algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Educació enllesteix l’ordre de la lliure elecció de llengua

La petició d’una tercera part dels pares serà suficient perquè els nins estudiïn en català o en castellà a Infantil i primer de Primària a partir del curs 2012-13

27710
La lliure elecció s’implantarà a segon cicle d’Infantil i a primer curs de Primària. | EVA MEDINA

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats enllesteix l'ordre d'admissió d'alumnes per al segon cicle d'educació Infantil i el primer curs de Primària, i així regular el dret a la lliure elecció de llengua per part dels pares. L'esborrany estableix que la petició d'una tercera part dels pares serà suficient perquè els infants estududiïn en català o en castellà a l'escola on ho sol·licitin. El document detalla en el tercer punt que, "en cas que el nombre de sol·licituds en una de les llengües del primer ensenyament sigui inferior a la tercera part de la ràtio del grup i nivell educatiu per al qual s'ha formalitzat la sol·licitud, les comissions d'adscripció i d'escolarització, segons pertoqui, seran les competents per resoldre les situacions que se'n derivin".

Aquesta ordre, que serà aprovada abans que s'obri el termini de preinscripcions en els centres, el pròxim mes d'abril, vol posar en marxa el curs 2012-13 un dels punts estrella del programa electoral del PP: "La llibertat dels pares a escollir la llengua vehicular d'ensenyament".

Els pares o tutors legals dels alumnes que sol·licitin plaça a centres sostinguts "totalment o parcialment amb fons públics podran exercir el dret d'elecció de la llengua de primer ensenyament. D'aquesta elecció, se'n deixarà constància a la sol·licitud de la plaça escolar", determina l'esborrany. Això es traduirà què els progenitors en el moment de fer la preinscripció hauran de triar l'idioma que volen com a vehicular per a l'educació dels seus fills.

A part de l'ordre d'admissió, tal com anuncià la setmana passada el conseller d'Educació, Rafel Bosch, "l'Ordre del 2004 torna a ser vigent". Això significa que el Govern també podrà utilitzar l'Ordre de 13 de setembre de 2004, que regula el dret dels pares a escollir la llengua del primer ensenyament dels fills. Aquest serà un altre dels documents que permetrà posar en marxa l'elecció de llengua el pròxim curs, a l'espera que Educació faci l'anunciat decret de les llengües, que ja no podrà posar-se en marxa el 2012-13 per tot el procés de negociació i de tràmits que comporta el document.

Des de la Conselleria es declinà fer valoracions sobre part d'aquest esborrany a què ha tingut accés dBalears, i només insistiren que "la lliure elecció de llengua no significa separar els alumnes". El sindicat STEI-i assegurà que "els centres educatius d'Infantil i Primària no veuran amb bons ulls aquesta normativa per la dificultat de la seva aplicació, ja que crea distorsions en els seus projectes educatius". A més a més, afegiren que "pot afectar la coherència pedagògica d'aquests projectes, que han estat aprovats per la comunitat educativa dins els consells escolars dels centres, que són els òrgans de representació i participació de l'alumnat, del professorat, pares i mares i personal d'administració i serveis, com també del representant de l'Ajuntament de la localitat on està ubicat el centre". De moment, el canvi de model ja ha suposat la posada en funcionament de la campanya "Enllaçats pel català".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 16
Siguiente
Per lollito de plimavela, fa mes de 12 anys

Cosa vosotlos caca de vaca. Mejol cola dlagón. 1 eulo.

Valoració:-4menosmas
Per bazar aladin, fa mes de 12 anys

Cosa desir tú, paisa?. Pasta de datil, lo mejor. I barata, barata.

Valoració:-1menosmas
Per En Manolito de sa botigue, fa mes de 12 anys

Per tots els gonelles i fatxes que tenen el dit en can.ne viva de votar comentaris més vells que es pastar com a posseits, tenim liniment Aeu de Ravanissa, que va molt bé per cremadures. Baratet.

Valoració:15menosmas
Per Vilipendiado, fa mes de 12 anys

Els territoris no tenen dret, si no els ciutadans. Sa meva dona es mallorquina de "pura cepa" i jo foraster "y a mucha horna", i tot dos tenim el dret de triar una educació bilingüe per al meu fill i no crec que ningú fascista o neofascista de un o altre "bando" tengui que dir-nos el que hem de fer. El meu fill és el que té tot el dret del món de tenir la llengua materna de sa seva mare y de son pare.

