, ni en l'àmbit de la funció pública ni tan sols entre els servidors dels ciutadans, com ara la Policia Municipal".

Encara que el principal motiu de la vaga de fam és la defensa del català, Jubilats per Mallorca també se sumarà a les protestes per les retallades en els sectors sociosanitari i educatiu, entre d'altres.

De moment, ja hi ha tres integrants de l'associació que s'hi han presentat voluntaris, tot i que segons indicà Jaume Bonet, vocal de l'entitat, encara s'han de sotmetre a proves mèdiques. No descarten que d'aquí a dia 1 de març més integrants de l'associació s'adhereixin a la vaga de fam.

Protesta dels taxistes. Així mateix, entorn de 80 taxistes es concentraren davant l'Ajuntament de Palma per protestar contra les desigualtats que asseguren patir respecte dels taxis adaptats per a minusvàlids. Segons Gabriel Moragues, portaveu de l'Associació d'Autònoms del Taxi de Mallorca, aquesta casta de vehicles fan feina 3,5 mesos més cada any i, en el context de crisi econòmica, són pocs els taxistes que no voldrien treballar més hores. L'ambient de la concentració fou bastant calent. Els taxistes la iniciaren amb una sonora xiulada, que de fet se sentí des de bona part de les oficines de Cort.

Als crits de "fora, fora" (en contra del regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo), s'hi afegí després alguna escridassada als conductors de taxi que, fent feina, passaven per davant la concentració (s'entén que per recriminar-los que no secundassin l'acció).

En tot cas, l'Ajuntament de Palma no fa comptes modificar la norma actual. I és que, segons Vallejo, "els taxis adaptats comporten una despesa extra per als seus propietaris en relació als altres, com ara el preu del vehicle, fer-ne l'adaptació, el consum, el manteniment...". I, per tant, Cort troba just que puguin treballar durant uns pocs mesos més que la resta: a fi de compensar els majors costos fixos.

A hores d'ara, són 72 els taxis adaptats per a minusvàlids que funcionen a Ciutat, si bé la xifra pot disminuir fins a 66 en el proper any.

Setmana de lluita a la Universitat. L'Assemblea de la Universitat de les Illes Balears (UIB) comença avui la setmana de lluita en contra de les retallades pressupostàries a educació. El lema d'aquesta iniciativa és "Setmana de lluita a la UIB. Salvem l'educació pública: seva és la crisi, nostra és la lluita".

El portaveu del col·lectiu, Lluc Gaià, exposà ahir durant la roda de premsa oferida a la UIB la llarga llista de motius pels quals "la vaga general és ja una necessitat". El col·lectiu denuncià que les taxes universitàries han pujat un 22,4% des de la implantació del pla Bolonya, com també el preu dels bars i del transport públic per anar a la Universitat. A això cal sumar-hi el tancament de les biblioteques el cap de setmana, la supressió de les bicis compartides i del servei de bus circular. Així mateix, denunciaren la precarietat laboral que pateixen els treballadors pel fet de veure suprimit, per exemple, el pagament de les hores extra. Finalment, mostraren preocupació pel menyspreu que el català sofreix en l'àmbit educatiu. L'Assemblea recordà que tot es deu a la reducció de més de 17 milions d'euros del que aporta el Govern balear a la UIB entre 2010 i 2012.

Pel que fa als actes, avui a les 20 hores hi ha convocada una xerrada a l'edifici de la Riera que porta per títol "Estudiants i treballadores junts davant la crisi". Dissabte 25, al Casal Voltor Negre es farà a partir de les 19 hores una exposició de quins són els motius per fer vaga. Ja diumenge 26, a l'Ateneu Popular es farà una xerrada debat sobre el Maig del 68. Per a dilluns s'ha convocat a les 12 del migdia una assemblea extraordinària a la llibreria del campus de Palma per poder organitzar l'ocupació de les facultats que es farà durant la nit de dimarts a dimecres. L'objectiu d'aquesta tancada, a part de ser reivindicativa, serà preparar la gran manifestació del 29 de febrer pel centre de Palma, que sortirà a les 12 del migdia de la plaça del Tub.

L'Assemblea està integrada per tota la comunitat universitària (personal d'administració i serveis, professorat i alumnes), però en aquesta setmana de lluita els més actius són els alumnes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Cristòfol Colom, fa mes de 12 anys

Llibertat linguistica = genocidi linguistic = aniquilació de la nostra llengua

Valoració:15menosmas
Per Narcs, fa mes de 12 anys

SIMULADOR POLITIC, MILITAR I ECONÒMIC!!!

Animat a unirte a eRepublik!!! --->

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Participa en una comunitat virtual i lluita per la independencia de Catalunya!!

Necessitem més catalans per lluitar contra Espanya

LINK--->

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal

Valoració:-1menosmas
Per Un pepero refinat, fa mes de 12 anys

Per parèixer una persona culta, no cal parlar bé el Català. Basta xerrar Mallorquí pronunciant la "l bleda" i aplicant els pronoms febles malament.

Valoració:8menosmas
Per Joan, fa mes de 12 anys

Qui no s'adoni o no es vulgui adonar de que al govern hi tenim unes "persones" d'ideologia neo-feixista, es que està ceg o bé pateix la malaltia de la síndrome d'estocolm. M'agradaria poder escoltar el que parlen els membres del govern entre ells en privat, perquè podeu estar-ne segurs de que quant parlen en privat i no hi ha ni microfons ni càmeres, qualsevol temàtica de la que parlin, qualsevol mesura que estudiin prendre per modificar qualsevol llei o normativa, sempre hi cerquen que en aquesta modificació, el català hi surti perjudicat, i sinó cercau i mirau les decisions que han pres desde que estan governant, i veureu com en totes o en gairebé totes, qualsevol llei o normatica que hagin modificat, nosé per quina casualitat sempre o gairebé sempre hi apareix per allà la llengua catalana, i no precisament hi apareix per estimar-la o protegirla, sinó per tot el contrari, modifiquen la llei o normativa "x", per poder atacar a la llengua de Mallorca. Feixisme i Nazisme, això es el que tenim al Govern de les Illes Balears i al Consell Insular de Mallorca, això es el que hem votat en massa i els hi hem donat plens poders per a que ens humiliin com a poble i per a que puguin, si volen, ferir de mort a la llengua catalana, esperem que no ho aconsegueixin, però aquest es el seu objectiu; ells l'únic que tenen entre cella i cella o milor dit, la busca que tenen dins l'ull, es aquesta llengua de Mallorca que tant i tant els hi molesta per poder viure, per poder tenir la "libertad linguistica" que tant reclamaven quant estaven a l'oposició. Ja veis quin es el significat de la seva "libertad linguistica".
Si analitzam el que ha fet aquest govern per crear llocs de feina, que es el principal motiu pel qual 1/4 part de la població de les Illes Balears els va votar, idò desde que van entrar al govern, veurem que no han fet res de res en materia laboral, perquè la seva fixació es la persecucio politica de la llengua catalana, aquesta es l'única fixació que tenen, perquè els llocs de feina que va prometre en bauzà que crearia, no es veuen per enlloc, al reves, l'atur puja i puja cada dia; si recordau una de les seves frases famoses d'aquestes que amolla després d'haver posat les seves neurones en moviment per poder dir aquesta mena de frases tant intel.lectuals que diu, la frase resava quelcom aixi "sabemos que lo vamos a hacer y por eso haremos lo que tenenemos que hacer", i jo em deman, que es el que teneis que hacer sr.bauzá, que es lo que vais a hacer sr.bauza?, es possible que lo que teneis que hacer porque sabeis que lo teneis que hacer, es el.liminar la llengua de Mallorca, d'una manera dissimulada i dient a la població que ho feis per a que se l'estimi més?, perquè hacer lo que teneis que hacer, nosé a que es referix sinó que sinó sr.bauzá, perquè vaja, mesures per crear llocs de feina, que com deia abans, es el motiu principal pel qual 1/4 part de la població de les Illes Balears vos va votar, no veig que n'hagiu creat ni hagiu fet feina per crear-ne. Es cert que part d'aquests votants vos varen votar votar per a que perseguissiu la llengua catalana, i a això vos aferrau tambe per a justificar el vostres atacs a la llengua, dient que "las urnas han hablado", per tant d'aquí es pot deduir que si un dia guanyàs una força politica que digui en el seu programa que maltractarà animals si guanyen les el.leccions, aleshores cas de que les guanyassin a les eleccions, també els hi seria lícit després el fet de modificar lleis i normatives per a que fos legal el maltractament d'animals, sr.bauza?; vostès no son demòcrates, perquè si la democràcia espanyola permet la persecució d'una de les llengues d'Espanya, una llengua que ademés es una llengua important, molt important, si la democràcia espanyola permet això, aleshores vol dir que aquesta democràcia es una democràcia nazi i feixista, per tant no es democràcia ni molt manco té esperit democràtic; crec que la constitució espanyola, que a nivell legislatiu, es la carta magna de l'Estat espanyol, deixa ben clar que la llengua catalana serà motiu de protecció, no diu enlloc que la llengua catalana serà motiu de persecució, sr.bauzá, tot i que si fos per vostè i pe'n delgado, jorge campos, etc..., ho modificarieu per a que la llengua catalana fos motiu de persecució; com tampoc hi ha cap llei de la CE que digui que el maltractament d'animals està licitat, ni que tampoc ho estigui licitat la violència de gènere, el racisme, etc..., etc...., etc....
Srs. del PP, vostès son una vergonya de governants, i vos hauria d'avergonyir la politica feixista que duis a terme; a mi personalment, com a ciutadà de Mallorca, em provocau oll i fàstic, que es el mateix; em sap greu dir-ho però això es el que em provoca un govern que no té altra cosa al cap que perseguir la llengua de Mallorca, amb l'objectiu d'aniquilarla.