Valoració:-18menosmas
Per 1976, fa mes de 12 anys

Fernando, el que va començar al 1976 va ser una democracia al teu país. Si no hagués estat així jo no podria escriure aquestes coses aquí. Ja estaria tancat a la presó o coses pitjors. O et penses que encara estam en una dictadura? Afegiria que el que compartim de moment tan sols és l'estat. I un estat que menysté als ciutadans dels seus distints països i cultures és una "merda" d'estat. Almanco pels ciutadans menystinguts com jo, que obligatòriament hem hagut d'aprendre la teva llegua, forastera per noltros. I tu pel que es veu no estàs obligat a saber la meva. Pots mirar televisió, cinema, ràdio, llegir diaris on tot està fet a la teva mida. Però la teva mida no és la meva. Jo som d'un alte poble, d'un altre país. Fixa't que EEUU té més de 50 estats per un sol país. Potser per això és la primera potència mundial. Què estrany tot plegat? O no. A reveure...

Valoració:8menosmas
Per Fernando, fa mes de 12 anys

Saludos compañero del 76,
Nacimos hace ahora hace más de treinta cinco años en está gran nación que es España y se que no hay palabras para explicar lo mucho que se quiere a nuestra patria.
Cuánta emoción y orgullo por ser español!
Nacimos como españoles y también moriremos como españoles.
Pero no te preocupes, nosotros nos iremos pero dejaremos a nuestros hijos ese enorme legado común que es España. Y así nuestra patria perdurará por los siglos.
Ánimos y abrazos desde la bonita región de Baleares
Fernando, un español como tú.

Valoració:0menosmas
Per 1976, fa mes de 12 anys

Uep! Veig que quan el peix ja és pudent...quan fa dies que els comentaris no els llegeix ningú...quan el debat està en altres notícies....en Jorge Campos i els seus assalariats ultracastellanistes demagogs del Círculo Balear no? es dediquen a votar compulssivament tots els comentaris per invertir la balança de vots. Interessant sí senyor. Veurem què dura aquest comentari sensa valoracions ja que a dia d'avui la discussió és a un altra lloc. Salut Espanyoles! Firmes arr!. Voten, arr!

Valoració:13menosmas
Per Narcs, fa mes de 12 anys

SIMULADOR POLITIC, MILITAR I ECONÒMIC!!!

Animat a unirte a eRepublik!!! --->

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Participa en una comunitat virtual i lluita per la independencia de Catalunya!!

Necessitem més catalans per lluitar contra Espanya

LINK--->

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal

Valoració:-8menosmas
Per Mallorqui i Espanyol -Soller, fa mes de 12 anys

L'únic català vàlid és el seu, Per això s'ha de fer arribar TV3 a tots
es els territoris que hi ha llengües germanes i normalitzar es català deixant de fer servir es Mallorquí o Valencià i només utilitzant es que xerran a Catalunya. Tot un exemple de llibertat d'expressió i elecció. Si els Mallorquins i Valencians han triat un partit no nacionalista (o catalanista) és perquè estan equivocats, i s'ha de declarar-lis sa guerra! això és sa seva grandesa democràtica despues de ses eleccions
Així són ells i sa seva democràcia catasuna, Com diuen pel es foro sou una minimicrominoria residual que ningú ja vos fa ni puta cas
Catalans insulars.. jejeje Ni de conya .. com diuen pel foro sou una minimicrominoria residual que ningú ja vos fa ni puta cas. Vos creieu que sa majoria des Mallorquines accepta això .. aquesta animalada, mes bé li feis riure i pena per es vostro radicalisme manipulat i dirigit per es que realment li treuen es suc i benefici a sa gran mentida de que sa llengua està en perill en tot cas serà es Mallorqui i sa resta de modalitats i formes de ses nostres altres illes germanes de ses nostres precioses Balears i per descomptat no volen perdre aquesta mamella de sa llengua amb la qual ells van viuen molt bé. ¡¡ MOLT BÉ SR. BAUZÀ !! no volem es català standart
arruix, fora manipulacions
Mallorquins/Balears sempre. catalans mai

Valoració:-15menosmas
Per mallorquí, fa mes de 12 anys

Sa meva llengo és es mallorquí, no es català.

Visca es Regne de Mallorca!! Catalanistes, barco i a l´ampurdà!!!

Valoració:-29menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 16
Siguiente