Valoració:18menosmas
Per jbm, fa mes de 12 anys

S’ha demostrat que és una mentida l’excusa de mal pagador que posen de dir que el “Balear” és una llengua diferent del català, contra l’opinió de la Real Academia Española de la Lengua, de tota la comunitat científica en matèria lingüística i de totes les universitats del món i s’ha demostrat que és una mentida perquè quan volen llevar el requisit de coneixement del català no hi volen posar el de coneixement del Balear, i és així perquè volen eliminar la nostra llengua. Perquè, ¿com és possible que essent obligatori el coneixement d’una llengua de la força del castellà i innecessari el coneixement del mallorquí, el menorquí, l’eivissenc i el formenterer, i amb la pressió dels mitjans de comunicació i de la mobilitat poblacional, pugui perviure la llengua pròpia dels autòctons? Ells ho saben i per això ho fan.

Valoració:-1menosmas
Per Un de tants, fa mes de 12 anys

Perdoneu però en aquestes frases que heu posat Marga, Copy-Paste i Tentol li falta una:

Volem xerrar en castellà.

D'aquesta manera queda molt més adient al que esteu demanant.

Valoració:7menosmas
Per Copy - paste, fa mes de 12 anys

MOLT BÉ SR. BAUZÀ !! no volem es català standart
arruix, fora manipulacions
Mallorquins/Balears sempre. catalans mai

Valoració:-11menosmas
Per TENTOL,,, fa mes de 12 anys


Totes aquestes idees paranoiques sobre ses persecucions de sa nostra llengua no són més que AIXÒ, paranoies.Sa llengua no està en perill lo que miren és que sa seva cadira no estigui en perill i perdre és chollo de seguir xuclant de sa mamella de sa llengua. OCB (OCC) i sa STEI-i son un cancer per ses nostres illes..son pancatalanistes, panxes agraïdes en es Principat. lo primer que els preocupa és des seu sou,
sa nostra realitat social vos fa molt de mal per es vostro projecte..a més des radicalisme i pensament únic que teniu .. Xerrau d'imposicions? Voltros? Es que no m'ho crec... després d'aquest desastre de legislatura feixista-catalana ara xerrau d'imposicions, voltros xerrau de dignitat ? Per que no vos Callau ressentits perdedors .. que no coneixeu sa paraula democràcia zoombies de sa vostra utopia impossible .. idò ha seguir patint i ha seguir gratant-se quan piqui.. catasunos de tres per quatre ..
Ha arribat un punt en que, si al teu xerrar habitual li dius "mallorquí" ets un gonella. Si escrius en salat, ets un analfabet. En lloc de crear sinèrgies positives per es seu ús (cosa que ha de fer una llengua minoritzada com sa nostra), ens dedicam a posar-ne es màxim de traves possibles per a fomentar es seu ús... i sabeu que acaba passant... que sa gent acaba fent ús del castellà perquè així no es complica sa vida, lo darrer ja seria no poder opinar ni xerrar tranquil.lament ..
Salut

Valoració:-36menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 12 anys

Lo que poden fer ès un concurs entre ells de no parlar castellà
durant el major temps possible.
El darrer se'n dur el premi.
Que donin un nombre de compte corrent.

Valoració:0menosmas
Per Un de tants, fa mes de 12 anys

Rafa:

a quin poble et refereixes? perque si et refereixes al poble espanyol, es degrada ell mateix

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente